ביום הולדתו ה-13 חוגג נער יהודי בר מצווה. בר מצווה היא המעמד בו הופך כל בן יהודי מילד לנער צעיר, ולוקח על עצמו את עול המצוות של העם היהודי. מקובל לחשוב כי ביום זה הופך הנער אחראי למעשיו והוא שיחליט האם לקבל את המצוות ולזכות בשכר, או לעבור עליהן ולהסתכן בעונש.
ניתן לחגוג אירוע בר מצווה בבית הכנסת בלבד, בעלייה לתורה ובקריאת ההפטרה. לאחר התפילה ייערך קידוש ותוכלו להציע מטעמים קלים וממתקים לאורחים הקרובים אשר יגיעו לחגוג עמכם ועם בנכם. בניגוד לאירועים עצמם, ולחגיגות אותן ניתן לערוך בכל יום, הרי שהטקס עצמו אמור להיערך בשבת הראשונה, לאחר שהנער מגיע לגיל 13. יש לקחת בחשבון כי ייתכן ונערים המתגוררים אף הם בסמוך לבית הכנסת השכונתי, נולדו באותו תאריך, ולכן יש להקדים ולדאוג ולסגור את התאריך, כך שיישמר עבורכם ליום המרגש. בשבועות ובחודשים הקודמים לאירוע ילמד רב את הנער הצעיר לקרוא את פרק ההפטרה הקשור בפרשת השבוע. הנער יתעטף בטלית ויניח תפילין. לאחר שיעלה לתורה ויקרא את ההפטרה, ינהגו האורחים בהתאם למנהג הרווח, ויזרקו על הנער תוך קריאות שמחה וסלסולים, סוכריות וממתקים.
אירוע בר מצווה אינה מחייב עריכת טקס חגיגי רב משתתפים, אולם מזה עשרות שנים השתרש המנהג לחגוג את האירוע בנוכחות אורחים רבים ובהפקות מיוחדות ומרגשות. עדות רבות מקיימות אירועים רבי משתתפים בטקב בר מצווה, אולם בקרב העדות המזרחיות מושרש המנהג אף יותר. את האירוע החגיגי עורכים הוריו של הנער בגן אירועים או באולם, ורבים שוכרים גם מוסיקה לאירועים אשר משמח את החוגגים ומקפיץ אותם על רחבת הריקודים.
ניתן לערוך כיום בר מצווה במקומות מיוחדים, ובין היתר בר מצווה במצדה, או בר מצווה בכותל המערבי.