עסק, קטן ככל שיהיה, מעצם תכליתו הכלכלית, מורכב בראש ובראשונה מההפרש בין הכנסותיו להוצאותיו. אבל בכל זאת קיימים לא מעט מקרים שבהם החברה אכן מצליחה לפי הדו"ח רוווח והפסד, אך בפועל סובלת חובות גדולים, מסגרת אשראי קטנה וחשבון בנק בעייתי.
איך קורה דבר כזה?
דו"ח רווח והפסד בא להראות לנו את המצב הכלכלי של בית העסק רק בסוף השנה ולא במשך השנה. כלומר, כל ההכנסות והוצאות שקורות לאורך השנה, ניתן לראותן רק בסופה.
לצורך בקרה נכונה והדוקה יותר, הלוקחת בחשבון את מועד קבלת הכספים והוצאתם, נדרשת התייחסות לדו"ח תזרים המזומנים.
דו"ח תזרים המזומנים מאפשר לבעל העסק להעריך את מצבו הכלכלי ואת יכולתו לעמוד בהתחייבויות הפיננסיות שלו - הנוכחיות והעתידיות. ידיעה מראש, תאפשר לבעל העסק להיערך מבעוד מועד לפער תזרימי ולגייס מקורות מימון באמצעים שונים בעלות קטנה. כאשר עסק מגיע למחנק אשראי, מנצלים זו הבנקים לטובתם וגובים בעבור הלוואות והגדלת קווי אשראי ריביות מוגדלות.
לצורך הדגמה, נניח כי בעל עסק עשה עסקה משתלמת אשר בה הוא קונה סחורה ב-80 אלף ש"ח ומוכר אותה ב-110 אלף ש"ח. הכסף אותו יקבל על המכירה יתקבל רק בעוד 90 ימי עסקים ואילו את הסחורה הוא רוכש במזומן. עד לקבלת הכסף על הסחורה, על העסק לממן לעצמו את פעילותו השוטפת הכוללת הוצאות משכורות, רכב, שכירות, פרסום ועוד. לאורך זמן, הפער התזרימי יוביל אותו לחריגה ממסגרת האשראי.
עסקים רבים פשוט לא מבינים בבעיות תזרים שונות, לכן גם לא מייחסים חשיבות רבה לכך. עד שמגיע רגע האמת ועליהם להתמודד עם הבנק הזועם ולמצוא פתרונות מימון שונים על מנת לסגור את הפערים התזרימיים.
בעל עסק אשר מנהל מעקב תזרימי הדוק, יהיה מודע לפער זה מבעוד מועד. הדבר יקל עליו למנוע את תפיחת החוב לבנקים ע"י שינוי תנאי הכסף לספקים, הסדרת הלוואות ובניית תחזית תקבולים והוצאות אשר יוזילו לו את עלויות הריבית ויעזרו לו לסיים את השנה עם רווח מוגדל.
בשורה התחתונה, חייבים לזכור כי הסוד להפעלת עסק מצליח לא טמון רק במכירה של מוצר במחיר הגבוה מהעלות, אך גם בניהול נכון של תזרים המזומנים אשר יוודא כי לעסק יש די מזומן בכל זמן נתון על מנת לממן את פעילותו השוטפת.
לסיכום:
1. נהל תזרים מזומנים בסיסי, אחרת תתקל בבעיות נוספות
2. חייבים לזכור שעסק רווחי לאו דווקא בעל יכולת לעמוד בהתחייבויות.
3. קיימות התחייבויות שאינן מופיעות בדו"ח רווח והפסד,לכן וודא יכולתך לעמוד גם בהתחייבויות אלה ולשלמן בזמן למקור המממן.
4. תדאג מראש למקורות המימון. מסגרת העו"ש יקרה מאוד ותוביל בסוף לתזרים שלילי.
אשראי עסקי, מימון לעסקים, הלוואות לעסקים
גבע בראט