כולנו מחכים ומצפים ליום שבו נפרוש לגמלאות. אנו מתכננים כיצד נרבה לבלות עם הנכדים, נתפנה לתחביבים ישנים, נטייל, נלמד ונהנה מהחיים. תוחלת החיים שרק גדלה משנה לשנה משאירה לנו 20 שנים ויותר, בהן אנו יכולים לעשות רק מה שאנחנו אוהבים. אלא שלעלייה בתוחלת החיים יש גם חסרונות, כשהעיקרי שבהם הוא ההזדקקות לשירותי סיעוד.
על פי הסטטיסטיקות, אחד מכל שלושה קשישים המתקרב לגיל 80 או נמצא בעשר השנים האחרונות לחייו, יזדקק לשירותי סיעוד למשך שלוש שנים בממוצע. אחת האפשרויות שעומדות לרשות אותם קשישים סיעודיים היא היעזרות בשירותי הסיעוד שמציעות חברות הסיעוד.
חברות סיעוד בישראל
חברות הסיעוד בישראל פועלות מתוקף "חוק הסיעוד", שנועד לאפשר לקשישים סיעודיים שרוצים להמשיך לגור בביתם, לקבל סיוע מטעם המדינה בביצוע מטלות יומיומיות שבהן הם מתקשים: קימה מהמיטה ושכיבה במיטה, התלבשות, אכילה ושתייה, רחצה, הליכה ועשיית צרכים. חוק הסיעוד מאפשר לקשישים סיעודיים לקבל סיוע של מטפל/ת בביתם הפרטי, ובכך להזדקן בכבוד בסביבה המוכרת להם.
חברות הסיעוד הן שמיישמות את חוק הסיעוד בפועל. חברות הסיעוד הן הגופים המקצועיים שמעסיקים את המטפלים והמטפלות ושאר אנשי המקצוע המתמחים בטיפול בקשישים. כיום, חברות הסיעוד מספקות שירותי סיעוד ללמעלה מ- 140,000 קשישים מתוקף חוק הסיעוד, וכן למוסדות (בתי אבות וכו') וללקוחות פרטיים שמעוניינים בשירותי סיעוד פרטיים, שלא במסגרת חוק הסיעוד.
חברות הסיעוד – מעסיק ונותן שירות
לחברות הסיעוד יש כובע כפול והן ממלאות שני תפקידים בו זמנית:
• חברות הסיעוד הן הגוף שמסייע לקשיש ולבני משפחתו בשעתם הקשה, מספק להם ייעוץ והכוונה מקצועית בבחירת שירותי הסיעוד המתאימים ביותר לצורכי הקשיש ומסייע להם להתמצא בנבכי הבירוקרטיה: הגשת בקשה לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי, קבלת מטפל/ת ישראליים או עובד/ת זר/ה וכו'.
• חברות הסיעוד הן גם המעסיק של כל המטפלים והמטפלות של הקשישים. כדי שמשפחותיהם לא יאלצו להתעסק בכל ההיבטים הקשורים ליחסי עובד – מעביד עם המטפל, חברות הסיעוד הן שאחראיות על כל ההיבטים של מערכת יחסי העבודה: הן דואגות להכשרת המטפלים/ות, לתשלום משכורתם וזכויותיהם הסוציאליות, להשגת היתרי עבודה כחוק עבור מטפלים זרים וכו'.
כיצד ניתן לקבל את שירותיהן של חברות הסיעוד?
כדי לקבל מטפל/ת מאחת מחברות הסיעוד מתוקף חוק הסיעוד, על הקשיש להגיש בקשה לקבלת גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי. כדי לקבל גמלה זו עליו להיות מוגדר כ"סיעודי", הזקוק לסיוע בביצוע פעולות יומיומיות, בין אם בשל בעיה גופנית או תשישות נפש. כדי לבדוק האם הקשיש זכאי לשירותי סיעוד, ואם כן – באיזה היקף, הוא נדרש לעבור את מבדק התלות בעזרה (ADL) הנערך על ידי המוסד לביטוח לאומי. בהתאם לתוצאות הבדיקה נקבעת זכאותו של הקשיש לגמלת סיעוד, והיקף שעות הסיוע שלהן הוא זקוק.
גם מי שלא נמצא כזכאי לגמלת סיעוד, או שהיקף השעות שנקבע לא אינו מספק את כל צרכיו, יכול להיעזר בשירותיהן של חברות הסיעוד באופן פרטי, ושלא במסגרת חוק הסיעוד.
למידע נוסף אודות שירותי סיעוד – צרו קשר עם עמותת בבית ונשמח לענות על כל שאלה.
עמותת בבית המספקת שירותי סיעוד.