מזה שלושה חודשים אנו עדים לעליות חדות בכל הבורסות בעולם וכמובן העליות לא פסחו גם
על הבורסה הישראלית.
בתחילת דרכי כסוחר בשוק ההון כשהייתי רואה עליות בשווקים ולא הייתי מצליח להבין למה הבורסה עולה ,הייתי פשוט מעדיף לשבת בצד,להתווכח עם העליות וכך הייתי מפספס המון מהלכים שיכלו להניב לי תשואה יפה על ההשקעה.
בדיוק כך המצב בחודשים האחרונים,הכלכלה הריאלית נראית לא טוב,אנו עדים לכמות מובטלים שגדלה מיום ליום,ירידה בהכנסות של רוב העסקים ועוד נתונים כלכליים אחרים שנראים לא טוב.
לעומת זאת,הבורסות בשלהם ,עליות רצופות של 40% ויותר בבורסות בעולם וישראל.
איך יתכן מצב כזה?
בתרחיש שאנו צופים בו בתקופה האחרונה צריך לבחון בשני היבטים:
- כסוחרים.
- הבנה עמוקה של התנהגות השווקים.
כסוחרים לא מתפקידנו לשאול יותר מדי שאלות ולנסות להבין כל תנועה של השוק,כסוחרים תפקידנו לסחור.מה זה אומר? כאשר אנו רואים שהבורסות עולות וניתנת אפשרות כניסה על-פי שיטה אנחנו צריכים להיכנס ולהצטרף למגמה השולטת.יכול להיות שמגמת העליה היא זמנית ,לכן עלינו לדעת לממש רווחים תוך כדי העליות וכמובן להיות ערניים ומוכנים לכל שינוי שעלול לבוא.
היבט נוסף שיש לתת עליו דגש וכך יהיה קל יותר להבין מגמות בשווקים נתונה בכך ששוקי ההון לא מגלמים את מצב הכלכלה הנוכחי אלא שוקי ההון מגלמים ציפייה.
ניתן לראות זאת בתחילת גל הירידות שמלווה אותנו בשנה וחצי האחרונות.הירידות של השווקים שנגרמו כתוצאה ממשבר הסאב-פריים בארה"ב שהתפשט לאחר מכן לכל העולם החלו בסוף שנת 2007 ליתר דיוק מנובמבר 2007.
לעומת זאת,המצב הכלכלי במדינת ישראל החל להדרדר רק לקראת רבעון אחרון של שנת 2008.
נתון כלכלי חשוב שנותן תמונה על מצב הכלכלה זה כמות המובטלים.ביולי 2008 שמונה חודשים אחרי תחילת המפולת בשווקים, מס' המובטלים במדינת ישראל היה הנמוך מזה 25 שנה.
רק ברבעון האחרון של השנה המשק החל להדרדר והינו עדים לאינדיקטורים כלכליים נוספים שהראו על מגמה שלילת בכלכלה ועליה בכמות המובטלים.
בארה"ב המיתון נכנס רשמית רק בשלהי 2008 ,כלומר כמעט עשרה חודשים אחרי שהשווקים הפיננסיים החלו לרדת.
כך בדר"כ קורה בשינויים עוצמתיים בכלכלה.שוקי ההון מקדימים את הכלכלה הריאלית בטווחי זמן של שישה עד תשעה חודשים לערך.
כיום אני פחות מנסה להבין כל תנועה של הבורסה ולהתווכח על עליות שלא נראות לי הגיוניות.
כסוחר ברגע שאני מזהה אפשרות לתפוס גל עליות ,אני חובר למגמה ולא נשאר להביט מהצד.
יניב ארביב-מנכ"ל משותף מכללת פסגות