בדיקה ראשונה אצל גניקולוג מתרחשת לרוב סביב גיל הנערות. בדיקה זו חשובה במיוחד לנערות אשר החלו לקיים יחסי מין.
על פי הנהלים הקבועים, נערכת בדיקת נערות אצל גניקולוג, בנוכחות אדם נוסף מטעמה של הנערה, כאשר לרוב מתלווה אל העלמה הצעירה אמה, אחותה או חברתה. לרוב מיועדת הבדיקה לצורך אבחון ונטילת גלולות מתאימות למניעת הריון, ושלילת בעיות גניקולוגיות. לעיתים נלקחת גם בדיקה של משטח צוואר הרחם, באותו המעמד.
בדיקה ראשונה מומלצת גם לנערות ולנשים אשר טרם החלו לקיים יחסי מין, וזאת כאשר מתעוררות בעיות שונות, כגון הפרעות במחזור החודשי, פצעי אקנה ושיעור יתר של הנערה, המעידים על בעיה הורמונאלית, ודלקות בנרתיק.
גניקולוג מלווה את האשה גם לאורך כל חייה הבוגרים, ומעקב שכזה עשוי למנוע בעיות בהווה ובעתיד. אחת מפעולותיו החיוניות של הרופא כרוכה בביצוע מעקב הריון, עבור הנשים ההרות. בדיקה של גניקולוג לצורך אבחון ההריון ותקינותו, נערכת סביב השבוע ה-7-9 של ההריון, ומטרתה לוודא באמצעות מכשיר האולטרסאונד, את חיותו של העובר, קיומו של דופק בשק ההריון, ואת גיל ההריון עצמו, על פי המדדים השונים. כמו כן יוכל גניקולוג לזהות האם ההריון מתפתח כראוי בתוך הרחם עצמו, ולא מחוצה לו.
נהוג להגיע לבדיקות שגרתיות אצל גניקולוג גם לצורך בדיקת השדיים, לאיתור שינויים במהנה השד וגושים חשודים, וכמו כן על מנת לבצע את בדיקת ה- pap לשלילת התפתחות תאים סרטניים בצוואר הרחם. עם הגברת המודעות למלחמה בסרטן, ומניעת סרטן צוואר הרחם בפרט, עלתה גם חשיבותה של הבדיקה הגניקולוגית החשובה, אשר עשוייה לאתר את הנגעים עוד בשלב בו הם טרום סרטניים, ובמקרים רבים, להציל חיים.
גם לנשים לאחר הלידה, מומלץ להגיע לבדיקת גניקולוג, בכדי לוודא כי הרחם חוזר אל גודלו המקורי ומוצא את מקומו הטבעי הקודם, לאחר חווית הלידה.
מאמר זה נכתב על ידי ליה-עורכת פורטל הריון ולידה.