חשיבות ההבחנה בין חוסר קשב לבעיית תזמון
דני ואורי תלמידים בבית-ספר יסודי. הערב האימהות שלהם קיבלו טלפון מהמורה. המורה סיפרה לכל אמא ואמא בנפרד שהילד שלה לא מרוכז בכיתה, לא כותב במחברת ומפריע למהלך השיעור. בקיצור, חוסר ריכוז משווע. על פניו נראה שהשניים סובלים מאותה הבעיה, אבל אם נערוך להם אבחון קשב וריכוז מדויק, נראה שהם דווקא סובלים מבעיה שונה לגמרי ולכן כל אחד מהם זקוק גם לטיפול אחר.
על קשב ועל תזמון
בעוד שדני מתקשה להתמקד בדברי המורה ולכן מתחיל להפריע, אורי דווקא מתקשה לעמוד בקצב התקדמות השיעור. הוא לא מספיק להעתיק מהלוח, המורה כבר בעמוד 80 והוא עדיין לא סיים את עמוד 78. הוא מרגיש שהוא איטי, שהוא לא עומד בקצב, לכן הוא מאבד עניין ומתחיל להפריע.
דני סובל מחוסר קשב (יכולת האדם לגלות גירוי, להעריכו נכונה ולהגיב כנדרש במשימה) ואורי סובל מבעיית תזמון (חוסר יכולת לעמוד במשימה בפרק הזמן שהוגדר).
אבחון קשב וריכוז
לפי ה-DSM (המדריך להפרעות המנטליות), הפרעות קשב וריכוז מוגדרות כהפרעת חוסר קשב או כהפרעת היפראקטיביות+ אימפולסיביות או כשילוב של חוסר קשב+ היפראקטיביות+ אימפולסיביות. למרות זאת חשוב מאוד גם לאבחן את מרכיב התזמון.
אבחון קשב וריכוז מוקדם ומדויק יידע להבדיל בין קשב ובין תזמון ובכך יסייע לנו להתאים את הטיפול הנכון ביותר. ככל שהאבחון מוקדם יותר כך נעזור לילד בשלב מוקדם יותר בחייו ולמעשה, נמנע טיפולים מיותרים וחשוב מכך, נמנע כישלונות שיפגעו בביטחונו העצמי.
אז איזה מבדק בודק גם בעיית תזמון? מבדק MOXO
כיום פרט למבדק ה-MOXO לא קיים בשוק מבחן ממוחשב שיודע לבחון את מרכיב התזמון.
מבדק ה-MOXO מאפשר לראשונה לאבחן האם הנבדק סובל מקשיי קשב או מקשיי תזמון.
למעשה, מבדק ה-MOXO מספק פרופיל קשב אישי של הנבדק, המציג את ביצועיו על-פי ארבעת מרכיבי הקשב: קשב, תזמון, היפראקטיביות ואימפולסיביות, וכן על פי התמודדותו עם מסיחים חזותיים ושמיעתיים. תוצאות המבדק מספקות להורים מידע והבנה אודות הקשיים, מהם סובל ילדם, ומעניקות להורים כלים, המסייעים להם לקבל החלטה מושכלת לגבי המשך הטיפול בילד.
שורה תחתונה: כיוון שהסימפטומים יכולים להיות זהים אך שורש הבעיה עשוי להיות שונה (קשב, תזמון), בעת ביצוע אבחון קשב וריכוז, מומלץ שהמבחן יכלול גם אבחנה של תזמון. בחירה מוצלחת של טיפול בהפרעות קשב וריכוז מקורה באבחון מוקדם ומדויק, כזה הבא לידי ביטוי במבדק ה-M0XO.
הכותבת היא נטע מסילתי, מחברת פתרונות נוירו-טכנולוגיים נוירוטק, מפתחי המבדק החדשני לאבחון הפרעות קשב וריכוז.