דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


איזו מכה 

מאת    [ 13/07/2011 ]

מילים במאמר: 791   [ נצפה 3127 פעמים ]

מי מאיתנו נתקל לא פעם בילד שנחבל בפניו ולעיתים גם בפיו, בעת משחק או בבית, ובלחץ המקרה אנו מתלבטים בשאלה מה צריך לעשות - האם לפנות לגורם רפואי ואם כן אז למי ?

במאמר אדון בגורמים לחבלות בשיניים של ילדים וברקמות מסביב לשיניים, ואציין מס' צעדים שיש לנקוט בהם על מנת לעזור לילד שנחבל.

חשוב לדעת!

בכל מקרה בו יש חשד לחבלה באזור הפנים ו/או השיניים מומלץ לפנות לבדיקה יסודית יותר אצל רופא שיניים, בעל ניסיון בטיפול ואבחון חבלות כאלה, כמו מומחה שיקום הפה או מומחה טיפולי שיניים לילדים.

הגורמים העיקריים לחבלות בשיניים וברקמות מסביב לשיניים בילדים בריאים הינם נפילות [בעיקר עד גיל ביה"ס], פגיעות ספורט [בעיקר בגיל ביה"ס ובבגרות] , מקרי אלימות ותאונות דרכים. בנים נפגעים כמעט פי שניים מבנות הן בשיניים הקבועות והן בשיניים הנשירות [החלביות]. קרוב ל 50% מהילדים עד גיל 14 יסבלו מחבלה בשיניים הנשירות. כ 20% יסבלו מחבלה בשיניים הקבועות כאשר ברוב החבלות נפגעות השיניים החותכות [המרכזיות] העליונות.

קיימים שני שיאים של גילאים בהתרחשות חבלות: גיל 2-4 שנים [בשיניים נשירות] וגיל 8-10 שנים תקופה בה מתחלפות השיניים הנשירות בשיניים קבועות, בעלות שורשים שעדיין לא סיימו להתפתח ולהגיע לאורכם הסופי. ישנם מס' גורמי סיכון לחבלות בפנים ובשיניים , הכוללים מנח קדמי [בליטה] של השיניים החותכות העליונות , כיסוי לא מספיק של השפתיים את החותכות העליונות , ונטייה של הילד להיחבל.

סוגי החבלות הנפוצים שונים בין שיניים קבועות לשיניים נשירות [חלביות] , עקב מבנה העצם השונה. החבלה הנפוצה בשיניים הקדמיות הקבועות [החותכות] הינה שבר של כותרת השן ואילו בשיניים הנשירות החבלה הנפוצה היא תזוזה של השן. כאשר ילד נחבל, בראש ובראשונה יש להרגיעו, למרות סערת הרגשות בתוכנו, ההורים או הסובבים את הילד, הביטחון שנקרין לילד ירגיע אותו, ימנע תזוזה מהילד לזוז בצורה שעשויה להחמיר את החבלה.

חבלות ברקמות הפנים הרכות [כגון: לחיים, סנטר] וסביב השיניים [החניכיים] יכולות לגרום לפגיעה בעצמות הפנים ואף בשיניים ולכן חשוב לפנות לרופא שיניים לאבחן פגיעות כאלה. חבלות בשיניים הנשירות: חבלות בשיניים נשירות יגרמו לרוב לתזוזה של השיניים , כגון: שינוי במקום השן, ניידות של השן ואף "היעלמות השן", היעלמות כזאת יכולה לנבוע משתי סיבות: האחת: השן יצאה מהעצם, השניה: השן נכנסה פנימה, לתוך העצם. כשהשן יצאה מהעצם יש לוודא יש לשלול בליעתה או שאיפתה לדרכי הנשימה. אם השן יצאה מהפה מומלץ להביאה לרופא השיניים אשר יאבחן את מצב השן [שלמותה].

ישנן חבלות מסוגים מסויימים כגון כניסה של השן לתוך החניכיים אשר עשויות לגרום לפגיעה כלשהיא בשן הקבועה שאמורה להחליף את השן הנשירה. בצילום רנטגן אשר יבוצע ע"י רופא השיניים ניתן יהיה לאשש או לשלול זאת. בכל חבלה אשר גורמת לתזוזה של השן וכתוצאה מכך גם לדימום מהחניכיים סביב השן יש להקפיד על שמירת ההיגיינה באזור על מנת לזרז את הריפוי של החניכיים. שברים של הכותרת בשיניים נשירות יכולים להיות מינוריים וידרשו מעקב בלבד, ויכולים להיות חמורים יותר ולגרום לחשיפה של העצב ולזיהום בשן.

חבלות בשיניים הקבועות:

חבלות שגורמות לתזוזה של שיניים: כמו בשיניים הנשירות יש להקפיד על ניקיון האזור ובדיקה יסודית יותר אצל רופא השיניים. בתזוזה חמורה של השן מומלץ לנסות להחזיר את השן למקומה, מיד לאחר החבלה, בעזרת האצבעות, בעדינות, ולפנות לרופא השיניים. בחבלה בה השן יצאה מהחניכיים: מחקרים מסוימים מראים שהחזרת השן למקומה בדקות הראשונות, [בין חמש לעשרים] הינה קריטית לגורלה, ולשרידות השן בפה. כלומר: החזרת השן בטווח הזה עשויה להאט ואף למנוע תהליכים דלקתיים עתידיים שיגרמו לספיגת שורש השן ולאיבודה. מומלץ לסלק גופים זרים מהשן [במידה שנפלה מחוץ לפה] ע"י שטיפה. באין נוזלים מיוחדים מומלץ לשטוף בחלב או במים זורמים תוך החזקת השן בעדינות בכותרת שלה. לאחר השטיפה מומלץ ואף חיוני להחזיר את השן למקומה בתוך החניכיים לשם שיפור גורל השן ולפנות מיידית לרופא שיניים. במידה שלא ניתן להחזיר את השן יש לשמור אותה בכוס חלב. החלב הוא נוזל עדיף לשימור השן. [קיימים נוזלים מיוחדים העדיפים על החלב אך בד"כ הם אינם בנמצא אלא אצל גורמים מוסמכים]. באין חלב אפשר לשמור את השן בתוך הפה בין השפתיים לשיניים אך יש לוודא שהילד רגוע ולא יבלע את השן. בעדיפות אחרונה - ניתן לשמור בכוס מים, בכל מקרה יש לשמור אותה בנוזל. בשבר של כותרת השן ניתן להביא את החלק השבור במידה שנמצא, ורופא השיניים במצבים מסויימים יכול להדביקו לשן.

שינויי צבע בשן: ברוב המקרים שינוי צבע בשן נשירה לרוב לצבע כהה יותר מעיד על חבלה בעבר. השינוי בצבע יכול להתרחש קרוב לזמן החבלה או אפילו מס' חודשים לאחריה. לא תמיד אנו מודעים לחבלה וכדאי לפנות לרופא שיניים על מנת לאבחן את מצב השן. לעיתים יש צורך במעקב חוזר על מנת לוודא שלא נוצר תהליך דלקתי ובמקרים חמורים יותר יש לטפל בשן על מנת למנוע פגיעה בשן הקבועה המתפתחת מתחת לשן החלבית כתוצאה מזיהום או מדלקת. לסיכום: חבלות ברקמות הסובבות את השיניים ובשיניים עצמן מעוררות סערת רגשות אצל הילד שנחבל ואצל הסובבים אותו. חשוב מאוד להרגיע את הילד וליצור קשר עם רופא השיניים ולפי הצורך להגיע אליו. ישנן מספר פעילויות מיידיות שניתן לבצע כפי שפורט במאמר ובכך לשפר את גורל השן.

שלכם,

ד"ר מיכאל שושני מומחה ברפואת שיניים לילדים

 

ד"ר מיכאל שושני מומחה ברפואת שיניים לילדים ולנוער


מרפאת שיניים לילדים מייקי-דנט רחוב היסמין 125 מבשרת ציון




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב