השבוע השתתף משרדנו בכנס שנערך על ידי רשת רואי החשבון הבינלאומיתPremier International Associates במונטריאול, קנדה. הרשת הוקמה לפני כחמש עשרה שנה וחברים בה משרדי רואי חשבון מעשרות מדינות ברחבי הגלובוס. משרדנו, המייצג את ישראל, חבר ברשת זה כחמש שנים. החברות ברשת Premier וההשתתפות בכנס מאפשרות למשרדנו ביסוס קשרים עם מומחי מס מובילים, קבלת עדכונים בחוקי המס במדינות השונות, הרחבת פריסת הרשת, פיתוח המידע של משרדנו והמשך העבודה המשותפת גם לאחר הכנס.
אחד מהנושאים שקיבלו במה מרכזית בכנס, לאור ערעור הסודיות הבנקאית בשוויץ, הוא המאבק של המדינות השונות בתופעת העדר דיווח של נישומים על נכסים והכנסות מחו"ל והליכי "גילוי מרצון" המונהגים על ידי רשויות מס בעולם. בעקבות ארה"ב, מדינות נוספות, בעיקר באירופה, מתחילות לנהוג ביד תקיפה נגד הבנקים בשוויץ. כך לדוגמא, ממשלת צרפת דרשה לקבל לידיה את שמותיהם של אזרחי צרפת החשודים בהונאת מס אשר החזיקו חשבונות חסויים בבנקים שוויצריים; שר האוצר הצרפתי הודיע לאחרונה כי המידע הועבר לממשלת צרפת. גם ממשלת גרמניה הודיעה כי היא תפעל נגד הבנקים בשוויץ. בקנדה, בעקבות חשיפת מידע אודות לקוחות בנק HSBC השוויצרי (בדרך לא דרך שיכולה להוות תסריט לסרט מתח משפטי), הגבירו רשויות האכיפה הקנדיות את חקירות המס היזומות ושכללו את הסדרי הגילוי מרצון הנהוגים. על מנת שהנישום לא יעמוד לדין פלילי, עליו לשלם את מלוא סכום המס ובתמורה, לא יינקטו כנגדו הליכים פליליים.
בהתאם להליך הגילוי מרצון הקנדי, המס הנדרש מהנישום הוא בגין מספר מוגבל של שנים, ללא דרישה לחשיפת מידע על מקור קרן הכספים בחשבונות הבנק הזרים וללא דרישה לתשלום כלשהו בגינה. להבדיל מהסדרי הגילוי מרצון המונהגים בארה"ב (ראה מבזקינו מס' 388 בנושא).
בקנדה לא מושתים קנסות על הנישום וניתן לקיים את ההליך באופן אנונימי כך ששמו של הנישום נחשף בפני רשויות המס רק לאחר חשיפת כל הנתונים המספריים בפניהן, והגעה להסכמה בינן לבין באי כוחו של הנישום בדבר אופן וגובה תשלום המס. נזכיר כי בשנת 2005 פרסמה רשות המסים בישראל "נוהל גילוי מרצון". עפ"י הנוהל, רשות המסים, בתאום עם הפרקליטות מתחייבת שלא יינקטו הליכים פליליים, נגד הפונה לגילוי מרצון, בתנאים מסוימים, ובכללם כי אין מידע קודם בידי רשות המסים או בידי רשות שלטונית אחרת הקשור לארוע נשוא הגילוי מרצון. גם בקנדה קיים תנאי דומה, אולם הימצאותו של הנישום ברשימת אלו שהחזיקו חשבונות בבנקים שוויצריים אינה שוללת את זכאותו להיכלל בנוהל.
נכתב ע"י רו"ח ועו"ד גדי אלימי