הצלחה בבורסה אינה תלויה רק בידע הטקטי ,כדי להיות סוחרים
ברמה מקצועית ולשרוד את השווקים לאורך זמן חשובה מאד יכולתנו המנטלית בקבלת ההחלטות.
קשה לדעת את המספר המדויק אבל מניסיוני כסוחר ובהכשרת סוחרים הצלחה בבורסה דורשת
40% ידע טקטי (שיטה) ו-60% מוכנות מנטלית.
בזמנים בהם אנו מבצעים מסחר חשוב לבדוק את מוכנותנו המנטלית,משום שחוסר שקט נפשי
כמו בעיות במשפחה,בעיות בעבודה,יצר נקמנות על הבורסה מעסקאות כושלות בעבר
ועוד שאר גורמים שמפריעים לשקט הנפשי יגרמו לנו לבצע טעויות במסחר גם אם ברמה
הטקטית ניתחנו את הדברים נכון.
הבעיה הגדולה ביותר לבצע מסחר בתקופות שמשקיע סובל מחוסר שקט נפשי הינה התמודדות עם עסקאות כושלות,כידוע לכם גם הסוחר המיומן ביותר לא מצליח בכל העסקאות שלו.
בתקופות של עסקאות כושלות קשה למשקיע זה להתמודד עם ההפסדים בצורה נכונה מה שיכול להשפיע לרעה גם על העסקאות הבאות.לכן ברגע היותכם מבצעים מסחר חשוב מאד
שתבואו מוכנים מנטלית ושקטים נפשית.
סיבה נוספת ושכיחה מאד אצל משקיעים בטיפול לוקה בהפסדים הינה שהם לא חותכים
הפסדים באותם קטנים (סטופ-לוס),ולצערי גם אלה שכן עובדים עם סטופ-לוס אין להם את המשמעת לחתוך את ההפסד ברגע שהמניה שלהם מגיע לסטופ-לוס שהם קבעו מראש.
תרחיש 1:
מניה שנמצאת אצלכם בתיק ההשקעות מגיעה למחיר הסטופ-לוס שקבעתם מראש.
ברגע ביצוע הסטופ-לוס אתם למעשה מוכרים בהפסד ,לכן פה מתחילה הטעות הקריטית ביותר אצל משקיעים שהינם רוצים למכור את המניה ובעצם "להודות בהפסד" הם עוברים לשלב ההכחשה ובעצם מורידים את הסטופ -לוס למחיר נמוך יותר וכך הם גורמים להגדלת ההפסד.
הם מתרצים את הפעולה שלהם בזה שהמניה טובה וזו רק ירידה רגעית ותכף המניה חוזרת למסלול של עליות,טענה מאד נפוצה היא שהחברה טובה,הנהלה מצוינת,מוצר טוב כל אלה טענות שלא יחסכו ממכם הפסדים גדולים.
חשוב מאד ברגע שמניה מגיע למחיר הסטופ-לוס(הוראה לקטיעת הפסד) שהגדרתם ברגע רכישת המניה ,להיות ממושמעים ולסגור את העיסקה בהפסד קטן ולא לעבור לשלב "התקוות" שהמניה תחזור למצב של עליות.
תרחיש 2:
מצב זה חמור יותר מהתרחיש הראשון,זהו מצב שבו המשקיע לא מכר את המניה בזמן וחתך את ההפסד בעודו קטן,עכשיו שהמניה כבר בהפסד של 20%-30% משקיע זה שב וקונה עוד מניות נוספות של אותה חברה מפני שהוא סבור שזו הזדמנות לרכוש במחיר זול וכך הוא יחזיר את ההפסד מההשקעה הראשונית שלו במניה.
השקעה במניות יורדות ברוב המקרים תניב הפסדים נוספים.
רועי ראובן-מנכ"ל משותף,
מכללת פסגות
מכללת פסגות