מעקב הריון מטרתו לדאוג לבריאות האם והעובר והוא כולל את מהלך כל הבדיקות אשר על האם לבצע, במהלך תשעת חודשי הריונה.
מעקב הריון כולל גם בדיקות גנטיות אשר מומלץ לבצע טרם הכניסה להריון, בכדי לוודא שאינכם נושאים מחלות תורשתיות העשויות לעבור בגנים לעובר, ולגרום להתפתחות מומים ומחלות.
תחילתו של כל מעקב הריון עם גילוי העובדה המשמחת, בבדיקות מעבדה שגרתיות של דם ושתן, כאשר בין היתר יוודאו הבדיקות כי את אכן בהריון, ותיבדק מידת החסינות שלך למחלת האדמת, העשוייה לסכן את העובר. כמו כן ייבדקו רמות הסוכר והברזל בדמך, והאחות או הרופא אשר יבצעו עבורך המעקב יורו לך על נטילת כדורים של חומצה פולית וברזל, לבריאות גופך במהלך ההריון, ולבריאותו של עוברך. כבר בשבועות הראשונים של ההריון, בין שבוע 7-10 יומלץ לך לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונה, בכדי לוודא כי לעובר המתפתח יש דופק תקין, ובכדי לקבוע את גיל ההריון.
מעקב הריון בשליש הראשון של ההריון, כולל גם בדיקת סיסי שילייה אשר תוצע לך, ואשר זהה לבדיקת מי שפיר, לאיתור בעיות כרומוזומליות אצל העובר, אולם בניגוד לבדיקה האחרונה הרי שסיסי שיליה ניתן לבצע בשלב מוקדם, כבר בשבוע 11-13. באותו שלב במהלך מעקב הריון, יומלץ לך לבצע גם בדיקת שקיפות עורפית להערכת הסיכון לתסמונת דאון.
בשליש השני של ההריון חולש מעקב הריון על בדיקות של סקירת מערכות העובר, כאשר המכשיר בודק כל איבר בגופו המפתח של היצור הקטן, ומוודא שאינו סובל מכל פגכם ובעיה. בשבוע 17 כבר תוכלי לבצע בדיקת חלבון עוברי, אשר מוגדרת כבדיקת דם לצורך תוצאות סטטיסטיות, לצורך איתור מומים בעובר. באם יומלץ לך על דיקור מי שפיר, הריי שהבדיקה תבוצע בין השבועות 17-20. מספר שבועות לאחר מכן, בין השבועות 22-24 יבצעו עבורך הרופא או הטכנאי סקירת מערכות מורחבת של העובר, במסגרת מעקב הריון. בהמשך תתבקשי לבצע בדיקת העמסת סוכר לאיתור סוכרת הריונית, ובדיקות אולטרסאונד נוספות בסביבות שבוע 32 ושבוע- 36, על מנת לעקוב אחר מדדי ההתפתחות של העובר, ובירור מצב השיליה, גודלה ומיקומה.
מעקב הריון מבוצע כיום על ידי מרבית הנשים בארץ, ואלו אשר אינן מייחסות חשיבות לקיומו, עלולות להצטער בהמשך. מעקב הריון חיוני לבריאותם של האם והעובר.
מאמר זה נכתב על ידי ליה-עורכת פורטל הריון ולידה.