דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


יין צריכים לקנות בצורה חכמה 

מאת    [ 07/10/2005 ]

מילים במאמר: 1027   [ נצפה 8685 פעמים ]

ישראל פרקר - השער לעולם יינות ישראל www.wines-israel.co.il

היין הוא מוצר חי ורגיש מאוד, המושפע בקלות מתנאי הסביבה.
השמש, האור, היובש, החמצן, והחום הם אויבי היין ומקצרים את חייו.
יין המאוכסן על המדפים בחנויות בעמידה באור מלא וטמפרטורה מעל 20 מעלות, הוא יין שאיכותו יורדת לאחר זמן אכסון קצר. צבעו האדום בעל הברק של היין האדום הופך לחום מט, צבעו הצהוב בהיר של היין הלבן הופך לצהוב כהה וטעמם של היינות יהיה חמוץ ובעל ריחות לא נעימים.
בבקבוקים עומדים מתייבשים הפקקים ודרכם נכנס חמצן לתוך הבקבוק ומחמצן את היין. את הבקבוקים חייבים לאכסן בשכיבה בחדר אפל ממוזג כדי שהיינות לא יפגעו ויפגמו.
לעיתים אני נתקל במשפט הנפוץ : "האם אתה מתכוון ליין החמוץ הזה כשאתה אומר יין יבש?"
לא לזה התכוונתי. יין יבש הוא לא יין חמוץ. יין חמוץ הוא יין מקולקל או יין זול שיוצר בדרכים לא נכונות והוספה לו הרבה חומצה לתיקון.
אם בחתונות או באירועים גדולים אתם מקבלים יין בעל טעם חמוץ במיוחד, יש לשער שהיין מחומצן, ונאסף בערב קודם מהשולחנות. מומלץ לבדוק בפשטות האם המלצר מוריד את הקפסולה וחולץ את הפקק ליד השולחן או שהבקבוקים מונחים על השולחן כשהפקק הבולט החוצה נעוץ בהם. אין קשר בין חמיצות לבין יין יבש טוב.

יין יבש יהיה יין טוב כשקונים אותו במקומות הנכונים ומייצרים אותו בשיטות הנכונות.

לפני מספר שבועות בהיותי בחנות ירקות גדולה, שבעליה החליט למכור גם יינות, ראיתי על אחד המדפים העליונים בקבוקי יין שעל תוויתם היה כתוב : יש לאחסן בקבוק זה במקום מוצל וקריר.
הייתה שעת אחר הצהרים והשמש שנכנסה דרך החלון היכתה בכל חוזקה על שורת הבקבוקים באור וחום חזקים. אני משוכנע שאלה שקנו יינות אלה אולי בזול יותר מאשר הם נמכרים בחנות יין מסודרת, היו בטוחים שהיין במקורו חייב להיות חמוץ כי הרי הם שתו אותו מיד לאחר חליצת הפקק היבש... כך מקבל יין תכונה שלילית בתודעתו של הציבור שאינו מודע במקרים רבים מה טעמו של יין איכותי.

בין הפקק ופני היין ישנה בועת אוויר. ככל שהמרחק בין היין והפקק קצר יותר כן היין טוב יותר והוא עתיד להישמר לתקופה יותר ארוכה.
כאשר הבועה גדולה יותר יש יותר אויר וחמצן בבקבוק המקצרים את חיי היין. כשקונים יין חשוב לרכוש בקבוקים עם בועת אויר קטנה ככל האפשר.
יין כדאי לקנות רק בחנויות המיועדות למכירת יינות, בהן הוא מאוכסן בתנאים האופטימליים ועובדים בהן אנשים בעלי ניסיון וידע היכולים לייעץ ולעזור בבחירת היין המתאים.
בחנויות היין ניתן אף לטעום חלק מהיינות, דבר המקל מאוד על ההחלטה איזה יין לקנות.

לפני שנכנסים לחנות כדאי לגבש דעה איזה סוג יין באים לקנות ועבור איזה אירוע. לפיקניק, בטבע, מתאים לקנות יין השונה מיין המתאים לארוחה בשרית חגיגית. למסיבת יום הולדת קייצית נקנה יין השונה מיין שנגיש בערב חורפי קר. לבחירה המתאימה יעזור כמובן המוכר המנוסה.
כדאי לתכנון מראש את התקציב המיועד לקניית היין. לא כדאי להתפתות במהירות ממבצעים המציעים שלושה בקבוקים במחיר בקבוק אחד... יינן המעריך את תוצרתו לא ימהר למכרה במבצעים כאלה.
לא מומלץ לקנות יין כשממהרים ואין זמן לבחון את מגוון היינות שבחנות. כל הסיכויים שבמקרה כזה תקנו יין לא מתאים והאכזבה יכולה להיות לאחר מכן גדולה.
כשקונים יין כדאי לזכור שקיימות שתי קבוצות מרכזיות של יינות:
יין לצריכה שוטפת - יינות הנועדים לשתיה במשך מספר חדשים לאחר הייצור. לקבוצה זו שייכים רוב היינות הלבנים, היינות הסמוקים (רוזה) והיינות האדומים הקלים שלא עברו תקופת יישון בחביות עץ אלון. הם טובים לשתיה כשהם צעירים ורעננים. (וגם מצוננים לעיתים)
יינות הנועדים לאחסון והתיישנות של מספר שנים - רוב היינות האדומים העשויים מזנים משובחים. איכותם משתפרת בתקופת ההתיישנות בחביות, המוסיפות ליינות את הטאנינים שהם חומרים המאריכים את חיי היין. גם יין השרדונה הלבן מיושן בחביות ותקופת חייו ארוכה מחיי יינות לבנים אחרים.
אין לקנות יין קליל ולנסות לשמור אותו מספר שנים. לא כדאי גם לרכוש יין מורכב אדום רב טעמים וריחות, הנועד להשתבח במשך השנים, ולשתות אותו סמוך למועד ייצורו. ההנאה ממנו תהייה פחותה.
במידה ורוצים לקנות ולהגיש יין מיושן בעל ארומות גבוהות מומלץ לרכוש יינות בני מספר שנים שאוכסנו בתנאים נכונים בחנויות היין המובחרות.

מונחי יין חשובים שיעזרו לקשר טוב עם מוכר היין
בחנות היין כדאי לדבר עם המוכר בשפת היין המוכרת לו. תקבלו אז טיפול טוב ומוערך יותר.
להלן מספר מושגים בסיסיים ושימושיים שיעזרו לכם במפגש עם מוכרי היין:
יין לבן יבש - יין חסר מתיקות העשוי מענבי זנים לבנים .( עד 4 גרם סוכר בליטר)
יין אדום יבש - יין חסר מתיקות העשוי מזני ענבים אדומים. הקליפות נשארו בתמיסה בעת תהליך התסיסה בו הסוכר הופך לאלכוהול ולדו תחמוצת הפחמן ,המתנדף , ונתנו ליין את צבעו האדום.
יין רוזה (סמוק) - עשוי מענבי זנים אדומים. הקליפות הוצאו מהתמיסה בזמן תהליך התסיסה.
יין לבן חצי יבש - יין לבן המכיל כ 15-20 גרם סוכר טבעי בליטר. היין הוא בעל טעם מתקתק.
בדרך כלל לא נהוג לייצר יין אדום חצי יבש.
יין זני - יין המורכב מלפחות 85% של זן ענבים אחד. על התווית יופיע שמו של הזן הדומיננטי. למשל ליין המכיל 85% ענבי קברנה סוביניון ו15% ענבי מרלו קוראים יין קברנה סוביניון. על התווית האחורית רשומה בדרך כלל רשימה הזנים המרכיבים את היין.
יין ג'נרי - יין המכיל 2 זנים או יותר. אף אחד מהמרכיבים אינו בחלק העולה על 84% מהרכב היין. ליין קוראים בשם שלא מכיל את שם הזנים המרכיבים, כמו "הר חרמון אדום".
ארומה - הריחות המקוריים של הענבים שמהם נעשה היין. ניחוחות אלו נותנים ליין את אופיו ואיכותו.
בוקה - ניחוח של יינות הנוספים ליין בעת תהליך ייצורו ויישונו בהשפעת חביות העץ.
טאנין - חומר אורגני פנולי, מר ועפיץ הנמצא בשדרות האשכולות, בקליפות, בחרצני הענבים ובעץ חביות האלון.
יין מאוזן - יין המכיל את כל האלמנטים מרכיבי היין ביחס נכון. קיימת התאמה בין כל מרכיבי היין, החומצות, הסוכר,הטאנין והאלכוהול. זהו יין אידיאלי.
בקבוק מגנום - בקבוק כפול המכיל 1.5 ליטר יין.
עפיצות- הרגשת יובש בפה וכיווץ השפתיים,לאחר טעימת יינות עם טאנין גבוה.
יין בעל גוף - יין סמיך ועשיר בטעמים ובריחות.
טעם שיורי - ניחוח היין הנותר בפה לאחר לגימתו. ככל שהוא לזמן ארוך יותר היין נחשב טוב יותר.
יין מחוזק - יין שתכולת האלכוהול שבו הועשרה ע"י תוספת אלכוהול בעת הייצור. (יין פורט למשל)
רגליים - שרידי היין הנוצרים על צידי הכוס כאשר מטים את הכוס. הן מראות את דרגת סמיכות היין.

עם מבחר המונחים האלה, שהם חלק קטן מהמגוון העצום של מונחים הקשורים ליין, יותר קל להסתדר בעולם המופלא של היין ולהבין את אלה המדברים איתכם על יין בחנויות היין.
אז שיהיה בהצלחה בקניית היין הבאה וכתבו לי אם נתקלתם בבעיות. pisarel@netvision.net.il .

ישראל פרקר הוא מהנדס העוסק באלקטרוניקה.
מדי ערב ובסופי שבוע הוא עוסק בתחביבו ? מפעל חייו- עולם יינות ישראל. הוא מסתובב בין היקבים, משתתף באירועי טעימה, מראיין יצרני יין וחובבי יין וטועם יינות. כל החומר מרוכז באתר השער לעולם יינות ישראל שיזם והקים ישראל.
עוזרים בהבאת חומר לאתר חברים חובבי יין הנעים בין יותר מ200 יקבי ישראל ומלקטים חומר מעניין המפורסם באתר.
www.wines-israel.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב