דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


איך להצליח לנהל ולעבוד עם בני משפחה. 

מאת    [ 23/07/2011 ]

מילים במאמר: 569   [ נצפה 3761 פעמים ]

איך להצליח לנהל ולעבוד עם בני משפחה.

עזי גרסטנר *

 

לניהול עסק משפחתי יש יתרונות רבים: אמון, מחויבות, אכפתיות ורמת השקעה גבוהה, היכרות הדדית טובה ועוד, עם זאת, עסק כזה טומן בחובו לא מעט סיכונים ופוטנציאל לקשיי תפקוד במרוצת השנים. הקרבה המשפחתית הופכת  חיכוך, שבמסגרת אחרת היה חולף מהר ונשכח, לנושא רגיש ועדין במיוחד. גם פוטנציאל החיכוך עצמו, עשוי להיות גבוה יותר בעסק המנוהל על ידי בני משפחה. ישנן סוגיות העולות בעסק כזה שאינן קיימות בעסקים רגילים, קיימת יריבות ולעתים אף איבה אישית שעלולה לפגוע קשות בשיתוף הפעולה, בין בני המשפחה, החיוני כל כך להצלחת העסק.

 

 

טיפים

הגדרת תפקידים ברורה ומחייבת. הנטייה לעשות בהתחלה הכול ביחד מובנת, אבל לא מומלצת. מומלץ להגדיר מראש את חלוקת התפקידים, בהתבסס על הכישורים והתאמתו של כל אחד מבני המשפחה לתפקיד.

השאירו את הנושאים המשפחתיים בבית. השתדלו לתחום קו ברור בין הבית לעבודה. זה נשמע בלתי אפשרי כמעט, אבל חייבים לעשות כל מאמץ להפריד, בוודאי אם מתגוררים תחת קורת גג. אחת.טבעי שבמהלך יום עבודה יעלו שיחות אישיות, אבל ויכוחים, חילוקי דעות וסוגיות משפחתיות, רצוי להשאיר בבית.

שימרו על נייטרליות עד כמה שאפשר יש לשאוף להתיחסות ניטרלית לבן משפחה בעבודה  בצורה דומה לזאת  שהיתה נוהג עם מישהו אחר. קורקטיות, אובייקטיביות ושיקול דעת ענייני. זכרו תמיד שבסופו של הדבר תלוי בכם והתנהגות שונה עלולה לגרום נזק שיפגע בכולם.

חובה לבסס ערוצי תקשורת ברורים בין כל בני המשפחה. הטעות הגדולה ולעתים הכואבת מכולן היא לשמור דברים בבטן.  אם יש הערה ו/או ביקורת – אסור להימנע מלהשמיעה  בגלל אי נעימות ו/ או חוסר תקשורת. דברו. כמו כן, הימנעו ממצב של העדפות, בו אתם משתפים רק  בן המשפחה מועדף ומשאירים את השני מחוץ לתמונה.

 

האמור בהמשך מתווה דרך ברמה העקרונית לניהול עסק משפחתי, כל אחד מהנושאים המוצעים נכון לכל העסקים המשפחתיים אך יש ליישמו במידתיות המתאימה לגודל העסק, הוותק,מעורבות בני משפחה ומערכת בין דורית(הורים וילדים וכו').

 

א. הפרדה ניהולית בין חיי העסק לבין חיי המשפחה.

 ב. הפעלת "הנהלות":

1. הנהלה פעילה הכוללת בני משפחה ו"זרים" מקרב עובדי העסק.

2. "מועצת מנהלים" שתכלול את בעלי העסק, פעילים ולא פעילים, בצירוף דירקטור חיצוני. מועצת המנהלים אינה חייבת בהכרח להיות גוף סטטוטורי, אלא יכולה להיות גוף מייעץ שבגלל מרכיביו יש לו השפעה רבה על העסק.

 ג. בעסק המשפחתי יש להעניק שימת לב מיוחדת לתהליכי הקליטה בעבודה של בני הדור השני וכן של עובדים בכירים "זרים" שאינם נמנים על המשפחה. התייחסות מקצועית לנושא תבטיח המשכיות העסק בעתיד וניהולו הנכון בהווה.

 ד. במסגרת מיסוד הניהול יש לבצע את הפעולות הבאות: הפרדה מוחלטת בין המערכות הכספיות של העסק ושל המשפחה. · הפקת דוחות כספיים עדכניים. · קיום דיון תקופתי על הדוחות הכספיים ועל דוח המנכ"ל. · הכנת פרוטוקולים של ישיבות ההנהלה, הכוללים החלטות, מטלות, אחריות ביצוע, לוח זמנים ובקרה. · הצבת יעדים לעסק ולפעילים בו ובקרתם. · תגמול ממוסד על עמידה ביעדים והישגים.

 ניסיון העבר מראה כי כדי להצליח במטרות של מיסוד הניהול יש להסתייע בגורם חיצוני מקצועי אשר חף מכל תלות במי מבני המשפחה באופן אישי.

 לסיכום, בעסק המשפחתי יש לדאוג לשימור "רוח" המשפחה וסגנונה מחד, ולהבטחת ניהול פורמלי מאידך. הנסיון מוכיח כי ביכולתו של העסק לקיים בתוכו בו זמנית את שתי הגישות הללו, ולהבטיח בכך שיפור בביצועים העסקיים.

 

מאת עזי י. גרסטנר*  מנכ"ל "גרסטנר יועצים" יועץ עסקי בכיר לעסקים משפחתיים

       נשיא לשכת היועצים העסקיים בישראל וסגן נשיא להב –לשכת העצמאים בישראל

     www.gerstnercon.com  uzi01@netvision.net.il                                          

 

עזי. י. גרסטנר יועץ ניהול וייזום פרוייקטים נשיא לשכת היועצים העסקיים בישראל http://www.ibca.org.il יעוץ לחברות משפחתיות ושותפויות קטנות ובינוניות בתחום מיזוגים, מיסוד הניהול, הכולל הקמת והפעלת הנהלות ברמות השונות בעסק, מהלך המבטיח שפור התקשורת והרגשת שייכות של עובדים שאינם בני המשפחה. התייחסות עסקית למרכיב המשפחתי המאופיין לרוב בהבאת רגשות ואירועים שאינם רלוונטיים לעסק למערך קבלת ההחלטות. נטרול מתחים והכנסת אוירה עניינית למערכת העסקית דבר הניתן לבצוע לרוב בהתערבות חיצונית בלבד. חבר בארגון המוביל בעולם של יועצים לעסקים משפחתים ושותפויות www.ffi.org




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב