כיום רבים מאיתנו עקב אילוצים שונים רבים או אחרים חיים אורח חיים שאינו נקרא "בריא". קשה וכמעט בלתי אפשרי לשנות את סביבת החיים שלנו , אם מאילוצי פרנסה, גידול ילדים או הרגלי חיים שונים. מרבינו החיים בסביבה העירונית חשופים בדרך זו או אחרת לחומרים מסוכנים ומתכות כבדות הפוגעים בבריאותנו.
אורח החיים המודרני מתאפיין בארוחות אשר בחלק גדול מהן אינן מזינות לגוף ואינן מכילות חומרים ייחודים אשר מסייעים לגוף להילחם באותם מרכיבים רעילים שציינו. מעבר לכך כיום תהליכי העיבוד והפיסטור של המזון, או איחסון של ירקות ופירות ומזונות אחרים פוגע קשות בחומרים אלו ובזמינותם לגוף האדם.
מחקרים רבים מוכיחים כי הרוב המכריע של האנשים החיים בעולם המערבי המכתיב קצב מהיר אינו מקבל את התצרוכת היומית של ויטמינים ומינרלים החיונים לשמירה על הבריאות. התזונה המערבית מתבססת בעיקר על מזונות אשר ברוב המקרים הוצאו מהם מרכיבי תזונה חיוניים וזאת כדי להאריך את חיי המדף שלהם ולשמור על המוצר לאורך זמן.
עם הזמן היעדר יסודות מזון חיוניים לאורך זמן עלול לגרום לפגיעה ישירה ביכולתו של הגוף להיתמודד מול גורמי מחלות שונות.
מרבית בני האדם מבחינים בחסרים של ויטמינים ומינרלים בגופם כשהמצב ממש בקו האדום או מעבר לכך. את הביטוי לכך ניתן לראות בין השאר:
• חולשה ועייפות כללית
• ירידה בחיוניות הגוף
• אובדן זיכרון
• נשירת שיער
• ציפורניים שבירות
• בעיות פוריות
• חולשה של מערכת החיסון
• מחלות לב וכלי דם
אנשים הסובלים ממחסור כרוני של ויטמינים ומינרלים נמצאים בסיכון גבוה לפתח מחלות כרוניות קשות, בריחת סידן וכו.
הויטמינים- הינם תרכובות כימיות להן הגוף זקוק בכמויות קטנות בכדי לקיים תהליכים תקינים של חילוף חומרים ולסייע בהמרת פחמימות ושומנים לאנרגיה זמינה לגוף. הויטמינים המסיסים במים הם B,C . והמסיסים בשומן הם : A,D,E,K
המינרלים- הנים יסודות להם הגוף זקוק בכמויות מזעריות הכוללים בתוכם מלחים ומתכות שונות.המינרלים מפעילים תהליכים ביוכיימים הנחוצים לתפקוד תקין.
הויטמינים והמינרלים הינם תוספי תזונה וכהגדרתם ככאלה והם באים בכדי לספק חלק מהתצרוכת היומית המומלצת ואינם יכולים להחליף תזונה לקוייה.
מרביתם המכריע של הויטמינים במיוחד אלה הנמסים במים ( B, C ) נוטלים חלק במבנה של קו- אנזימים הפועלים בצוותא עם אנזימי העיכול. הם משנעים קולטים ובונים מחדש חומרי המזון הנקלטים בגוף ומסייעם לפינוי שאריות הפסולת.
למען פעילות שגרתית של הגוף ותנאי גוף אופטימלים, אין הגוף זקוק ליותר ממספר זעום של ויטמינים. אך כדי לשקם או לעזור לגוף בריפוי וכדי להיתמודד מול עומס רב כל כך של חומרי פסולת הפוגעים במערכות שונות בגוף, דרושות לגופנו כמויותצ גדולות בהרבה של ויטמינים ומינרלים מהמצוי במזוננו.
כל תוספי המזון מחוייבים בהגדרה של קצובה יומית מדוייקת תוך סימון הכמות שמכיל כל מרכיב מהקצובה הבין לאומית המומלצת ה RDA.ה RDA הוא תקן קצובה יומי שקבע משרד הבריאות האמריקאי והוא מגדיר במדויק כמה עלינו לצרוך בכול יום מכול אחד מיסודות המזון השונים.
נושא נטילת תוספי התזונה חייב להיות תחת פיקוח של איש מקצוע כרופא,רוקח או נטורופת. ללא יעוץ והכוונה מתאימים בנושא גוף האדם אינו מסוגל להיתמודד עם מינונים מוגזמים של ויטמינים ומינרלים ולכן עלולה להיתקבל תוצאה הפוכה של פגיעה בבריאות..בנוסף תחרות פנימית ויחס לא מאוזן בין יסודות מזון שונים יפגעו ביכולת ספיגתם בגוף. בשנים האחרונות קיים שימוש מוגזם ולא מבוקר בצריכת תוספי התזונה במינון שמעבר למקובל, לכן לפני השימוש מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע.
והכי חשוב- שניהיה בריאים ומאושרים תמיד.
יאיר מנדני נטורופת מוסמך ND , מאמן כושר בוגר ווינגיט, אירידיולוג ורפלקסולוג
מרצה בנושאי תזונה וירידה במשקל,פיתוח הגוף,סדנאות וקורסים לאכילה נכונה
ליצירת קשר וקבלת ייעוץ : 0524505084