חשיבות גיבוש עובדים
סת' גודין השיב לשאלה למה עפות הציפורים במבנה קבוע באמרתו "משום שהמנהיג שובר את התנגדות הרוח והציפורים שאחריו יכולות לעוף ביעילות טובה יותר".
תהה זאת קבוצת ספורט, צוות במקום עבודה, המרכיב החשוב בכדי להגיע לתוצאות מעולות הן עובדים מגובשים שמסכימים על נורמות עבודה שבה כל אחד משלים את השני.
חוקרים מתחום מדעי ההתנהגות כמו קנט ב'לנצרד, טיוקמאן, ואחרים מסכימים כי לכל צוות יש מספר שלבי התפתחות כאשר השיא הוא כשכל המרכיבים עובדים יחד בתאום מושלם.
חשיבות הלשכה לשיפור ביצועים
במשך עשרות שנים הובילו מנהיגים ומדינאים את בני עמם לתקופת של שגשוג ופריחה לצד תקופת של שפל ותבוסה. אחד מהסיבות המרכזיות להצלחה או אי הצלחה של המנהיגים/ות נעוץ בצוות שהקיף אותם. המאמר יבחן מספר מנהיגים וראשי ממשלה בישראל ובעולם שנעזרו בראשי לשכה. ולאחריהם תנותח עבודת הצוות של מנהלות הלשכה בבית הנשיא.
בין המטבחון לפורם החווה
לכל ראשי המדינה יש את החבורה הקרובה שמקיפה אותם ומייעצת להם.
א.מנחם בגין היה היחידי שחלק גדול מחבריו שהלכו איתו במדבר הפוליטי כבר לא היו לצידו כשנבחר לראשות הממשלה מטעם הליכוד בשנת 1977.
ב.גולדה מאיר הייתה מקבלת חלק מההכרעות בפורום המטבחון שכלל בין היתר את משה דיין גלילי, ואנשים שהיו מחוץ למפלגת העבודה
ג. בתקופת כהונתו כראש ממשלת האחדות הלאומית בשנות השמונים שמעון פרס נהג להתייעץ עם פורם "שרינו".
ד.בתקופת כהונתו השנייה של יצחק רבין ז"ל היו נפגשים בימי שישי אחרי הצהרים בביתו בתל אביב מספר מצומצם של חברים קרובים.
ה.פורם החווה בתקופת כהונתו של אריאל שרון כלל את דב וייסגלס, עמרי שרון, ראובן אדלר ואייל ערד ולהם נזקפת בצורה כזו או אחרת החלטתו של שרון על ההתנתקות והקמת קדימה
ו.הפורם שהקים ג'ון קנדי בזמן משבר הטילים בקובה עזר לו לקבל את ההחלטות הנכונות.
תפקידים של ראשי הלשכה
התפקיד המרכזי של ראש הלשכה הוא להיות "הפילטר" שמסנן למנהיג את הדברים החשובים שעליהם הוא צריך לפנות את הזמן ולקבל את ההחלטות. ראש הלשכה אחראי לארגן את סדר היום. שולה זקן, אביגדור ליברמן, שמעון שבס, יחיאל קדישאי ליוו את ראשי הממשלה במשך תקופת כהונתם.
במשרד ראש הממשלה ישנו צוות הכולל מלבד ראש הלשכה חמישה יועצים בכירים , מזכיר הממשלה, מזכיר הצבאי, מזכיר לביטחון לאומי, יועץ תקשורת, מנכ"ל משרד ראש הממשלה
תפקידם של צוות בלשכת הנשיא
בכתבה שהתפרסמה ביום שישי בחדשות ערוץ שתיים על צוות לשכת הנשיא בראשותה של המנכ"לית אפרת דובדבני נפתח צוהר אל עבודת צוות של מנהלות בית הנשיא.
אפרת קראה לצוות שתחת אחריותה A-Teem. היא טענה כל על הצוות לדאוג ולשמור על הנשיא. הדוברת איילת פריש טענה כי המטרה היא למקסם את המותג שמעון פרס ולדאוג שלא תהיה שעה אחת מבוזבזת.
בין התפקידים המאוישים ניתן למצוא את :שירי קופרברג (ראש הלשכה), איילת פריש (דוברת), עפרה אשד (אחראית קשרי חוץ) ויונה ברטל (סמנכ"לית).
עבודת צוות כשליחות
החוקר פיטר מ.ס'נגי טוען כי עבודת צוות שבה סך האנרגיה של כל אנשי הצוות ממוקדת הופכת בצורה מטפורית לקרן לייזר שבה רמת סינרגיה גבוה. חזון משותף, אמונה בצדקת הדרך כימיה וותק בהכרות יהפכו את עבודת הצוות ליעילה ופרודוקטיבית ביותר.
כיצד הדברים מתבטאים במנהלות הלשכה בבית הנשיא.
א. חזון מאחד - מנהלות הלשכה תיארו את עבודתם עם הנשיא כסוג של שליחות.
ב. כימיה - שמעון פרס תיאר את הגברים כמפונקים שצריך לדאוג להם לקפה לאומת הנשים שיודעות להסתדר בעצמם. צוות המנהלות שמקיפות את הנשיא יודעות אפילו את סוג ההתבטאות שהנשיא יעדיף בנאום.
ג. הכרות רבת שנים - אפרת דובדבני מלווה את שמעון פרס קרוב לשש עשרה וחצי שנים, אמא של עפרה אשד הייתה מנהלת הלשכה של שמעון פרס כשהיה שר האוצר.
הצוות שנמצא מספר שנים יחד יצר נורמות ודפוסי עבודה משותפים שכולן מסכימות עליהם.
בישיבות שמכנסת אפרת דובדבני, רק מנהלות הלשכה נמצאות בהן. אפילו לנשיא אין כניסה.
סלנג משותף כמו A-Teem מדגים כי הצוות כבר משופשף ובעל ניסיון.
עבודת צוות יכולה להיפגם כתוצאה משיקולי אגו, דבר שלא הורגש בכתבה. אין ספק כי גיבוש עובדים הוא תנאי קריטי להצלחה בכל ארגון. ואולי בכלל המשפט שמסכם את ההצלחה הוא של נשיא המדינה שמעון פרס שרמז כי נשים אינן מפונקות כמו גברים !
יובל בן בסט - מנחה קבוצות וגרפולוג. עורך סדנאות בתחום גרפולוגיה, אינטליגנציה רגשית, אסרטיביות, גרפולוגיה, צחוק והומור, לחץ ושחיקה, ניהול זמן, עבודת צוות, שפת גוף בין גברים לנשים. כתובת האתר http://www.graphologia.net טלפון 050-5711160