עידן האומגה מאת טלי רויזמן נטורופתית
לאחרונה הפך השומן לאב המזון הפופולרי ביותר, והמיוחצ"ן שבו הוא האומגה 3, כששאר השומנים (מלבד שמן זית שזכה ליחצ"נות לא רעה גם כן) נתפסים כמזיקים. חומצות השומן הן עולם שלם ומרתק, בעלות כוח ריפוי אדיר, שמרביתנו לא מודע לעוצמתו.
אם ברצונכם לדעת מה עומד מאחורי ההבטחות והאם יש הצדקה לטרנד האומגה, כדאי שתקראו את המאמר הבא:
מאז ומתמיד נשאלה השאלה "האם השומן מזיק"?
למעשה, צריך להתייחס למושג שומן כאל "שומנים" ברבים, מאחר ואין סוג אחד של שומן.
בניגוד למה שאנו רגילים לחשוב לא כל השומנים מזיקים. מסתבר שחומצות שומן בלתי רוויות הכרחיות לתפקוד תקין ומניעת מחלות.
השומן הוא אחד משלושת אבות המזון (פחמימות/חלבונים/שומנים). הוא מהווה את הצורה העיקרית לאחסון אנרגיה בגוף ומשמש גם לבידוד העור. תפקיד נוסף שלו קשור בספיגת ויטמינים מסיסים בשמן כמו A,E,D,K ויצירת הורמונים.
כמות גדולה של שומן יכולה לגרום למחלת לב כלילית (תפקוד לקוי או נזק לשריר הלב הנגרם בגלל היצרות או סתימת עורק אחד ויותר). בנוסף, שומנים רווים בכמות גדולה מעורבים בתהליכי השמנה.
למעוניינים במידע קצת יותר מעמיק...
חומצות השומן בנויות מ- 3 אבני יסוד שהם פחמן, מימן וגם חמצן הקשורים ביניהם. בגדול, הן מתחלקות ל-2 קטגוריות:
שומן רווי - שומן שמקורו מהחי (כולל מוצרי חלב).
שומן בלתי רווי - שמן שמקורו מהצומח ואכילתו מסייעת בהפחתת מחלות לב.
השומן הבלתי רווי מתחלק גם הוא לשניים:
שומן חד בלתי רווי - מקורן של חומצות שומן אלה גם כן בצומח לדוגמא שמן זית, קנולה שקדים ואבוקדו. במולקולה שלו יש קשר כפול אחד ומכאן שמו.חומצת שומן חד בלתי רוויה חיונית, אך אינה הכרחית לתפקוד היומי של כל תא.
שומן רב בלתי רווי - אלו למעשה החומצות שומן החיוניות. הן לא מסונטזות ע"י הגוף וחייבות להיות מסופקות מהמזון ומתחלקות לשתי קבוצות: אומגה 6 ואומגה 3.
עכשיו כשהבנו קצת יותר על הכימיה של השומן, נשאלת השאלה כיצד אנחנו, הצרכנים הפשוטים יכולים להבחין בין שומן רווי ובלתי רווי בלי לדעת את המבנה הכימי. ובכן, התשובה היא די פשוטה - שומן רווי תמיד במצב מוצק גם בקירור וגם בטמפרטורת החדר ואילו שומן בלתי רווי נמצא תמיד במצב נוזלי, גם בקרור.
אם אנו צורכים בעיקר שמנים רווים (חמאה או שומן מן החי), המוצקות שלהם משתקפת בקשיותם של תאי המוח. אם צורכים בעיקר חומצות שומן צמחיות רב בלתי רוויות, מעטפות התא נוזליות יותר, גמישות יותר והתקשורת ביניהן מתבצעת טוב יותר.
חומצות שומן חיוניות (ח"ש) מחולקות ל- 2:
אומגה 3 - מקורה בדגי ים קרים (מקרלים וסלמון), אצות, צמחי מי ים קרים ומעט בפשתן.
אומגה 6 - מקורה העיקרי מפירות, ירקות, אגוזים, זרעים, סויה מוצרי חלב, בשר ועוד.
מצבים בהם חומצות השומן מועילות לגוף:
אומגה 3 אומגה 6
* אלרגיות * פצעי בגרות
* בעיות לב וכלי דם * אלרגיות
*ויסות רמות כולסטרול *עור יבש
*אקזמות *אקזמות
* בעיות ראיה *תסמות קדם ויסתית
*פסוריאזיס *שינויים במצבי רוח
*קשיי למידה *קשיי למידה
* דלקות פרקים * בעיות בכבד
היחס הנכון לצריכת שומן הוא 1:1.
כיום היחס במזון המערבי עומד בין 1:10 ל- 1:20.
המבנה הדומה של שתי האומגות מאפשר להן להחליף זו את זו. הזמינות של אומגה 6, כנגד חוסר הזמינות של אומגה 3 גורמת לעודף משמעותי של אומגה 6 בגופנו. אי התאמה זו בין מה שהמוח זקוק לו לבין מה הוא מקבל בפועל מסבירה את כמות מקרי הדיכאון באוכלוסיה המערבית, לעומת אוכלוסיות אסיאתיות.
עודף אומגה 6 בגוף יוצר תגובות חימצון וכתוצאה מכך אנו נחשפים לבעיות שונות:
הגדלת סיכון מוות מארועי לב
העלאת סיכון להיצרות עורקים
עליה בשקיעת שומנים בדפנות כלי דם והיווצרות פלאק
עליה בלחץ הדם
עליה בהיווצרות טרגליצרידים
הרעה במצב של ראומטיזם ודלקות פרקים
עליה בדלקות בגוף בכלל.
אומגה 6
מהאמור לעיל ניתן להסיק כי אומגה 6 היא חומצת שומן מזיקה אך לא כך הדבר! אדגיש שוב כי חומצת שומן זו חיונית ביותר לגופנו! החשיבות העיקרית שלה היא בהפיכתה ל GLA. ה- GLA היא מרכיב בחומצת השומן, כשסופה של השרשרת בחומצה ארכידונית.
GLA היא תוצר חיובי של אומגה 6 בעוד שחומצה ארכידונית מסייעת בייצור חומרים מעודדי דלקת. לגוף חשוב גם פרמטר זה, אך כמו שנאמר קודם, התזונה כיום עתירת אומגה 6 וכאשר החומצה הארכידונית היא ביחס גבוה, הדבר מזיק לגוף!
בכדי לנתב למסלול של GLA (מסלול חיובי) יש צורך באנזים מסוים, ששיפעולו מושפע מ:
אבץ
מגנזיום
B6
ביוטין
ויטמין C
בזמן שלפני המחזור יש ירידה באותו אנזים, מה שגורם לעיתים לתופעה של PMS המתבטאת בכאבי ראש, נפיחות, תאבון מוגבר, עליה במשקל ורגזנות.
כדי לקבל GLA בצורה מרוכזת ניתן ליטול תוסף של שמן נר הלילה (100 מ" GLA), שמן בוראז' (212 מ"ג GLA) , שמן אוכמניות שחורות או "GLA" נקי במינון של 240-300 מ"ג לקפסולה.
אומגה 3
המקור העיקרי הוא שמן דגים המכיל EPA ו DHA
שני שליש מהמוח מורכבים מחומצות שומן, כשה DHA מהווה 20% מסוג השומן במוח. חומצות השומן הן ה"מעטפת" של תאי העצב, דרכה מתרחשת כל התקשורת בין תאי העצב בכל אזורי המוח והגוף.
מרבית המחקרים שנעשו היו על אוכלוסיית האסקימואים, הצורכים עד 16 גרם שמן דגים ביום! מחקרים בתחום המוח הראו כי הדבר השפיע בטווח הארוך על מצב הרוח הטוב ומניעת מחלות ניוון מוחי כגון אלצהיימר. כן עולה כי נשים שנוטלות אומגה 3 בהריון ובזמן הנקה ילדו ילדים בשלים יותר עם תוספת של 10 נקודות במנת המשכל וסבלו פחות מדיכאון שאחרי לידה.
אומגה 3 מקטינה סיכוים לסרטן, מורידה טרגליצרידים ומונעת מחלות לב, ריפוי מחלות עור כגון פסוריאזיס ויכולה לסייע כטיפול במגוון שלם של פתולוגיות.
מקורות טובים לאומגה 3
מוצר מזון כמות אומגה 3
100 גר' מקרל 2.5 גר'
100 גר' הריג 1.7 גר'
100 גר' טונה 1.5 גר'
100 גר' אנשובי שלמים 1.5 גר'
100 גר' סלמון 1.4 גר'
100 גר' סרדינים 1 גר'
כף זרעי פשתן טחונים 2.8 גר'
כף שמן פשתן 7.5 גר'
כף שמן קנולה 1.3 גר'
כוס אגוזי מלך 2.3 גר'
כוס תרד 384 מ"ג
אצות ים מיובשות 268 מ"ג
15 גר' ספירולינה 260 מ"ג
לאחרונה הפך השומן לאב המזון הפופולרי ביותר, והמיוחצ"ן שבו הוא האומגה 3, כששאר השומנים (מלבד שמן זית שזכה ליחצ"נות לא רעה גם כן) נתפסים כמזיקים. חומצות השומן הן עולם שלם ומרתק, בעלות כוח ריפוי אדיר, שמרביתנו לא מודע לעוצמתו.
אם ברצונכם לדעת מה עומד מאחורי ההבטחות והאם יש הצדקה לטרנד האומגה, כדאי שתקראו את המאמר הבא:
מאז ומתמיד נשאלה השאלה "האם השומן מזיק"?
למעשה, צריך להתייחס למושג שומן כאל "שומנים" ברבים, מאחר ואין סוג אחד של שומן.
בניגוד למה שאנו רגילים לחשוב לא כל השומנים מזיקים. מסתבר שחומצות שומן בלתי רוויות הכרחיות לתפקוד תקין ומניעת מחלות.
השומן הוא אחד משלושת אבות המזון (פחמימות/חלבונים/שומנים). הוא מהווה את הצורה העיקרית לאחסון אנרגיה בגוף ומשמש גם לבידוד העור. תפקיד נוסף שלו קשור בספיגת ויטמינים מסיסים בשמן כמו A,E,D,K ויצירת הורמונים.
כמות גדולה של שומן יכולה לגרום למחלת לב כלילית (תפקוד לקוי או נזק לשריר הלב הנגרם בגלל היצרות או סתימת עורק אחד ויותר). בנוסף, שומנים רווים בכמות גדולה מעורבים בתהליכי השמנה.
למעוניינים במידע קצת יותר מעמיק...
חומצות השומן בנויות מ- 3 אבני יסוד שהם פחמן, מימן וגם חמצן הקשורים ביניהם. בגדול, הן מתחלקות ל-2 קטגוריות:
שומן רווי - שומן שמקורו מהחי (כולל מוצרי חלב).
שומן בלתי רווי - שמן שמקורו מהצומח ואכילתו מסייעת בהפחתת מחלות לב.
השומן הבלתי רווי מתחלק גם הוא לשניים:
שומן חד בלתי רווי - מקורן של חומצות שומן אלה גם כן בצומח לדוגמא שמן זית, קנולה שקדים ואבוקדו. במולקולה שלו יש קשר כפול אחד ומכאן שמו.חומצת שומן חד בלתי רוויה חיונית, אך אינה הכרחית לתפקוד היומי של כל תא.
שומן רב בלתי רווי - אלו למעשה החומצות שומן החיוניות. הן לא מסונטזות ע"י הגוף וחייבות להיות מסופקות מהמזון ומתחלקות לשתי קבוצות: אומגה 6 ואומגה 3.
עכשיו כשהבנו קצת יותר על הכימיה של השומן, נשאלת השאלה כיצד אנחנו, הצרכנים הפשוטים יכולים להבחין בין שומן רווי ובלתי רווי בלי לדעת את המבנה הכימי. ובכן, התשובה היא די פשוטה - שומן רווי תמיד במצב מוצק גם בקירור וגם בטמפרטורת החדר ואילו שומן בלתי רווי נמצא תמיד במצב נוזלי, גם בקרור.
אם אנו צורכים בעיקר שמנים רווים (חמאה או שומן מן החי), המוצקות שלהם משתקפת בקשיותם של תאי המוח. אם צורכים בעיקר חומצות שומן צמחיות רב בלתי רוויות, מעטפות התא נוזליות יותר, גמישות יותר והתקשורת ביניהן מתבצעת טוב יותר.
חומצות שומן חיוניות (ח"ש) מחולקות ל- 2:
אומגה 3 - מקורה בדגי ים קרים (מקרלים וסלמון), אצות, צמחי מי ים קרים ומעט בפשתן.
אומגה 6 - מקורה העיקרי מפירות, ירקות, אגוזים, זרעים, סויה מוצרי חלב, בשר ועוד.
מצבים בהם חומצות השומן מועילות לגוף:
אומגה 3 אומגה 6
* אלרגיות * פצעי בגרות
* בעיות לב וכלי דם * אלרגיות
*ויסות רמות כולסטרול *עור יבש
*אקזמות *אקזמות
* בעיות ראיה *תסמות קדם ויסתית
*פסוריאזיס *שינויים במצבי רוח
*קשיי למידה *קשיי למידה
* דלקות פרקים * בעיות בכבד
היחס הנכון לצריכת שומן הוא 1:1.
כיום היחס במזון המערבי עומד בין 1:10 ל- 1:20.
המבנה הדומה של שתי האומגות מאפשר להן להחליף זו את זו. הזמינות של אומגה 6, כנגד חוסר הזמינות של אומגה 3 גורמת לעודף משמעותי של אומגה 6 בגופנו. אי התאמה זו בין מה שהמוח זקוק לו לבין מה הוא מקבל בפועל מסבירה את כמות מקרי הדיכאון באוכלוסיה המערבית, לעומת אוכלוסיות אסיאתיות.
עודף אומגה 6 בגוף יוצר תגובות חימצון וכתוצאה מכך אנו נחשפים לבעיות שונות:
הגדלת סיכון מוות מארועי לב
העלאת סיכון להיצרות עורקים
עליה בשקיעת שומנים בדפנות כלי דם והיווצרות פלאק
עליה בלחץ הדם
עליה בהיווצרות טרגליצרידים
הרעה במצב של ראומטיזם ודלקות פרקים
עליה בדלקות בגוף בכלל.
אומגה 6
מהאמור לעיל ניתן להסיק כי אומגה 6 היא חומצת שומן מזיקה אך לא כך הדבר! אדגיש שוב כי חומצת שומן זו חיונית ביותר לגופנו! החשיבות העיקרית שלה היא בהפיכתה ל GLA. ה- GLA היא מרכיב בחומצת השומן, כשסופה של השרשרת בחומצה ארכידונית.
GLA היא תוצר חיובי של אומגה 6 בעוד שחומצה ארכידונית מסייעת בייצור חומרים מעודדי דלקת. לגוף חשוב גם פרמטר זה, אך כמו שנאמר קודם, התזונה כיום עתירת אומגה 6 וכאשר החומצה הארכידונית היא ביחס גבוה, הדבר מזיק לגוף!
בכדי לנתב למסלול של GLA (מסלול חיובי) יש צורך באנזים מסוים, ששיפעולו מושפע מ:
אבץ
מגנזיום
B6
ביוטין
ויטמין C
בזמן שלפני המחזור יש ירידה באותו אנזים, מה שגורם לעיתים לתופעה של PMS המתבטאת בכאבי ראש, נפיחות, תאבון מוגבר, עליה במשקל ורגזנות.
כדי לקבל GLA בצורה מרוכזת ניתן ליטול תוסף של שמן נר הלילה (100 מ" GLA), שמן בוראז' (212 מ"ג GLA) , שמן אוכמניות שחורות או "GLA" נקי במינון של 240-300 מ"ג לקפסולה.
אומגה 3
המקור העיקרי הוא שמן דגים המכיל EPA ו DHA
שני שליש מהמוח מורכבים מחומצות שומן, כשה DHA מהווה 20% מסוג השומן במוח. חומצות השומן הן ה"מעטפת" של תאי העצב, דרכה מתרחשת כל התקשורת בין תאי העצב בכל אזורי המוח והגוף.
מרבית המחקרים שנעשו היו על אוכלוסיית האסקימואים, הצורכים עד 16 גרם שמן דגים ביום! מחקרים בתחום המוח הראו כי הדבר השפיע בטווח הארוך על מצב הרוח הטוב ומניעת מחלות ניוון מוחי כגון אלצהיימר. כן עולה כי נשים שנוטלות אומגה 3 בהריון ובזמן הנקה ילדו ילדים בשלים יותר עם תוספת של 10 נקודות במנת המשכל וסבלו פחות מדיכאון שאחרי לידה.
אומגה 3 מקטינה סיכוים לסרטן, מורידה טרגליצרידים ומונעת מחלות לב, ריפוי מחלות עור כגון פסוריאזיס ויכולה לסייע כטיפול במגוון שלם של פתולוגיות.
מקורות טובים לאומגה 3
מוצר מזון כמות אומגה 3
100 גר' מקרל 2.5 גר'
100 גר' הריג 1.7 גר'
100 גר' טונה 1.5 גר'
100 גר' אנשובי שלמים 1.5 גר'
100 גר' סלמון 1.4 גר'
100 גר' סרדינים 1 גר'
כף זרעי פשתן טחונים 2.8 גר'
כף שמן פשתן 7.5 גר'
כף שמן קנולה 1.3 גר'
כוס אגוזי מלך 2.3 גר'
כוס תרד 384 מ"ג
אצות ים מיובשות 268 מ"ג
15 גר' ספירולינה 260 מ"ג
טלי רויזמן היא נטורופתית, בוגרת 4 שנות לימוד במכללה למינהל ת"א.
נותנת ייעוץ וטיפול בתזונה טבעית, תוספי מזון וצמחי מרפא.
www.taliroisman.com
נותנת ייעוץ וטיפול בתזונה טבעית, תוספי מזון וצמחי מרפא.
www.taliroisman.com