א ?
אגרת בית משפט - בתביעות בגין רשלנות רפואית אשר גרמה לנזק גוף סכום האגרה הינו קבוע ועומד על סך של כ- 600 - בבית משפט שלום וסך של כ- 1,000 - בבית המשפט המחוזי.
אולטראסאונד - טכניקה אשר פותחה לבדיקת מצב העובר והתפתחותו על ידי שידור גלי קול וקליטת ההדים המוחזרים. טכנולוגיה זו משמשת במגוון בדיקות במהלך ההיריון וביניהן שקיפות עורפית, סקירת מערכות ועוד.
אחריות שילוחית - כאשר רופא או איש צוות רפואי מתרשל בטיפול וגורם למטופל נזק בשל התרשלותו האחריות לפיצוי הניזוק מוטלת הן עליו באופן אישי והן באחריות שילוחית על המוסד אשר במסגרתו בוצע הטיפול כמו בית החולים, קופת חולים או מרפאה.
איחור באבחון - אחת מעילות התביעה הנפוצות בתחום הרשלנות הרפואית, לרוב מדובר על איחור באבחון מחלות קשות דוגמת סרטן אשר על אף סימנים מחשידים לא הביאו, בשל רשלנות הגורם המטפל, לביצוע בדיקות נדרשות במועד ולאבחון המחלה בשלב מוקדם.
אפילפסיה - הפרעה נוירולוגית אשר מדגימה פעילות חשמלית לא סדירה ופתאומית במוח. יכולה להתבטא במספר רב של צורות. הפרעות אפילפטיות הינן אחת מההפרעות אשר עלולות להיגרם עקב תשניק בלידה ולהתלוות לשיתוק מוחין.
ארב (שיתוק ע"ש) - מצב רפואי של נזק בעת הלידה בשורשים של העצבים הצווארים עם אפשרות לפגיעה במקלעת העצבים בזרוע. פגיעה זו עלולה להיות תוצאה של רשלנות בהערכת משקל העובר בטרם החלטה על לידה רגילה או חילוץ בניתוח קיסרי.
אשרמן (תסמונת) - תסמונת של הדבקויות קשות בחלל הרחם עד למצב של חסימת חלל הרחם ואי יכולת להיכנס להריון. תסמונת אשרמן יכולה להיגרם בשל ביצוע גרידה מוגזמת ואגרסיבית בעת ביצוע הפלה או בשל הותרת שאריות שליה בחלל הרחם לאחר לידה.
אשם תורם - מונח אשר בו משתמשים לתאר את חלקו של הניזוק בהחמרת מצבו או באחריותו לקרות הנזק. כך, למשל, נפגע אשר בשל רשלנות באבחון לא קיבל טיפול במועד וניזוק בשל כך ואף לאחר האבחון הנכון וההפניה לטיפול מתאים התמהמה בטיפול יתכן ויקבע כי יש לו אשם תורם למצבו.
ב ?
ביטוח אחריות מקצועית - הרוב המכריע של הגורמים הרפואיים בארץ מבוטחים בביטוח אחריות מקצועית כנגד תביעה בעילת רשלנות מקצועית. לפיכך כאשר נתבע רופא או מוסד רפואי בסופו של הליך סכום הפיצוי, בין בפשרה ובין בפסק דין, משולם על ידי חברת הביטוח המבטחת את הגורם הרפואי הנתבע.
ביטוח לאומי - המוסד לביטוח לאומי משלם למי שהוכר כנכה בעבודה או למי שנקבעה לו נכות כללית גמלאות (החל מגובה נכות מסוימת). בחלק מהתביעות בגין רשלנות רפואית יש לנכות את הסכומים אשר משולמים לנפגע מביטוח לאומי מסך הפיצוי כפי שנפסק לנפגע על ידי בית המשפט.
ג -
גישור - הליך משפטי מחוץ לכותלי בית המשפט אשר מטרתו ניסיון לסיים סכסוך משפטי בין צדדים בהסכמה באמצעות גורם אשר מנסה לתווך בין הצדדים. חלק הולך וגדל של התביעות בגין רשלנות רפואית מופנות כיום לגישור על ידי בתי המשפט.
גילוי מסמכים - חלק מן ההליכים המקדמיים במשפט. לכל צד הזכות, בהתאם לתקנות, לדעת מהם המסמכים אשר בידי הצד שכנגד ולקבל ממנו רשימה של מסמכים אלו אשר ברשותו וזאת במסגרת הליך של גילוי מסמכים.
גניקולוגיה ומיילדות - התחום הרפואי אשר בו מוגשות מרבית תביעות הרשלנות הרפואית. נוכח האפשרות לנזק קשה בהריון ובלידה לעובר ולתינוק התביעות בתחום זה הינן לרוב אף הגדולות ביותר מבחינת סכום הפיצויים. התביעות השכיחות הינו רשלנות באבחון מומים בהריון, מעקב הריון לא סביר, ייעוץ גנטי רשלני, שיתוק מוחין עקב רשלנות בניהול הלידה ותשניק של היילוד, ניהול לידה ברשלנות אשר גרמה נזק ליילוד ועוד.
ד -
דיקור מי שפיר - אחת מהבדיקות אשר באות להעריך את מצב העובר וזאת באמצעות דגימת נוזל מי השפיר אשר מכילים תאים מהעובר. באמצעות הבדיקה ניתן לאתר חלק מהמחלות הגנטיות וההפרעות בעובר.
ה-
הדבר מדבר בעד עצמו - כלל משפטי ראייתי אשר עוסק בהעברת נטל ההוכחה מהתובע לנתבע כך שעל הנתבע הנטל להוכיח כי לא התרשל וכי לא רשלנותו גרמה לנזק וזאת בהתקיים מספר תנאים הקבועים בחוק.
הוצאות רפואיות - אחד מראשי הנזק בתביעה על נזקי גוף בשל רשלנות רפואית. לנפגע יש לרוב הוצאות רפואיות רבות אשר חלקן אינו מכוסה במלואו או בכלל על ידי סל הבריאות. ההוצאות יכולות לכלול רכישת תרופות, ביצוע ניתוחים וכל הוצאה אחרת שנועדה לסייע לנפגע להתמודד עם הנזק שנגרם לו בשל פעולות הגורם המזיק.
הוצאות משפט - בפסק דין או בפשרה בסיום תיק רשלנות רפואית מקובל לפסוק אף הוצאות משפט אשר הינן ההוצאות שהוציא התובע על מנת להוכיח את תביעתו ואשר כוללות עלות חוות דעת רפואיות, שכר טרחת עורך דין וכל הוצאה אחרת סבירה אשר הוצאה על מנת להגיש את התביעה לקדמה.
הסכמה מדעת - מונח משפטי אשר מתאר את המצב הנדרש על מנת לבצע לאדם טיפול רפואי כאשר הוא הסכים לקבל את הטיפול לאחר שהבין את משמעותו, סיכוניו, סיכוייו וטיפולים תחליפים. ביצוע טיפול רפואי ללא קבלת הסכמה מדעת אשר בעקבותיו נגרם נזק עלולה לחייב את המטפל בעוולת הרשלנות ובפיצוי הנפגע.
הקטנת הנזק - על כל נפגע בנזק גוף מוטלת חובה הנקראת הקטנת הנזק. משעות חובה זו הינה כי עליו לעשות את כל הפעולות הסבירות על מנת לשקם את עצמו ולהקטין את הנזק שנגרם לו באמצעים כגון טיפולים רפואיים, ניתוח מתקן, טיפולי פיזיותרפיה וכו'.
התיישנות - לכל תביעת נזיקין קיים מועד אשר לאחריו לא ניתן עוד להגיש את התביעה שכן היא התיישנה. לכלל הבסיסי של התיישנות תביעה 7 שנים לאחר העוולה יש חריגים רבים בחוק ובפסיקה.
התאמת דיור - אחד מראשי הנזק אשר בגינם ניתן לקבל פיצוי. במקרים של נכות קשה אשר גורמת לתובע הניזוק להיות מרותק לכסא גלגלים או למיטתו הוא נדרש לדיור מיוחד אשר מותאם לצרכיו ומקל על שגרת הטיפול בו. עלות התאמת דירה רגילה לצרכי נכה מגיעה לסכומים נכבדים.
ו -
ויתור על סודיות רפואית - טופס אשר לאחר חתימת התובע עליו יכול עורך הדין של התובע לקבל באמצעותו את תיקיו הרפואיים של התובע לשם בחינת התיעוד והכנת התביעה. בהתאם לדין לעורך הדין אשר מייצג את הנתבע בתביעת רשלנות רפואית הזכות לקבל מאת התובע טופס ויתור על סודיות רפואית על מנת לבחון את תיקיו הרפואיים של התובע.
ועדת בדיקה - בהתאם לחוק זכויות החולה ניתן למנות ועדת בדיקה בעקבות תלונה של מטופל או נציגו על אירוע חריג הנוגע למתן טיפול רפואי. ועדת בדיקה יכול שתתמנה ע"י המוסד הרפואי בו ארע האירוע החריג, מנהל קופת חולים לגבי אירוע במוסד ממוסדות הקופה או ע"י מנהל משרד הבריאות. למטופל המתלונן הזכות לקבל את מסקנות הועדה ובמקרים מסוימים אף את פרוטוקול הועדה.
ז -
ח -
חובת זהירות - מונח משפטי אשר בא לתאר מחויבות של גורם רפואי כלפי האדם בו הוא מטפל. הפרת חובת הזהירות אשר גורמת לנזק עלולה להביא לחיוב הגורם הרפואי המזיק בפיצוי הניזוק.
חוקר פרטי - במהלך ניהול תביעת רשלנות רפואית ניתן להשתמש בשירותי חוקר פרטי. לרוב הנתבע פונה למשרד חקירות בבקשה לבדוק את טענות התובע. מומלץ לתובע בתיק רשלנות רפואית שלא לשתף פעולה עם החוקר הפונה אליו ולא למסור לו מידע.
חוות דעת רפואית - לכל תביעה של רשלנות רפואית חובה לצרף חוות דעת רפואית של רופא מומחה אשר מסבירה במה הנתבע סטה מהסטנדרט הרפואי המקובל, מהו הקשר הסיבתי בין מעשי או מחדלי הנתבע והנזק ומה שיעור הנזק שנגרם. לעיתים יש צורך ביותר מחוות דעת רפואית אחת.
חיים בעוולה - מושג משפטי אשר משמעותו עילת תביעה של קטין בגין עצם הבאתו לעולם במצב כה קשה אשר בו מוטב היה לו כי לא היה נולד כלל שכן הוא נדון לחיים של סבל. התביעה מוגשת בד"כ כנגד הגורם הרפואי אשר בגין רשלנותו לא אותר המום או המחלה הקשה ממנוה סובל התובע ולא הופסק ההריון.
ט -
טעות באבחון - טעות באבחון מחלה ובעקבות זאת מתן טיפול לא נכון והחמרת מצבו של המטופל יכולה להוות רשלנות. על התובע להוכיח כי הרופא שטעה לא ביצע את הבדיקות הנדרשות שרופא סביר היה מבצע או לא פענח את תוצאות הבדיקות באופן וברמה הנדרשת מרופא סביר או כל סטייה אחרת של הרופא מסטנדרט סביר של טיפול אשר הביאה לטעות באבחנה.
י -
ייחוד עילה - במקרה שבו אדם נפצע בתאונת דרכים ולאחר מכן פציעתו טופלה ברשלנות רפואית אשר החמירה את נזקו התביעה תוגש כנגד מבטחת הרכב, במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ולא כנגד הגורם הרפואי שהתרשל וזאת בשל הכלל של יחוד עילה בנזק גוף שנגרם עקב תאונת דרכים.
כ -
כאב וסבל - ראש נזק אשר מתאר את עוגמת הנפש והסבל שעבר על הנפגע בשל רשלנות רפואית. סכום הפיצוי בגין ראש נזק זה משתנה ונקבע בעיקר על פי גיל הנפגע, חומרת פגיעתו ובפרט אחוזי הנכות שנותרו לו עקב הרשלנות ועוד.
כתב הגנה - לאחר הגשת כתב תביעה מגיש הנתבע כתב הגנה מטעמו וזאת בתוך 30 יום מהמצאת כתב התביעה. לרוב בתביעות של רשלנות רפואית הנתבע אינו נותן את גרסתו העובדתית המלאה בכתב ההגנה וזו מתבררת רק בשלב מאוחר יותר של ניהול התביעה.
ל -
ליקויים בתיעוד הרפואי - תיעוד רפואי אשר הינו חלקי, חסר, או שלא נרשמו בו דברים מהותיים כמו תוצאות בדיקות פועל לרעת הנתבע ולטובת התובע. בהתאם לפסיקה במקרים מסוימים הדבר עלול לגרום להעברת נטל השכנוע על כתפי הנתבע להוכיח כי לא פעל ברשלנות וכי לא רשלנותו היא זו אשר גרמה לנזק של התובע.
מ -
מוניטור - צורת מעקב אחר פעימות לב העובר ומצבו. קיים מוניטור חיצוני אשר מבוצע ע"י חיישנים המוצמדים לדופן הבטן ומוניטור פנימי אשר בו ניתן לעשות שימוש רק לאחר ירידת מים. המוניטור מהווה כלי ראשון במעלה להערכת מצבו של העובר בשלבי הלידה ולקבלת החלטה אם יש מקום לסיים את הלידה בניתוח קיסרי במקרים של סימנים במוניטור למצוקה עוברית.
מומים מולדים - בדיקות האולטראסאונד והסקירות הפחיתו את מספר התינוקות אשר נולדים עם מומים מולדים קשים. במקרים מסוימים עדיין נולדים תינוקות עם מומים קשים על אף ביצוע סקירות שונות במהלך ההיריון ובמקרים אלו מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקי בתחום על מנת לבחון האם המום לא אותר בשל רשלנות בבדיקה.
מומחה - רופא מומחה הינו מי שהוכר על ידי משרד הבריאות כמומחה בתחום רפואי דוגמת כירורגיה, עיניים, אונקולוגיה ועוד.
מצוקה עוברית - מצב גופני של העובר אשר מסיבה כלשהי אינו מקבל את כמות החמצן הנדרשת לו. המצוקה העוברית באה לידי ביטוי בתרשים המוניטור, ברמת ה - PH של דם העובר וכן לעיתים במתן צואה (מיקוניום) של העובר במי השפיר. מצוקה עוברית מתמשכת עלולה להביא לנזק מוחי של העובר. אחת מתביעות הרשלנות הרפואית השכיחות בתחום המיילדות והגניקולוגיה הינה בגין רשלנות של הצוות הרפואי בפענוח אותות מצוקה עוברית ואי ביצוע חילוץ של העובר בשלב מוקדם ע"י ניתוח קיסרי.
מתמחה - רופא אשר מצוי במהלך תקופת הכשרתו לקראת קבלת תואר מתמחה בתחום רפואי מסוים. בפועל במרבית בתי החולים חלק ניכר מאד מהבדיקות, הניתוחים והעשייה הרפואית מבוצעת ע"י מתמחים כאשר בעניין זה ניתנו מספר פסקי דין בנוגע לסמכויות הרופא המתמחה, חובת ההתייעצות המוטלת עליו ועוד.
נ -
נזק - מטרת תביעה בגין רשלנות רפואית הינה לקבל פיצוי על הנזק שנגרם לתובע בשל הרשלנות. על התובע מוטלת החובה להוכיח את נזקו בעזרת חוות דעת מומחה רפואי מטעמו. את הנזק הרפואי נהוג לכמת, בין היתר, באמצעות אחוזי נכות.
נזק מיוחד - הנזק או ההוצאות והכספים שכבר הוציא התובע הנפגע מרגע פגיעתו ועד למועד הגשת התביעה כלומר נזק לעבר.
נזק כללי - הנזק וההוצאות העתידיות שהתובע הניזוק צפוי לספוג ואשר כולל בתוכו גם כאב וסבל.
נכות - מדד מספרי אשר בא לתת ביטוי לפגיעתו הרפואית של התובע. הנכות נקבעת על פי תקנות של הביטוח הלאומי בהן לכל פגיעה ומגבלה מותאם אחוז הנכות. ככל שהנכות גבוהה יותר הרי שסכום הפיצוי הצפוי להיפסק בתביעה יהיה גבוה יותר.
ס -
סקירת מערכות - בדיקה אשר נערכת בעזרת מכשיר אולטראסאונד ומטרתה לבדוק את מצב העובר ומומים בו. קיימים סוגים שונים של סקירות מערכות - מוקדמת, מאוחרת מכוונת ועוד. במקרים בהם בוצעו סקירות מערכות אשר בהתאם לפרקטיקה המקובלת אמורות לגלות מום מסוים ולמרות זאת התברר לאחר הלידה כי התינוק סובל ממום זה יש לבדוק האם סקירת המערכות בוצעה באופן סביר ונכון.
ע ?
עזרת זולת (צד ג') - ראש נזק אשר בא לתאר את ההוצאות שהוציא ויוציא התובע הניזוק בגין שכירת עזרה לביצוע פעולות אשר הוא אינו מסוגל לבצע בשל נזק הגוף שלו הנובע מרשלנות הנתבע.
פ -
פגיעה באוטונומיה (על הגוף) - מונח משפטי אשר בא לתאר את הנזק שנגרם לאדם כאשר ביצעו לו פעולה רפואית מסוימת מבלי שהוא נתן את הסכמתו מדעת לה, למשל כאשר לא הוסברו לו מלוא הסיכונים הכרוכים בטיפול. פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה יכול להיפסק בנוסף לפיצוי על נזק שנגרם בפועל בשל רשלנות.
פיגור שכלי - פגיעה בתפקוד המוחי אשר אופיינית למגוון בעיות רפואיות ויכולה להופיע גם במקרים של תשניק בלידה (חוסר חמצן בעת הלידה).
פיצוי עונשי - פיצוי לנפגע אשר ניתן מעבר לסך הנזק שנגרם בפועל. מטרת הפיצוי העונשי להביע את סלידת בית המשפט מחומרת מעשיו של הנתבע. בישראל פיצויים עונשיים נפסקו עד כה רק במקרים של גרימת נזק בזדון ובכוונה תחילה כמו למשל במקרים של תקיפה מכוונת.
צ -
צוות רפואי - כל הצוות הרפואי ובכלל זה רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, רוקחים, מרפאים בעיסוק, טכנאים, עובדי מעבדה, יועצים גנטיים וסניטרים חייבים בהתאם לדין לעמוד בסטנדרטים מסוימים של טיפול סביר. סטייה מסטנדרט זה אשר גורמת לנזק למטופל יכולה להקים עילה לתביעה בגין רשלנות.
ק -
קטין - כל אדם תחת לגיל 18. קטין אינו יכול לתבוע בעצמו אלא נדרש לתבוע באמצעות אפוטרופוס כאשר במרבית המקרים מדובר בהוריו של הקטין אשר הינם אפוטרופסיו הטבעיים על פי דין.
קיצור תוחלת חיים - בשל פגיעה גופנית קשה נגרם לעיתים קיצור תוחלת חיים, מונח אשר בא לתאר את הסיכוי הסטטיסטי של תובע נפגע שלא להאריך חיים בהתאם לתוחלת חיים רגילה בשל נזקו הרפואי. מדובר בנזק אשר מחד הינו מזכה בפיצוי אולם מאידך מקטין את סכום הפיצוי בראשי נזק אחרים כמו למשל עזרת זולת לעתיד.
קשר סיבתי - הגורם המקשר בין ההתרשלות לנזק אשר יחדיו יוצרים רשלנות. כך, לדוגמא, אם רופא אינו מאבחן התקף לב אצל מטופל אשר נפטר למחרת יש להוכיח בתביעת רשלנות רפואית הן כי הרופא התרשל בכך שלא אבחן את ההתקף וכן כי קיים קשר בין האיחור באבחון למות המטופל.
ר -
רשלנות רפואית - סטייה מסטנדרט רפואי סביר ומקובל אשר גרמה לנזק למטופל. רשלנות יכולה להיות במעשה או במחדל.
ש -
שיתוק מוחין (C.P) - הפרעה נוירולוגית המבטאת פגיעה מוחית ויכולה להתבטא במגוון רב של בעיות מוטוריות בד"כ בגפיים. שיתוק מוחין מתלווה במקרים רבים לסימנים נוספים כגון אפילפסיה, פיגור שכלי, בעיות נשימה ועוד. הסיבות להיווצרות שיתוק מוחין רבות וכוללות, בין היתר, פגות, זיהומים, בעיות בעת ההיריון, תשניק בלידה ועוד. חלק מהמקרים של שיתוק מוחין אשר ניתן היה למנוע אותם בעזרת טיפול רפואי נכון כמו למשל מניעת תשניק בלידה או מניעת פגות מבססים לעיתים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
שנים אבודות - הלכה חדשה יחסית על בסיס פסק דין אטינגר של בית המשפט העליון. בהתאם להלכה זו מזיק אשר גרם למותו או לקיצור חייו של תובע ניזוק עליו לפצות את התובע בגין השכר שיכול היה להרוויח בשנים שנגזלו ממנו. הלכה זו הגדילה משמעותית את הפיצוי בתביעות בגין רשלנות אשר הביאה למותו של הניזוק ובפרט במקרים של ילדים או אנשים צעירים.
ת -
תחשיב נזק - כתב בית דין אשר כל אחד מן הצדדים מגיש לבית המשפט לאחר השלמת ההליכים המקדמיים והגשת חוות הדעת הרפואיות וזאת על מנת לנסות ולסייע לבית המשפט להציע הצעת פשרה לסיום תביעת הפיצויים בטרם שמיעת העדים.
תשלומים עיתיים - במרבית המקרים כאשר ניתן פסק דין לפיצוי בגין נזקי גוף מדובר בסכום חד פעמי אשר אמור לשקף את נזקי התובע לעבר ולעתיד. במקרים בהם קשה לחשב את שיעור נזקיו העתידים של הניזוק ובפרט במקרים בהם תוחלת חייו אינה ברורה מוסמך בית המשפט לפסוק תשלומים עיתיים אשר הינם מעין קצבה שמשולמת לתובע הנפגע על ידי הנתבע המזיק בכל תקופה בשיעור שקבע בית המשפט.
אגרת בית משפט - בתביעות בגין רשלנות רפואית אשר גרמה לנזק גוף סכום האגרה הינו קבוע ועומד על סך של כ- 600 - בבית משפט שלום וסך של כ- 1,000 - בבית המשפט המחוזי.
אולטראסאונד - טכניקה אשר פותחה לבדיקת מצב העובר והתפתחותו על ידי שידור גלי קול וקליטת ההדים המוחזרים. טכנולוגיה זו משמשת במגוון בדיקות במהלך ההיריון וביניהן שקיפות עורפית, סקירת מערכות ועוד.
אחריות שילוחית - כאשר רופא או איש צוות רפואי מתרשל בטיפול וגורם למטופל נזק בשל התרשלותו האחריות לפיצוי הניזוק מוטלת הן עליו באופן אישי והן באחריות שילוחית על המוסד אשר במסגרתו בוצע הטיפול כמו בית החולים, קופת חולים או מרפאה.
איחור באבחון - אחת מעילות התביעה הנפוצות בתחום הרשלנות הרפואית, לרוב מדובר על איחור באבחון מחלות קשות דוגמת סרטן אשר על אף סימנים מחשידים לא הביאו, בשל רשלנות הגורם המטפל, לביצוע בדיקות נדרשות במועד ולאבחון המחלה בשלב מוקדם.
אפילפסיה - הפרעה נוירולוגית אשר מדגימה פעילות חשמלית לא סדירה ופתאומית במוח. יכולה להתבטא במספר רב של צורות. הפרעות אפילפטיות הינן אחת מההפרעות אשר עלולות להיגרם עקב תשניק בלידה ולהתלוות לשיתוק מוחין.
ארב (שיתוק ע"ש) - מצב רפואי של נזק בעת הלידה בשורשים של העצבים הצווארים עם אפשרות לפגיעה במקלעת העצבים בזרוע. פגיעה זו עלולה להיות תוצאה של רשלנות בהערכת משקל העובר בטרם החלטה על לידה רגילה או חילוץ בניתוח קיסרי.
אשרמן (תסמונת) - תסמונת של הדבקויות קשות בחלל הרחם עד למצב של חסימת חלל הרחם ואי יכולת להיכנס להריון. תסמונת אשרמן יכולה להיגרם בשל ביצוע גרידה מוגזמת ואגרסיבית בעת ביצוע הפלה או בשל הותרת שאריות שליה בחלל הרחם לאחר לידה.
אשם תורם - מונח אשר בו משתמשים לתאר את חלקו של הניזוק בהחמרת מצבו או באחריותו לקרות הנזק. כך, למשל, נפגע אשר בשל רשלנות באבחון לא קיבל טיפול במועד וניזוק בשל כך ואף לאחר האבחון הנכון וההפניה לטיפול מתאים התמהמה בטיפול יתכן ויקבע כי יש לו אשם תורם למצבו.
ב ?
ביטוח אחריות מקצועית - הרוב המכריע של הגורמים הרפואיים בארץ מבוטחים בביטוח אחריות מקצועית כנגד תביעה בעילת רשלנות מקצועית. לפיכך כאשר נתבע רופא או מוסד רפואי בסופו של הליך סכום הפיצוי, בין בפשרה ובין בפסק דין, משולם על ידי חברת הביטוח המבטחת את הגורם הרפואי הנתבע.
ביטוח לאומי - המוסד לביטוח לאומי משלם למי שהוכר כנכה בעבודה או למי שנקבעה לו נכות כללית גמלאות (החל מגובה נכות מסוימת). בחלק מהתביעות בגין רשלנות רפואית יש לנכות את הסכומים אשר משולמים לנפגע מביטוח לאומי מסך הפיצוי כפי שנפסק לנפגע על ידי בית המשפט.
ג -
גישור - הליך משפטי מחוץ לכותלי בית המשפט אשר מטרתו ניסיון לסיים סכסוך משפטי בין צדדים בהסכמה באמצעות גורם אשר מנסה לתווך בין הצדדים. חלק הולך וגדל של התביעות בגין רשלנות רפואית מופנות כיום לגישור על ידי בתי המשפט.
גילוי מסמכים - חלק מן ההליכים המקדמיים במשפט. לכל צד הזכות, בהתאם לתקנות, לדעת מהם המסמכים אשר בידי הצד שכנגד ולקבל ממנו רשימה של מסמכים אלו אשר ברשותו וזאת במסגרת הליך של גילוי מסמכים.
גניקולוגיה ומיילדות - התחום הרפואי אשר בו מוגשות מרבית תביעות הרשלנות הרפואית. נוכח האפשרות לנזק קשה בהריון ובלידה לעובר ולתינוק התביעות בתחום זה הינן לרוב אף הגדולות ביותר מבחינת סכום הפיצויים. התביעות השכיחות הינו רשלנות באבחון מומים בהריון, מעקב הריון לא סביר, ייעוץ גנטי רשלני, שיתוק מוחין עקב רשלנות בניהול הלידה ותשניק של היילוד, ניהול לידה ברשלנות אשר גרמה נזק ליילוד ועוד.
ד -
דיקור מי שפיר - אחת מהבדיקות אשר באות להעריך את מצב העובר וזאת באמצעות דגימת נוזל מי השפיר אשר מכילים תאים מהעובר. באמצעות הבדיקה ניתן לאתר חלק מהמחלות הגנטיות וההפרעות בעובר.
ה-
הדבר מדבר בעד עצמו - כלל משפטי ראייתי אשר עוסק בהעברת נטל ההוכחה מהתובע לנתבע כך שעל הנתבע הנטל להוכיח כי לא התרשל וכי לא רשלנותו גרמה לנזק וזאת בהתקיים מספר תנאים הקבועים בחוק.
הוצאות רפואיות - אחד מראשי הנזק בתביעה על נזקי גוף בשל רשלנות רפואית. לנפגע יש לרוב הוצאות רפואיות רבות אשר חלקן אינו מכוסה במלואו או בכלל על ידי סל הבריאות. ההוצאות יכולות לכלול רכישת תרופות, ביצוע ניתוחים וכל הוצאה אחרת שנועדה לסייע לנפגע להתמודד עם הנזק שנגרם לו בשל פעולות הגורם המזיק.
הוצאות משפט - בפסק דין או בפשרה בסיום תיק רשלנות רפואית מקובל לפסוק אף הוצאות משפט אשר הינן ההוצאות שהוציא התובע על מנת להוכיח את תביעתו ואשר כוללות עלות חוות דעת רפואיות, שכר טרחת עורך דין וכל הוצאה אחרת סבירה אשר הוצאה על מנת להגיש את התביעה לקדמה.
הסכמה מדעת - מונח משפטי אשר מתאר את המצב הנדרש על מנת לבצע לאדם טיפול רפואי כאשר הוא הסכים לקבל את הטיפול לאחר שהבין את משמעותו, סיכוניו, סיכוייו וטיפולים תחליפים. ביצוע טיפול רפואי ללא קבלת הסכמה מדעת אשר בעקבותיו נגרם נזק עלולה לחייב את המטפל בעוולת הרשלנות ובפיצוי הנפגע.
הקטנת הנזק - על כל נפגע בנזק גוף מוטלת חובה הנקראת הקטנת הנזק. משעות חובה זו הינה כי עליו לעשות את כל הפעולות הסבירות על מנת לשקם את עצמו ולהקטין את הנזק שנגרם לו באמצעים כגון טיפולים רפואיים, ניתוח מתקן, טיפולי פיזיותרפיה וכו'.
התיישנות - לכל תביעת נזיקין קיים מועד אשר לאחריו לא ניתן עוד להגיש את התביעה שכן היא התיישנה. לכלל הבסיסי של התיישנות תביעה 7 שנים לאחר העוולה יש חריגים רבים בחוק ובפסיקה.
התאמת דיור - אחד מראשי הנזק אשר בגינם ניתן לקבל פיצוי. במקרים של נכות קשה אשר גורמת לתובע הניזוק להיות מרותק לכסא גלגלים או למיטתו הוא נדרש לדיור מיוחד אשר מותאם לצרכיו ומקל על שגרת הטיפול בו. עלות התאמת דירה רגילה לצרכי נכה מגיעה לסכומים נכבדים.
ו -
ויתור על סודיות רפואית - טופס אשר לאחר חתימת התובע עליו יכול עורך הדין של התובע לקבל באמצעותו את תיקיו הרפואיים של התובע לשם בחינת התיעוד והכנת התביעה. בהתאם לדין לעורך הדין אשר מייצג את הנתבע בתביעת רשלנות רפואית הזכות לקבל מאת התובע טופס ויתור על סודיות רפואית על מנת לבחון את תיקיו הרפואיים של התובע.
ועדת בדיקה - בהתאם לחוק זכויות החולה ניתן למנות ועדת בדיקה בעקבות תלונה של מטופל או נציגו על אירוע חריג הנוגע למתן טיפול רפואי. ועדת בדיקה יכול שתתמנה ע"י המוסד הרפואי בו ארע האירוע החריג, מנהל קופת חולים לגבי אירוע במוסד ממוסדות הקופה או ע"י מנהל משרד הבריאות. למטופל המתלונן הזכות לקבל את מסקנות הועדה ובמקרים מסוימים אף את פרוטוקול הועדה.
ז -
ח -
חובת זהירות - מונח משפטי אשר בא לתאר מחויבות של גורם רפואי כלפי האדם בו הוא מטפל. הפרת חובת הזהירות אשר גורמת לנזק עלולה להביא לחיוב הגורם הרפואי המזיק בפיצוי הניזוק.
חוקר פרטי - במהלך ניהול תביעת רשלנות רפואית ניתן להשתמש בשירותי חוקר פרטי. לרוב הנתבע פונה למשרד חקירות בבקשה לבדוק את טענות התובע. מומלץ לתובע בתיק רשלנות רפואית שלא לשתף פעולה עם החוקר הפונה אליו ולא למסור לו מידע.
חוות דעת רפואית - לכל תביעה של רשלנות רפואית חובה לצרף חוות דעת רפואית של רופא מומחה אשר מסבירה במה הנתבע סטה מהסטנדרט הרפואי המקובל, מהו הקשר הסיבתי בין מעשי או מחדלי הנתבע והנזק ומה שיעור הנזק שנגרם. לעיתים יש צורך ביותר מחוות דעת רפואית אחת.
חיים בעוולה - מושג משפטי אשר משמעותו עילת תביעה של קטין בגין עצם הבאתו לעולם במצב כה קשה אשר בו מוטב היה לו כי לא היה נולד כלל שכן הוא נדון לחיים של סבל. התביעה מוגשת בד"כ כנגד הגורם הרפואי אשר בגין רשלנותו לא אותר המום או המחלה הקשה ממנוה סובל התובע ולא הופסק ההריון.
ט -
טעות באבחון - טעות באבחון מחלה ובעקבות זאת מתן טיפול לא נכון והחמרת מצבו של המטופל יכולה להוות רשלנות. על התובע להוכיח כי הרופא שטעה לא ביצע את הבדיקות הנדרשות שרופא סביר היה מבצע או לא פענח את תוצאות הבדיקות באופן וברמה הנדרשת מרופא סביר או כל סטייה אחרת של הרופא מסטנדרט סביר של טיפול אשר הביאה לטעות באבחנה.
י -
ייחוד עילה - במקרה שבו אדם נפצע בתאונת דרכים ולאחר מכן פציעתו טופלה ברשלנות רפואית אשר החמירה את נזקו התביעה תוגש כנגד מבטחת הרכב, במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ולא כנגד הגורם הרפואי שהתרשל וזאת בשל הכלל של יחוד עילה בנזק גוף שנגרם עקב תאונת דרכים.
כ -
כאב וסבל - ראש נזק אשר מתאר את עוגמת הנפש והסבל שעבר על הנפגע בשל רשלנות רפואית. סכום הפיצוי בגין ראש נזק זה משתנה ונקבע בעיקר על פי גיל הנפגע, חומרת פגיעתו ובפרט אחוזי הנכות שנותרו לו עקב הרשלנות ועוד.
כתב הגנה - לאחר הגשת כתב תביעה מגיש הנתבע כתב הגנה מטעמו וזאת בתוך 30 יום מהמצאת כתב התביעה. לרוב בתביעות של רשלנות רפואית הנתבע אינו נותן את גרסתו העובדתית המלאה בכתב ההגנה וזו מתבררת רק בשלב מאוחר יותר של ניהול התביעה.
ל -
ליקויים בתיעוד הרפואי - תיעוד רפואי אשר הינו חלקי, חסר, או שלא נרשמו בו דברים מהותיים כמו תוצאות בדיקות פועל לרעת הנתבע ולטובת התובע. בהתאם לפסיקה במקרים מסוימים הדבר עלול לגרום להעברת נטל השכנוע על כתפי הנתבע להוכיח כי לא פעל ברשלנות וכי לא רשלנותו היא זו אשר גרמה לנזק של התובע.
מ -
מוניטור - צורת מעקב אחר פעימות לב העובר ומצבו. קיים מוניטור חיצוני אשר מבוצע ע"י חיישנים המוצמדים לדופן הבטן ומוניטור פנימי אשר בו ניתן לעשות שימוש רק לאחר ירידת מים. המוניטור מהווה כלי ראשון במעלה להערכת מצבו של העובר בשלבי הלידה ולקבלת החלטה אם יש מקום לסיים את הלידה בניתוח קיסרי במקרים של סימנים במוניטור למצוקה עוברית.
מומים מולדים - בדיקות האולטראסאונד והסקירות הפחיתו את מספר התינוקות אשר נולדים עם מומים מולדים קשים. במקרים מסוימים עדיין נולדים תינוקות עם מומים קשים על אף ביצוע סקירות שונות במהלך ההיריון ובמקרים אלו מומלץ להיוועץ עם עורך דין הבקי בתחום על מנת לבחון האם המום לא אותר בשל רשלנות בבדיקה.
מומחה - רופא מומחה הינו מי שהוכר על ידי משרד הבריאות כמומחה בתחום רפואי דוגמת כירורגיה, עיניים, אונקולוגיה ועוד.
מצוקה עוברית - מצב גופני של העובר אשר מסיבה כלשהי אינו מקבל את כמות החמצן הנדרשת לו. המצוקה העוברית באה לידי ביטוי בתרשים המוניטור, ברמת ה - PH של דם העובר וכן לעיתים במתן צואה (מיקוניום) של העובר במי השפיר. מצוקה עוברית מתמשכת עלולה להביא לנזק מוחי של העובר. אחת מתביעות הרשלנות הרפואית השכיחות בתחום המיילדות והגניקולוגיה הינה בגין רשלנות של הצוות הרפואי בפענוח אותות מצוקה עוברית ואי ביצוע חילוץ של העובר בשלב מוקדם ע"י ניתוח קיסרי.
מתמחה - רופא אשר מצוי במהלך תקופת הכשרתו לקראת קבלת תואר מתמחה בתחום רפואי מסוים. בפועל במרבית בתי החולים חלק ניכר מאד מהבדיקות, הניתוחים והעשייה הרפואית מבוצעת ע"י מתמחים כאשר בעניין זה ניתנו מספר פסקי דין בנוגע לסמכויות הרופא המתמחה, חובת ההתייעצות המוטלת עליו ועוד.
נ -
נזק - מטרת תביעה בגין רשלנות רפואית הינה לקבל פיצוי על הנזק שנגרם לתובע בשל הרשלנות. על התובע מוטלת החובה להוכיח את נזקו בעזרת חוות דעת מומחה רפואי מטעמו. את הנזק הרפואי נהוג לכמת, בין היתר, באמצעות אחוזי נכות.
נזק מיוחד - הנזק או ההוצאות והכספים שכבר הוציא התובע הנפגע מרגע פגיעתו ועד למועד הגשת התביעה כלומר נזק לעבר.
נזק כללי - הנזק וההוצאות העתידיות שהתובע הניזוק צפוי לספוג ואשר כולל בתוכו גם כאב וסבל.
נכות - מדד מספרי אשר בא לתת ביטוי לפגיעתו הרפואית של התובע. הנכות נקבעת על פי תקנות של הביטוח הלאומי בהן לכל פגיעה ומגבלה מותאם אחוז הנכות. ככל שהנכות גבוהה יותר הרי שסכום הפיצוי הצפוי להיפסק בתביעה יהיה גבוה יותר.
ס -
סקירת מערכות - בדיקה אשר נערכת בעזרת מכשיר אולטראסאונד ומטרתה לבדוק את מצב העובר ומומים בו. קיימים סוגים שונים של סקירות מערכות - מוקדמת, מאוחרת מכוונת ועוד. במקרים בהם בוצעו סקירות מערכות אשר בהתאם לפרקטיקה המקובלת אמורות לגלות מום מסוים ולמרות זאת התברר לאחר הלידה כי התינוק סובל ממום זה יש לבדוק האם סקירת המערכות בוצעה באופן סביר ונכון.
ע ?
עזרת זולת (צד ג') - ראש נזק אשר בא לתאר את ההוצאות שהוציא ויוציא התובע הניזוק בגין שכירת עזרה לביצוע פעולות אשר הוא אינו מסוגל לבצע בשל נזק הגוף שלו הנובע מרשלנות הנתבע.
פ -
פגיעה באוטונומיה (על הגוף) - מונח משפטי אשר בא לתאר את הנזק שנגרם לאדם כאשר ביצעו לו פעולה רפואית מסוימת מבלי שהוא נתן את הסכמתו מדעת לה, למשל כאשר לא הוסברו לו מלוא הסיכונים הכרוכים בטיפול. פיצוי בגין פגיעה באוטונומיה יכול להיפסק בנוסף לפיצוי על נזק שנגרם בפועל בשל רשלנות.
פיגור שכלי - פגיעה בתפקוד המוחי אשר אופיינית למגוון בעיות רפואיות ויכולה להופיע גם במקרים של תשניק בלידה (חוסר חמצן בעת הלידה).
פיצוי עונשי - פיצוי לנפגע אשר ניתן מעבר לסך הנזק שנגרם בפועל. מטרת הפיצוי העונשי להביע את סלידת בית המשפט מחומרת מעשיו של הנתבע. בישראל פיצויים עונשיים נפסקו עד כה רק במקרים של גרימת נזק בזדון ובכוונה תחילה כמו למשל במקרים של תקיפה מכוונת.
צ -
צוות רפואי - כל הצוות הרפואי ובכלל זה רופאים, אחיות, פיזיותרפיסטים, רוקחים, מרפאים בעיסוק, טכנאים, עובדי מעבדה, יועצים גנטיים וסניטרים חייבים בהתאם לדין לעמוד בסטנדרטים מסוימים של טיפול סביר. סטייה מסטנדרט זה אשר גורמת לנזק למטופל יכולה להקים עילה לתביעה בגין רשלנות.
ק -
קטין - כל אדם תחת לגיל 18. קטין אינו יכול לתבוע בעצמו אלא נדרש לתבוע באמצעות אפוטרופוס כאשר במרבית המקרים מדובר בהוריו של הקטין אשר הינם אפוטרופסיו הטבעיים על פי דין.
קיצור תוחלת חיים - בשל פגיעה גופנית קשה נגרם לעיתים קיצור תוחלת חיים, מונח אשר בא לתאר את הסיכוי הסטטיסטי של תובע נפגע שלא להאריך חיים בהתאם לתוחלת חיים רגילה בשל נזקו הרפואי. מדובר בנזק אשר מחד הינו מזכה בפיצוי אולם מאידך מקטין את סכום הפיצוי בראשי נזק אחרים כמו למשל עזרת זולת לעתיד.
קשר סיבתי - הגורם המקשר בין ההתרשלות לנזק אשר יחדיו יוצרים רשלנות. כך, לדוגמא, אם רופא אינו מאבחן התקף לב אצל מטופל אשר נפטר למחרת יש להוכיח בתביעת רשלנות רפואית הן כי הרופא התרשל בכך שלא אבחן את ההתקף וכן כי קיים קשר בין האיחור באבחון למות המטופל.
ר -
רשלנות רפואית - סטייה מסטנדרט רפואי סביר ומקובל אשר גרמה לנזק למטופל. רשלנות יכולה להיות במעשה או במחדל.
ש -
שיתוק מוחין (C.P) - הפרעה נוירולוגית המבטאת פגיעה מוחית ויכולה להתבטא במגוון רב של בעיות מוטוריות בד"כ בגפיים. שיתוק מוחין מתלווה במקרים רבים לסימנים נוספים כגון אפילפסיה, פיגור שכלי, בעיות נשימה ועוד. הסיבות להיווצרות שיתוק מוחין רבות וכוללות, בין היתר, פגות, זיהומים, בעיות בעת ההיריון, תשניק בלידה ועוד. חלק מהמקרים של שיתוק מוחין אשר ניתן היה למנוע אותם בעזרת טיפול רפואי נכון כמו למשל מניעת תשניק בלידה או מניעת פגות מבססים לעיתים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.
שנים אבודות - הלכה חדשה יחסית על בסיס פסק דין אטינגר של בית המשפט העליון. בהתאם להלכה זו מזיק אשר גרם למותו או לקיצור חייו של תובע ניזוק עליו לפצות את התובע בגין השכר שיכול היה להרוויח בשנים שנגזלו ממנו. הלכה זו הגדילה משמעותית את הפיצוי בתביעות בגין רשלנות אשר הביאה למותו של הניזוק ובפרט במקרים של ילדים או אנשים צעירים.
ת -
תחשיב נזק - כתב בית דין אשר כל אחד מן הצדדים מגיש לבית המשפט לאחר השלמת ההליכים המקדמיים והגשת חוות הדעת הרפואיות וזאת על מנת לנסות ולסייע לבית המשפט להציע הצעת פשרה לסיום תביעת הפיצויים בטרם שמיעת העדים.
תשלומים עיתיים - במרבית המקרים כאשר ניתן פסק דין לפיצוי בגין נזקי גוף מדובר בסכום חד פעמי אשר אמור לשקף את נזקי התובע לעבר ולעתיד. במקרים בהם קשה לחשב את שיעור נזקיו העתידים של הניזוק ובפרט במקרים בהם תוחלת חייו אינה ברורה מוסמך בית המשפט לפסוק תשלומים עיתיים אשר הינם מעין קצבה שמשולמת לתובע הנפגע על ידי הנתבע המזיק בכל תקופה בשיעור שקבע בית המשפט.
הכותב הינו עו"ד העוסק בדיני נזיקין, רשלנות רפואית, תאונות דרכים ותאונות שונות. חבר בועדת רפואה ומשפט של לשכת עורכי הדין, חבר באגודה לרפואה ולמשפט בישראל, בעל השכלה רפואית.
תאונות עבודה
תאונות דרכים
רשלנות רפואית
תאונות עבודה
תאונות דרכים
רשלנות רפואית