לאחרונה מציעות חברות רבות לבעלי גגות של בתים פרטיים, להתקין מערכת סולרית ליצור חשמל לצריכה עצמית ולמכירת עודפים לחברת חשמל. במקביל, נכנסה לארץ מערכת חדשנית דו שימושית המאפשרת גם לצלם את הגג לבדיקת התאמתו להתקנת מערכת סולרית, וגם לשטוף את הקולטים הסולריים מאבק הפוגם ביעילות האנרגטית.
הענף החדש החל לפרוח בעקבות תהליך חקיקה שנכנס לתוקף בשנת 2008. החברות הרבות שהוקמו, במקביל לחברות האנרגיה הותיקות שנכנסו אף הן לתחום, מציעות לבעלי גגות פרטיים (ואחרים), להקים על הגג מערכת סולארית להפקת חשמל. מערכות אלה פועלות במודל כלכלי שאף מאפשר לבעל הגג למכור עודפים לחברת החשמל בתעריף מוסכם בהתאם לתקנות החוק.
חברות אלה, מתחרות על השוק הנרחב של בעלי הגגות, ומרבות לפרסם בעיקר באינטרנט ולעיתים גם בעיתונים ולאחרונה גם ברדיו, הצעות אטרקטיביות.
השלב הראשון שמבצעות חברות אלה, לצורך בדיקת התאמתו של הגג הספציפי להתקנת מערכת סולארית, הוא צילום הגג. לצילום הגג חשיבות רבה, כחלק מן הסקר המקצועי לקראת ההתקנה: בדיקת התאמת הגג, תכנון קונסטרוקטיבי ואסתטי ושיקולי מיקום המערכת הסולרית. כל חברה מבצעת את הצילום באופן ובאמצעים המצויים ברשותה. בצד הכלכלי ניכר שפעולה זאת מוסיפה לתהליך הוצאה כספית לא מבוטלת, המורכבת בעיקר מעלות הצוות המיוחד שצריך לשלוח עם רכב מתאים המסוגל לשאת את הציוד הנדרש לצילום הגג, כשלב ראשון בתהליך. הצוות מסייע לצלם להתקין את הציוד לקראת הצילום ולעלות לגובה המתאים כדי לצלם את הגג ממספר זוויות. כל זווית צילום מצריכה פירוק והרכבה מחדש של הציוד. פעולה זאת כרוכה בזמן ומאמץ ולעיתים גם בסיכונים וכמובן בעלויות משמעותיות.
עלויות אלה חלות על החברה המבצעת אשר בהמשך מגלגלת אותן אל הלקוח כחלק ממחיר המערכת. בארצות הברית ובמספר ארצות באירופה נכנסה לפעולה בשנים האחרונות דרך חדשה לצילום גגות של בתים פרטיים באופן יעיל, חסכני, בטוח ומהיר. לאחרונה הגיעה שיטה זאת גם לישראל.
בשיטה החדשה, מצלמים את הגג באמצעות מצלמה המותקנת בראש מוט טלסקופי הנפתח לגובה של שתיים וחצי קומות (8 מטר). על המוט, בגובה העיניים של הצלם, מותקן מסך צבעוני המאפשר לראות את התמונה הנשקפת בעדשת המצלמה, לכוון, להשיג פוקוס ולצלם.
יתרונות הציוד נובעים מהיותו קל משקל, קומפקטי וקל להפעלה. משקל המוט הטלסקופי ארבעה וחצי ק''ג בלבד והוא מתקפל לאורך המאפשר לנייד אותו במכונית פרטית רגילה. אין צורך בצוות סיוע: הצלם יכול לקחת את המוט במכוניתו ולהפעיל את הציוד באופן עצמאי וללא עזרה. גם הסכנות הכרוכות בטיפוס לגובה אינן קיימות, שהרי הצלם נשאר על הקרקע ויכול בנקל גם להעביר את המוט מנקודה לנקודה להשגת זוויות צילום מתאימות.
חלק מן החברות המציעות את המערכות הסולריות, רוכשות לעצמן ציוד זה ומעסיקות צלם האחראי על ביצוע הצילום המקדמי של כל גג אצל הלקוחות הפוטנציאליים. חברות אחרות פונות אל יזמים שרכשו ציוד צילום מסוג זה ומשספקים שירותי צילום מגבוה, לצילום גגות כמו גם למטרות נוספות של צילום בתים, קוטג'ים ווילות, עבור מתווכים, אדריכלים, מהנדסים, מעצבי גינות ובעלי מקצוע נוספים, וכמובן גם בעלי הבתים עצמם.
וכמו שנאמר בתחילת המאמר, המערכת הינה דו שימושית. ניתן לפרק את המצלמה והמסך ולהתקין במקומן מברשת עם צינור מים דק, לניקוי הלוחות הסולריים מאבק.
חשוב מאוד לבצע פעולה זאת פעם במספר שבועות, כדי למנוע מן האבק לפגום ביעילות האנרגטית של הלוחות הסולריים. כידוע, בישראל עונת הגשמים הינה קצרה יחסית, ובמשך כשמונה חודשים בשנה, האקלים יבש והאבק הרב מצטבר על הלוחות וחוסם את קרני השמש.
יכולת זאת של המערכת לשמש גם כאמצעי לשטיפה בגובה, מאפשרת גם ניקוי חלונות גבוהים ומשטחים נוספים שקשה להגיע אליהם.