סקירת ענף ההשכלה בישראל
השכלה ולמידה הינן הבסיס להתפתחות האנושית. ניסיון חיים מצטבר העובר מדור לדור, הופך לכללי התנהגות מסודרים ומקובלים. באופן זה החברה ממסדת את עצמה ומבטיחה לעצמה המשכיות באופן מושכל יותר.
מילון אבן שושן מגדיר את המילה השכלה - "ידיעות כלליות שהאדם קונה בלימודיו" ואילו הערך למידה מוגדר כ – "שינוי בהתנהגות כתוצאה מניסיון אישי" כלומר, כל מה שהאדם מכיר ויודע: תרבות, חברה, ספרות, פיזיקה, מתמטיקה, היסטוריה, ספורט, תיאטרון וכו'.
האדם בתקופה הקדומה, הקדיש את רוב זמנו להישרדותו הפיזית. הנושאים אשר הטרידו אותו היו מה לאכול, היכן לגור, איך להתגבר על סכנות וכו'. בד בבד החלה התפתחות של תרבות צבירת ואגירת ידע, שהביאה להתפתחות. השכלה מייצרת עבור האדם תנאי חיים טובים יותר, הישרדות טובה יותר ושיפור דברים קיימים.
עם הזמן צבירת הידע שעברה בעל פה מדור לדור עברה תהליך של תיעוד, עריכה, ארגון וסידור באמצעות הכתב (מגילות, ספרים, ספריות). בהמשך, נוצרו "סוכני ידע" אשר היוו מרכזי ידע לידע שנצבר (מורים, מרצים,ספרים). שלב נוסף בתהליך היה הווצרותם של "מרכזי השכלה" שהכילו "סוכני ידע" (בתי ספר, אוניברסיטאות, ספריות). הדבר הוביל לכך שנוצרו "צברים" המכילים "מרכזי השכלה" (מערכת החינוך, המועצה להשכלה גבוהה) היוצרים סטנדרט לימודי המאחד ומנחה את תהליך הלמידה. עם ההתפתחות הטכנולוגיה ושימוש באינטרנט באופן נפוץ, נכנס הענף גם לעולם המקוון (מורים פרטיים בעלי אתרים, בתי ספר אונליין, אתרים של אתרים – פורטלי לימודים המרכזים מידע על בתי ספר ומוסדות וכן גם זירות לימודים – בתי ספר מקוונים).
השפעת האינטרנט על הענף - רשת האינטרנט יצרה מהפכה בשימוש במחשבים ככלי לאיסוף והעברה של מידע. תהליך הלימודים באינטרנט: יצירה של ידע, העברתו ורכישתו הפכו לתהליך פשוט ומהיר והפוטנציאל הלימודי הטמון באינטרנט יצא במהירות מן הכוח אל הפועל וקיבל את השם: e-learning.
להשכלה תפקיד חשוב בקביעת רמת ההכנסה של הפרט ואיכות חייו, ובקביעת רמת ההתפתחות הכלכלית חברתית של המדינה כולה. השכלה נחשבת למשאב אדיר בעידן הגלובלי, ומכאן החשיבות הרבה שמדינות מייחסות לרמת ההשכלה, לאיכותה ולנגישותה לכל שכבות האוכלוסייה. ההשכלה חשובה במיוחד למדינת ישראל, אשר ההון האנושי הוא המשאב העיקרי שלה. חשיבות ההשכלה והלימודים בישראל משתקפת היטב בנתוני הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי )להלן OECD) המראים שההחזר להשכלה בשוק העבודה בישראל גבוה יותר מאשר בממוצע המדינות המפותחות (OECD 2008).
אתר שיעורים - לימודים באינטרנט