בכל יום הולדת מאחלים לנו להגיע לגיל 120. הודות לרפואה המודרנית, רובנו אכן נאריך חיים ונגיע לשיבה טובה. אך האם אנו ערוכים לכך מבחינה כלכלית? רובנו מעבירים את שנותינו כבוגרים מבלי לחשוב על היום שבו נזדקן וכנראה נזדקק לסיוע בביצוע הפעולות הבסיסיות והיומיומיות ביותר. אלא שככל שתוחלת החיים עולה ויותר אנשים הופכים לסיעודיים בהתקרבם לגיל 80 ול- 10 השנים האחרונות בחייהם, כך גדלה המודעות לחשיבותו של ביטוח סיעודי ולחיוניותן של חברות הסיעוד.
סיעוד לעת זקנה
הסטטיסטיקה מלמדת שכל אדם שלישי בגיל 80 ומעלה וב- 10 השנים האחרונות לחייו יזדקק לשירותי סיעוד לתקופה של 3 שנים לפחות. הטיפול הסיעודי, הכולל סיוע בקימה ושכיבה במיטה, החלפת בגדים, אכילה ושתייה, רחצה, הליכה ועשיית צרכים, הוא יקר מאוד ועלותו מוערכת בכ- 5,000 – 20,000 ש"ח בחודש, בהתאם למקום שבו הוא ניתן (בבית - על ידי מטפל או עובד סיעודי זר, או במוסד סיעודי) ולרמת המוסד. עלותן של 3 שנות טיפול סיעודי מגיעות לכ- 180,000 – 720,000 ש"ח.
מכיוון שבישראל קיים חוק סיעוד, כל אדם שנמצא זכאי יכול לקבל שירותי סיעוד בביתו, באמצעות מטפל/ת מטעם אחת מחברות הסיעוד האמונות על יישום החוק. הזכאות והיקף שירותי סיעוד אלו נקבעים על ידי המוסד לביטוח לאומי, אשר מעניק גמלת סיעוד. אלא שהמענה הציבורי הוא דל במיוחד, וגמלת הסיעוד של הביטוח הלאומי אינה מתקרבת לעלות הטיפול הסיעודי הנדרש. בדיוק בשל סיבה זו חשוב שלכל אחד יהיה ביטוח סיעודי פרטי.
חברות הסיעוד – מענה ציבורי ופרטי
חברות הסיעוד הן שאמונות על יישומו של חוק הסיעוד הלכה למעשה, המאפשר לקשישים סיעודיים לקבל סיוע ולהמשיך לגור בביתם. כדי שהקשיש ובני משפחתו לא יאלצו להתמודד בעצמם עם הבירוקרטיה המסועפת הכרוכה בקבלת גמלת סיעוד ובהתאמת מטפל סיעודי זר או אחר, וגם לא בסוגיות של יחסי עובד-מעביד עם המטפל, חברות הסיעוד מטפלות עבורם בכל עניינים אלו.
לאחר שהוגשה בקשה לקבלת גמלת סיעוד, ונקבע היקף הגמלה באמצעות מבדק שעורך הביטוח הלאומי (מבדק התלות בעזרה – ADL), חברות הסיעוד אחראיות על התאמת מטפל לקשיש. הן אחראיות גם על הבאת עובד סיעודי זר והשגת היתר עבודה עבורו, על הכשרת המטפלים, תשלום שכרם וזכויותיהם הסוציאליות.
פרט לפעילותן במישור הציבורי ובמסגרת חוק הסיעוד, חברות הסיעוד מספקות מענה גם למי שרכש ביטוח סיעודי פרטי. קשיש בעל ביטוח סיעודי פרטי יכול לקבל שירותי סיעוד בנוסף לאלו שנקבעו לו על ידי הביטוח הלאומי במסגרת המענה הציבורי. חברות הסיעוד יכולות לספק מטפל/ת סיעודי/ת באופן שוטף וקבוע, וגם לפרק זמן קצר, כמו לאחר החלמה מניתוח, כשבני המשפחה נמצאים בחו"ל וכו'.
לסיכום, חשוב לזכור שכל אדם עלול להפוך לסיעודי, במיוחד בגילאי זקנה. אין עוררין על כך שחוק הסיעוד הוא חשוב ומבורך, אך לא כדאי להסתמך רק על המענה שהמדינה מספקת. חשוב לרכוש גם ביטוח סיעודי, על מנת שנוכל להיעזר בשירותיהן של חברות הסיעוד באופן פרטי, במידה ויתעורר הצורך.