ב- 21 ביוני, 2011, התקיימו בחירות לראשות לשכת עורכי הדין, המתקיימות מדי ארבע שנים.
לראשות הלשכה, התמודדו שלושה מועמדים: עו"ד דורון ברזילי, עו"ד יורי גיא- רון ועו"ד חוסאם מועד.
למועמדתו של עו"ד חוסאם מועד, הייתה חשיבות רבה היות שזוהי הפעם הראשונה שעורך דין ערבי מתמודד לראשות הלשכה.
תוצאות הבחירות הובילו לסיום כהונתו של עו"ד יורי גיא- רון ולכניסתו לתפקיד של עו"ד דורון ברזילי, הוא ראש הלשכה החדש.
בחירות 2011 התאפיינו במסעי פרסום חסרי תקדים. כל תושבי המדינה היו ערים לכך כי מתקיימות בחירות לראשות הלשכה, משניתן היה לראות שלטי חוצות, בכל מקום.
היקף הפרסום נועד לעודד עורכי דין בישראל להצביע ולהשפיע על תוצאות הבחירות. אולם, למרות הפרסום הרב, אחוזי ההצבעה בבחירות אלו, לא היו גבוהים יותר באופן משמעותי מאחוזי ההצבעה בבחירות קודמות.
תוצאות הבחירות הניבו מהפך, משניצח עו"ד ברזילי את שני המועמדים האחרים, בהפרש קולות ניכר.
עיקרי המצע של המתמודדים
שלושה מועמדים התמודדו השנה על תפקיד ראש הלשכה. מועמדתו של מועד, כך ניתן לשער, לא הוגשה מתוך הנחה כי יזכה בבחירות אלא כהצהרה לקידום המגזר הערבי.
גיא- רון שם דגש רב על חיזוק מעמד הלשכה מול הכנסת ובתי המשפט וטען במצעו כי הלשכה תמשיך להיאבק בהצפה של המקצוע.
ברזילי הבהיר כי בכוונתו לפעול בכמה מישורים לטובת עורכי דין בישראל ובין השאר:
1. כוח צרכני : ברזילי טען במצעו כי ידאג למנף את הכוח הצרכני של עורכי דין בישראל. גידול עורכי הדין יוצר קשיים שונים, אך היות שמספרם של עורכי הדין רב כל כך, אין סיבה שלא להכיר בקבוצה גדולה זו, ככוח צרכני.
2. משוב השופטים : חלק מרכזי במצע של ברזילי, עסק בהחזרת משוב השופטים. לטעמו, מדובר בכלי טוב אשר יכול לחזק את מערכת המשפט ושימוש נכון בו, יטיב עם כל הצדדים.
3. הלשכה כגוף משפיע : ברזילי הצהיר על כוונתו לחדש את הקשר שבין הלשכה לבין עורכי דין בישראל. זו תהפוך לגוף חשוב ומשפיע בחייו של כל משרד עורכי דין .
התמודדותו של מועד לראשות הלשכה, זכתה למעט קולות אך חשוב לציינה בשל העובדה כי זוהי הפעם הראשונה שבה התמודד עורך דין ערבי לראשות הלשכה.
עורכי דין בישראל – מדוע לא מצביעים?
בחירות 2011 התאפיינו בקמפיינים נרחבים מאוד של המתמודדים. בכל מקום ניתן היה לראות את שלטי החוצות ועורכי הדין קיבלו מיילים רבים מן המתמודדים.
למרות כל אלו, אחוזי ההצבעה בבחירות, היו עדיין נמוכים יחסית למספרם של עורכי דין בישראל.
מדוע כך הם פני הדברים? נדמה כי עבור רבים, לשכת עורכי הדין אינה אלא גוף המארגן ימי עיון, השתלמויות ונופשים לעורכי הדין.
מעמדה כמקדמת עורכי דין בישראל ומשפיעה על מערכת המשפט כולה, הלך ונעלם בשנים האחרונות ועל כן, אחוזי ההצבעה היו כפי שהיו.
ניתן לשער כי אם יהיו שינויים משמעותיים בפעילות הלשכה, תוכל זו למלא תפקיד מרכזי בחייהם של עורכי דין בישראל. אם כך יהיה, הרי שמעורבותם של עורכי הדין בלשכה, תגדל ויהיה רצון להשפיע על זהות בעלי התפקידים.
האם זהו עידן חדש ללשכה?
הנהגת לשכת עורכי הדין התחלפה לאחר שנים רבות ואם יתממש מצעו של ברזילי, אנו נהיה עדים לתחילתו של עידן חדש.
מקצוע עריכת הדין עבר בשנים האחרונות, שינויים רבים. ביניהם, הגידול במספרם של עורכי הדין בארץ, אשר משפיע על מרביתם של עורכי הדין.
גידול זה דורש התייחסות וטיפול, על מנת שעורכי הדין, במיוחד, אלו הנמצאים בתחילת דרכם, יוכלו להשתלב בהצלחה בשוק העבודה.
בלימת ההצפה, קידום עורכי דין צעירים, תיקון כללי הפרסומת והתאמתם לזמננו, הם רק חלק מן השינויים להם מצפה כל משרד עורכי דין בישראל.
יש לקוות כי ראש הלשכה וכל המוסדות הפועלים בה, יוכלו לשתף פעולה וליצור לשכה חדשה, אשר תהיה חלק משמעותי בחייהם של עורכי הדין.
בחירות 2011 אופיינו במסעי פרסום נמרצים של המועמדים לראשות הלשכה. למרות זאת, אחוזי ההצבעה בבחירות, היו נמוכים יחסית למספרם של עורכי הדין בארץ. יש לקוות כי התחלפות ההנהגה, תוביל לשינוי המיוחל בתפקידה ובמעמדה של הלשכה בחייהם של עורכי הדין.