תזונה ותוספי מזון
קיימים כיום תקנים חמורים וקפדניים המנוסחים בגופים שונים ומעודכנים בהתאם למחקרים המתאספים. רשימת התוספים, הכוללים ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן ואבות מזון למינהם ארוכה. ואולם, ישנם שני תוספי מזון אשר חשיבותם נזכרת שוב ושוב בכתבות ומחקרים שונים, אלו הם קפסולות אומגה 3 וסידן. בכל מה שקשור לתוספי אלו ישנו מגוון רחב של מקורות, אשר נבדלים במידת הזמינות שלהם לגוף, התוויות השימוש בהם, התועלת ומידת הספיגה שלהם בגוף.
שמן דגים בהריון
הדיון לגבי הצורך בתוספים מאחורינו במובן זה שכמעט ואין גורמים בתחום הבריאות והרפואה אשר מתכחשים לצורך המיוחד של האישה ההרה בתזונה מותאמת לחודשי ההריון. הדיון מורחב היום לשאלה האם תוספי תזונה בהריון נחוצים בהריון ובאיזה מינון יש לצרוך אותם? כאמור, תוסף אומגה 3 וסידן נמצאים בהחלט ברשימה כזו, ולעיתים בראשה. נשאלת השאלה מה מועיל אומגה 3 לעובר? ומה תפקידו של הסידן? כדי להבין טוב יותר את תפקידם עבור העובר כדאי תחילה להבין במה הם מועיליםלכולנו. אומגה 3: מהווה חלק חשוב במעטפת התא("ממברנה"), נקשר בהפרעות קשב וריכוז, כולסטרול, בריאות המוח ועוד. סידן: מהווה את הבסיס לשלד. מקור טוב וזמין לסידן הוא "סידן ציטראט". קל לראות שתועלות כאלו אשר קשורות בגוף האדם הבוגר חשובות באותה מידה ואף יותר בגופו של עובר אשר נמצא בשלבי "בנייה" ראשוניים כל כך! אם נחשוב לרגע על אבני הבניין בגוף העובר נבין כי הם לא שונים מהתאים המרכיבים אותנו, יתרה מכך, תהליכים המתרחשים בשלבים מודקמים כאלה יכולים לעצב את המערכת הביולוגית העתידית של התינוק בעתיד. מהן ההשלכות של חוסרים בתזונה בתקופת ההריון? מאחר וגוף האישה מספק את התצרוכת של העובר, ייתכן והביטוי לחוסרים יהייה אצל האישה ההרה. במחקר שבוצע בנושא "דיכאון שאחרי לידה" למשל, נתגלה כי נשים אשר צרכו אומגה 3 במהלך ההריון היו חשופות פחות לדיכאון! כדאי לשים לב למחקר מעניין זה אשר "רומז" או "קושר" בין תזונת הריון לבריאות האישה.
מקורות אומגה 3
שמן פשתן יתרון: מכיל מעל 50% של אומגה 3 צמחי הנקרא גם "חומצת שומן אלפא לינולנית". חסרונות: עשוי להכיל אלרגנים והורמונים צמחיים ובנוסף מתחמצן במהירות.
שמן דגים יתרונות: מכילים כמות טובה של אומגה 3 המצוייה במוח ותורמת להתפתחות המוח. חסרונות: שמן דגים עלולים להכיל חומרים מסוכנים שמקורם באוקיינוסים, בהם מסרטנים או גורמים למומים בלידה.
מרווה מרושתת מדובר במקור צמחי חדש במובן הזה שהוא נתגלה ופותח במכון ולקני רק בעשור האחרון במדינת ישראל והוא נותן מענה מצויין הן לבעיית חשש הזיהום בתוספי שמן דגים, והן לבעיית היציבות במקורות צמחיים אחרים כגון פשתן. "סלביה סקלריאה" בשמה הקדום מכילה בזרעיה שמן המכיל כחמישים אחוז חומצת שומן אלפא לינולנית ובנוסף ויטמינים ונוגדי חמצון נוספים. כדי לסכם יש לציין כי ישנם מקורות רבים של אומגה 3. כדי לתת מענה מירבי לאישה ההרה כדאי לקחת בחשבון את כלל המרכבים של "תוסף אומגה 3 בהריון". חשוב להיות מעודכנים ולדעת מה החסרונות של ימנו והיתרונות של הקידמה! המשמעות של שמן דגים בעידן של זיהום סביבתי משתנה בהתאם לתנאים וכדאי לדעת מציעה הטכנולוגיה החקלאית של ימנו.
מקורות אומגה 3 מרווה