מהירות מופרזת היא עבירת תעבורה, הגורמת לרבות מתאונות הדרכים בישראל.
הקשר בין השתיים הוא ברור וחד משמעי – כאשר נהג עובר את המהירות המותרת ונוסע במהירות מופרזת, הוא אינו שולט עוד ברכב ומכאן ועד לתאונה קטלנית – המרחק קצר מאוד.
נהגים מאבדים שליטה ונכנסים חזיתית בעמודי חשמל, קירות וכיו"ב. תאונות כאלו מסתיימות במוות או בפגיעות קשות מאוד. במקרים אחרים, גורמת מהירות מופרזת של נהג אחד, למותם של נהגים אחרים או הולכי רגל.
אין ספק בכך – מהירות מופרזת הורגת!
מהו חלקם של הנהגים החדשים בתופעה זו של מהירות מופרזת? מה קובעות תקנות תעבורה לגבי עבירה זו? מהי פסילה מנהלית? מה צריך לעשות כאשר מתרחשת תאונת דרכים?
נהג חדש ותאונות דרכים
אנשים רבים סבורים כי הנהגים החדשים הצעירים, הם אלו אשר גורמים לתאונות הדרכים הרבות, בגין מהירות מופרזת.
נהג חדש הוא נהג ללא ניסיון ועם מעט מאוד מיומנות בנהיגה בכביש. באופן טבעי, עליו להיזהר יותר, שכן כל שינוי קטן בדרך, עלול לגרום לתאונה.
אולם, למרבה הצער, לעיתים קרובות, ההפך הוא הנכון. נהג חדש עסוק לא פעם בלהרשים את חבריו ואינו מודע לכך כי העדר ניסיונו בכביש, שם אותו בסיכון גבוה מאוד לתאונה.
מהירות מופרזת היא עבירה שכיחה מאוד אצל נהג חדש, אין ספק. עם זאת, חשוב גם לומר כי נהגים וותיקים רבים עושים אותה.
הנהגים הצעירים, אשר רק עתה קיבלו רישיון, מרגישים שניתן להם כוח אדיר בידיים והם אינם מנוסים מספיק בכביש, כדי להבין את ההשלכות של מהירות מופרזת. לכך נוסיף את הלחץ החברתי בו הם נתונים בשעת הנהיגה והמרחק לתאונה – קטן מאוד.
מה תקנות תעבורה אומרות על מהירות מופרזת?
לכל דרך, המהירות המותרת וכאשר נהג עובר את המהירות המותרת, הוא מבצע עבירה של מהירות מופרזת.
תקנות תעבורה מבחינות בין מהירות מופרזת "קלה" לבין מהירות מופרזת "חמורה".
נסיעה במהירות של עד 30 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך עירונית ומהירות של עד 40 קמ"ש מעל המהירות המותרת בדרך בין – עירונית, נחשבת לעבירת מהירות מופרזת קלה.
עד למהירויות אלו, הענישה היא קנס בלבד. היה והנהג סבור כי אינו אשם בעבירה, רשאי הוא להגיש בקשה להישפט. נתפס נהג על מהירות מופרזת של למעלה מ- 30 קמ"ש או 40 קמ"ש, זוהי עבירת מהירות מופרזת חמורה והנהג, יקבל הזמנה לדין.
בתי המשפט לתעבורה גוזרים על נאשמים בגין מהירות מופרזת, עונש של שלילת רישיון נהיגה. השלילה יכולה להיות בפועל או על תנאי, לתקופה של שנה עד שלוש שנים.
מהי פסילה מנהלית?
תקנות תעבורה קבעו מדד למהירות המופרזת, כך שמעל רף מסוים, יעמוד הנהג למשפט. לאור חומרת העבירה ולאור העובדה כי נהג שכזה, מהווה סכנה לשאר הנהגים בכביש, ניתנה למשטרת ישראל, סמכות של פסילה מנהלית.
השוטר רשאי, ברגע שנתפס הנהג על מהירות מופרזת, לשלול את הרישיון וזאת טרם עמד הנהג לדין בבית המשפט. השלילה היא לתקופה של שלושים יום.
יובהר – הסמכות של פסילה מנהלית, אינה בגדר חובה, אלא תלויה בשיקול הדעת של המשטרה. כמו כן, היא קיימת אך ורק כאשר נתפס נהג על מהירות מופרזת שדינה – עמידה לדין.
ניתן לפסול רישיון של נהג חדש או נהג וותיק, אין שוני בסמכות בין השניים.
מה עושים בשעת תאונה?
תאונות דרכים רבות הנגרמות בשל מהירות מופרזת, מסתיימות בתוצאה טרגית והמעורבים בתאונה, נהרגו. כאשר התרחשה תאונה והנהגים שרדו את התאונה, כדאי לבצע את הפעולות הבאות, בסמוך לתאונה:
1. צילום זירת התאונה : יש לצלם את מקום התאונה מכל הצדדים. כיום, במרבית הטלפונים הניידים, יש מצלמה ולכן, ניתן לצלם את זירת התאונה.
2. פרטי הנהגים : חשוב מאוד לרשום את פרטי כל הנהגים האחרים והולכי הרגל, אם ישנם.
3. עדים לתאונה : במידה והיו עדים לתאונה, כדאי מאוד לקחת את פרטיהם.
4. בדיקה רפואית : ישנה חשיבות גדולה מאוד לבדיקות רפואיות, בסמוך לתאונה. ראשית לכל, בשביל לוודא כי בריאותם של המעורבים בתאונה תקינה ואם ישנם נזקים, לטפל בהם מידית.
כמו כן, לצרכי תביעות, חשוב מאוד שיהיה תיעוד רפואי מלא של מצב הנהגים, לאחר התאונה.
5. לצלצל לקרוב משפחה או חבר : בין אם מדובר במקרה של נהג חדש ובין אם לא, כדאי מאוד להתקשר לחבר או קרוב משפחה, עם קרות התאונה. קל יותר לעבור את החוויה הקשה הזו עם אדם קרוב. מעבר לזאת, אם יש צורך בבדיקות, תרופות וכיו"ב, יהיה מי שידאג לכך.
הקשר בין מהירות מופרזת לבין תאונות דרכים הוא קשר הדוק. מהירות מופרזת יכולה להרוג ולכן, תקנות תעבורה, קובעות כי נהג יעמוד לדין בגין מהירות מופרזת, מעל רף מסוים. כמו כן, מוסמכת המשטרה לשלול את רישיון הנהיגה באופן מיידי, ברגע שנתפס הנהג על מהירות מופרזת.