הריון
מדובר ללא ספק באחת התקופות היפות בחייה של אישה, עם זאת, הריון הוא תקופה מכוננת גם עבור חייו ובריאותו העתידיים של העובר ברחם. המשאבים הרבים הנדרשים מהאישה ההרה צריכים להיות מפוצים ע"י לא מעט חומרי בניין נכונים, בתקופה הרלוונטית, ע"מ שגם לאם וגם לעובר תהייה אפשרות מירבית להגיע להריון אופטימלי מבחינה ביולוגיתכך שהאישה ההרה לא תסבול "מחוסרים" בזמן שהיא מספקת לתינוקה את אשר לו הוא זקוק. קיימים כיום תקנים חמורים וקפדניים המנוסחים במחלקות שונות ומעודכנים בהתאם למחקרים המתאספים. רשימת התוספים, הכוללים ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ואבות מזון למינהם ארוכה. ואולם, ישנם שני תוספי מזון אשר חשיבותם נזכרת שוב ושוב בכתבות ומחקרים שונים, אלו הם קפסולות אומגה 3 ותוסף סידן. בכל מה שקשור לתוספי אלו ישנו מגוון רחב של מקורות, אשר נבדלים במידת הזמינות שלהם לגוף, התוויות השימוש בהם, התועלת ומידת הספיגה שלהם בגוף.
תוספי מזון אומגה 3 לסוגיהם בהריון
הדיון לגבי הצורך בתוספים מאחורינו במובן זה שכמעט ואין גורמים בתחום הרפואה אשר מתכחשים לצורך המיוחד של האישה ההרה בתזונה מותאמת לחודשי ההריון. הדיון מורחב היום לשאלה אילו תוספי מזון בהריון נחוצים בהריון ובאיזה מינון יש לצרוך אותם? כאמור, חומצות שומן אומגה 3 ותוסף סידן נמצאים במקום טוב ברשימה כזו, ולעיתים בראשה. נשאלת השאלה מה מועיל אומגה 3 לעובר? ומה תפקידו של הסידן? כדי להבין טוב יותר את תפקידם עבור העובר כדאי תחילה להבין במה הם מועיליםבאופן כללי. אומגה 3: מהווה חלק חשוב במעטפת התא("ממברנה"), נקשר בהפרעות קשב וריכוז, כולסטרול, בריאות המוח ועוד. סידן: מהווה את הבסיס לשלד. מקור טוב וזמין לסידן הוא "סידן ציטראט". מובן מאליו שתועלות כאלו אשר קשורות בגוף האדם הבוגר חשובות באותה מידה ואף יותר בגופו של עובר אשר נמצא בשלבי "בנייה" מהותיים כל כך! אם נחשוב לרגע על התאים השונים בגוף העובר נבין כי הם לא שונים מהתאים המרכיבים אותנו, יתרה מכך, תהליכים המתרחשים בשלבים מודקמים כאלה יכולים לעצב את עתידו הבריאותי של התינוק בעתיד. מהן ההשלכות של חוסרים בתוספי מזון חיוניים בתקופת ההריון? מאחר וגוף האישה מספק את התצרוכת של העובר, ייתכן והביטוי לחוסרים יהייה אצל האישה ההרה. במחקר שבוצע בנושא "דיכאון שאחרי לידה" למשל, נתגלה כי נשים אשר צרכו אומגה 3 במהלך ההריון היו חשופות פחות לדיכאון! מחקר כזה מצטרף לאחרים ששמים דגש על תזונה בזמן הריון.
כיצד לבחור תוסף אומגה 3?
פשתן יתרון: מכיל מעל 50% של אומגה 3 צמחי הנקרא גם "חומצת שומן אלפא לינולנית". חסרונות: עשוי להכיל אלרגנים והורמונים צמחיים ובנוסף מתחמצן בקלות.
שמן דגים יתרונות: מכילים כמות טובה של אומגה 3 המצוייה במוח ותורמת להתפתחות המוח. חסרונות: שמן דגים עלולים להכיל חומרים מסוכנים שמקורם באוקיינוסים, בהם מסרטנים או גורמים למומים בלידה.
מרווה מרושתת מדובר במקור חדש מאוד יחסית לאומגה 3 במובן הזה שהוא נתגלה ופותח במכון ולקני רק בעשור האחרון במדינת ישראל והוא נותן מענה מצויין הן לבעיית חשש הזיהום בתוספי שמן דגים, והן לבעיית היציבות במקורות צמחיים אחרים כגון פשתן.
"סלביה סקלריאה" בשמה הקדום מכילה בזרעיה שמן המכיל כחמישים אחוז אומגה 3 צמחי ובנוסף ויטמינים ונוגדי חמצון נוספים. כדי לסכם יש לציין כי ישנם מקורות רבים של אומגה 3. כדי לתת מענה מיטבי לאישה ההרה ועוברה כדאי לקחת בחשבון את כלל המרכבים של "תוספי מזון בתקופת הנקה". חשוב להיות מעודכנים ולדעת מה החסרונות של ימנו והתועלות של הקידמה! המשמעות של שמן דגים בעידן של זיהום סביבתי משתנה בהתאם לתנאים וכדאי לדעת מציעה הטכנולוגיה החקלאית של ימנו.