מזונות שיקומיים, כשמם כן הם. מדובר בדמי מזונות, הנפסקים למשך זמן מוגבל, על מנת שהצד החלש בקשר זוגי, של ידועים בציבור, או של מי שנישא בנישואין אזרחיים, יוכל לשקם את חייו ולא יצא מן הקשר, בלי יכולת להתקיים. במאמר פרי עטי : "מזונות אישה – "אל תשליכני לעת זקנה", המלצתי להחיל את המזונות השיקומיים, גם על מי שיוצאים מקשר הנישואין.
בתמ"ש 57870/05, אשר פורסם באתר המשפטי נבו, דחה כבוד השופט נתן נחמני מבית המשפט לענייני משפחה ברמת גן ביום 06/06/10, את תביעתה של אישה למזונות שיקומיים.
בפסק דינו המפורסם והמנחה בעניין זה, רע"א 8256/99 פרשת פלונית קבע כבוד השופט ונשיא בית המשפט העליון בדימוס, אהרון ברק, בעניין מזונות אזרחיים: , כדלקמן
"ככל שמדובר בבנ"ז שנישאו בנישואין אזרחיים למרות כשירותם להינשא כדמו"י (בדומה לעובדות בעניינינו). לאחר סקירה נרחבת של הפסיקה בערכאות השונות בעניין, והבאת דברי מלומדים נקבע: "אין דבר בדיני הסטטוס העוסקים בתוקף הנישואין, ואין דבר בתקנת הציבור הישראלית החלה בתחום דיני החוזים, המונעים החלתם של דיני החוזים על היחסים בין בני זוג, אזרחי המדינה ותושביה, שנישאו מחוץ לישראל בנישואין אזרחיים, בכלל, ועל חובת המזונות, בפרט". (פסקה 20 לפסק דינו).
לעניין עצם החיוב במזונות הנובע מדיני החוזים נקבע: - "... המשך קווי המחשבה של הצדדים, כמו גם ההגינות והיושר בין הצדדים מחייבים כי במקום שהאחד נזקק לתמיכתו של האחר – אם במזונות ואם באמצעים אחרים – הוא זכאי לקבל תמיכה זו. בני הזוג אינם עוברי אורח שתאונת דרכים הפגישה ביניהם. בני הזוג ביקשו לחיות חיים משותפים. דרישות היושר, שיקולי ההגינות ותחושת הצדק של החברה בישראל מובילים למסקנה כי תחול חוב לתשלום מזונות... חובת המזונות מוטלת על כל אחד מבני הזוג כלפי בן הזוג האחר".
בפסק הדין הנזכר לעיל, קבע כבוד השופט נחמני, כי בנסיבות המקרה, בהן מדובר בזוג צעיר יחסית, אשר חיו יחדיו כשלוש שנים, אין לפסוק מזונות שיקומיים לטובת האישה. ההנמקה לכך היתה, כי מדובר בבני זוג, אשר היתה ביניהם הפרדה כלכלית וכל אחד פרנס את עצמו. לדברי כבוד השופט נחמני, מזונות שיקומיים יפסקו בסיטואציה, בה מדובר בזוג מבוגר יחסית, כאשר אחד הצדדים פרנס את משנהו במהלך החיים המשותפים ואחד מבני הזוג עלול להיוותר ללא כל יכולת להשתקם ויצא מהקשר במצב כלכלי קשה. לא כך היה המקרה בתיק זה.
לדעתי, מדובר בפסק דין ראוי וצודק. לא בכל סיטואציה בה ידועים בציבור נפרדים, יש לפסוק מזונות שיקומיים. מן הראוי לפסוק מזונות שיקומיים, כאשר מדובר בקשר ארוך, בו אחד מבני הזוג, עלול לצאת מהקשר כשהוא מחוסר כל יכולת לכלכל את עצמו. לעניין זה, בודאי יפים דבריו של כבוד השופט ברק דלעיל, על פיהם : "אדם לאדם, אדם".
הכותבת היא עורכת דין ותחומי העיסוק של משרדה הם דיני משפחה והמעמד האישי. http://www.yaelgil.co.il
>