בשלושת החודשים הראשונים בחייו מפתח התינוק את השליטה בראשו. אותה יכולת לסובב את הראש מצד לצד בשכיבה על הבטן, לזקוף את ראשו בשכיבה על הבטן כדי להביט סביבו ולשלוט בתנועות ראש בעת הרמתו על הידיים.למרות שניתן לומר כי התפתחות תינוקות הוא תהליך שונה מילד לילד, עדיין מרבית הילדים רוכשים את תהליכי ההתפתחות בסדר מקובל. לרוב השליטה המוטורית בגוף מתחילה מהראש ואט אט עוברת למרכז הגוף ולגפיים.
התפתחות שליטת ראש ? מה מצופה בחודשים הראשונים לחיי התינוק
אז מה ניתן לצפות מהתינוק בחודש הראשון לחייו ולאחר מכן? בשבועות הראשונות בחייו של התינוק לומד התינוק להרים את ראשו בזויות קטנה ולהזיזו מצד לצד תוך שהוא שוכב על הגב או הבטן. סביב גיל 4-8 שבועות יוכל התינוק להרים את ראשו מעלה בזוויות גדולה יותר של כ-45 מעלות. בגיל 9 שבועות עד שנה יצליח התינוק להרים את ראשו לזויות של כ-90 מעלות בשכיבה על הבטן ולשלוט בראשו באופן מלא.
פעמוני הזהרה שליטת ראש של התינוק ?
היום , יותר מתמיד, הורים ומטפלם נוהגים לאתר סימני איחור התפתחותי בשלבים הראשונים.
איך נזהה שתינוק מאחר בהתפתחות שליטה ותנועות הראש ?
תינוק שבגיל 4 שבועות מתקשה להחזיק את ראשו מורם בשכיבה על הבטן לרגע קט או כלל אינו מנסה להרים את ראשו , גם כשיש גירייה בסביבה.תינוק שמתקשה להעביר את ראשו מצד לצד בשכיבה על הבטן בגיל חודשים.תינוק שבגיל שלושה חודשים לא מצליח להחזיק את ראשו מאוזן בזמן נשיאה על הידיים וזקוק לתמיכה חלקית. במצבים אלו מומלץ להתייעץ עם רופא ילדים /אחות טיפת חלב או מלווה התפתחותי.
מה הקשר בין שכיבה על הבטן והתפתחות שליטת ראש של התינוק?
כ למעשה מדובר בקשב דו כיווני . ככל שהתינוק שוכב יותר על הבטן כך יוכל להתנסות בחיזוק שרירי צוואר וגב ולזקוף את ראשו למשך זמן ארוך יותר. במקביל, ככל שתינוק יוכל להרים את ראשו מעלה בשכיבה על הבטן , כך יוכל וירצה להישאר בתנוחה של שכיבה על הבטן.
שלב ראשון ? איך מעודדים תינוק להרים את ראשו ?
כבר מגיל צעיר (מספר שבועות) חשוב להשכיב את התינוק על הבטן לטווחי זמן קצרים בזמן הערות שלו. חשוב שבעת השכיבה על הבטן הידיים יהיו למעלה לצדי הפנים והמרפקים יונחו על מזרון (פעילות מצופה בגיל שלושה חודשים).
מה עושים כשהתינוק בוכה מאוד בעת שכיבה על הבטן ?
מרבית התינוקות לא אוהבים להיות על הבטן , בעיקר בגיל צעיר. הדרך הטובה ביותר היא לדרג את ההשכיבה על הבטן על ידי פרקי זמן שהייה קצרים , השכבה על הצד ובאופן הדרגתי סיבוב לבטן ו/או מסיחי מנגינה ושירה מעניינים למספר רגעים. והעיקר לא להיבהל מהצרחות של התינוק.
למרות נורמות ההתפתחות המקובלות זיכר לתת לזמן לעשות את שלו.
בכל זאת לכל ילד יש את מקצב ההתפתחות האישי שלו.לא כל ילד מתפתח לפי מה שכתוב בספרים.
התפתחות תינוקות
פורטל תינוקות ופעוטות- טודלרס