צמיגים, כמו גם מצברים לרכב או בלמים, הם למעשה חלקים מתכלים אשר מסיימים את חייהם כעבור מספר שנים – בהתאם לאופי השימוש. תנאים רבים משפיעים על תקינותם ואורך החיים של החלקים המתכלים, על עמידותם ועל היכולת להפיק מהם את המרב והמיטב. כאשר קונים רכב משומש, חשוב לבדוק את מצבם של הצמיגים והמצבר, ולהחליפם במידת הצורך. מדובר בשני רכיבים בעלי חשיבות בטיחותית (צמיגים) ותפקודית (מצבר) עבור הרכב, ולא מומלץ להמתין שהם יסיימו את חייהם באופן פתאומי - דווקא ברגע הכי פחות מתאים.
צמיגים
הצמיגים שמהווים את נקודת המגע היחידה של הרכב עם הכביש, חייבים להיות תקינים בכל מצב, וכל פגם באחד הצמיגים משפיע באופן ישיר על הנושא של בטיחות ברכב. חשוב להקפיד על לחץ אוויר שתואם את הוראות יצרן הרכב (אפשר למצוא את הנתון על דופן דלת הנהג, על מכסה תא הדלק או בספר הרכב), וכמובן על התאמת הצמיג לאופי הרכב והנהיגה (צמיג מיוחד לרכב ספורט או צמיג אגרסיבי לרכב שטח).
מתי להחליף צמיגים?
צמיג הוא מרכיב חשוב ביותר בבטיחות הנסיעה, ולכן לא מומלץ (וגם אסור על פי חוק) לנהוג ברכב אשר צמיגיו אינם תקינים. יש להחליף את הצמיג במקרים הבאים: כאשר עומק החריצים קטן מהוראות היצרן, כאשר על הצמיג מופיעים סימני יובש, סדקים בדפנות או שינוי צורה (דפורמציה) או בליטות, כאשר הצמיג נשחק באופן לא אחיד (צד אחד שחוק יותר מהצד השני), כאשר נוצרה פגיעה בדופן הצמיג, או כאשר עברו חמש שנים מיום ייצור הצמיג.
אילו צמיגים לרכוש?
צמיגים לרכב קונים ברשת שמתמחה בתחום, כאשר ההמלצה היא לבחור בצמיגים מתוצרת מותג מוכר. על כל צמיג מופיע תאריך היצור ולא מומלץ לרכוש צמיג שיוצר לפני למעלה משנה. אל תתפתו למחירים זולים, כי רוב הסיכויים הוא שמדובר בצמיג מאיכות ירודה או כזה ששכב זמן רב על המדף. צמיגים מחליפים בזוגות ולכן חשוב להקפיד להחליף גם את הצמיג השני שעל אותו הציר - ושיהיה מאותו הסוג ומתוצרת אותו יצרן.
מצברים
המצבר אחראי לספק את החשמל לצרכנים השונים ברכב כמו המתנע (סטרטר), התאורה, חלונות החשמל וכו'. כאשר המצבר שובק חיים, לא תמיד ניתן להמשיך בנסיעה מאחר והדבר עלול לגרום לנזק. אורך החיים המקובל למצבר נע בין שנתיים לארבע שנים בממוצע, וברוב במקרים אפשר לחוש בהיחלשות המצבר הרבה לפני שהוא קורס לגמרי. כאשר המצבר מגלה סימני עייפות, בדקו אותו אצל חשמלאי רכב מוסמך ואם הגיעה שעתו, אל תהססו להחליף אותו - גם אם עדיין אפשר לנסוע איתו עוד מספר ימים או שבועות.
תחזוקת מצברים
בשוק המכוניות הפרטיות קיימים שני סוגים עיקריים של מצברים – "רטובים" ו"ללא טיפול". המצבר ה"רטוב" זקוק לתחזוקה ולמילוי של מים מזוקקים בהתאם לצורך, ואילו מצברים ללא טיפול אינם דורשים תחזוקה כלשהי או מילוי של מים מזוקקים. הקפידו לרכוש מצבר בעל שם מוכר וידוע וממקום מוסמך ואמין. דרשו תעודת אחריות ושימו לב להטבעה של מספר חודשי האחריות על גבי המצבר.