קיומו של עסק נשען על כושרו לעמוד בתשלום התחייבויותיו. ספקים, בנקים וגם לקוחות מתעניינים - בצדק - אם לפירמה יש נזילות מספקת להמשך פעילותה התקינה. על כן, מנהל כספים מקצועי ישקוד בבדיקה ובשמירה על נזילות נכונה.
נגדיר נזילות כיכולתה של פירמה להפוך את נכסיה השוטפים למזומנים, במטרה לשלם את התחייבויותיה השוטפות.
מה הם הנכסים השוטפים של הפירמה?
הם כל הנכסים הניתנים להמרה למזומנים תוך זמן קצר, לרוב תוך שנה, כגון
- מזומנים בקופה ובבנקים, ושווי מזומנים, כמו ניירות ערך סחירים, פיקדונות בבנקים לזמן קצוב של עד שנה.
- חייבים. סכומים שיהפכו למזומנים תוך שנה ומקורם בלקוחות, מוסדות, החזרים ממוסדות, כגון החזרי מס, מענקים לקבל ועוד.
- מלאי, בתנאי שהוא סחיר ובר יכולת להפיכתו לחייבים ו/או למזומנים תוך שנה.
מה הם ההתחייבויות השוטפות?
כל חוב לגורם כלשהוא כמו ספקים, בנקים, מוסדות ממשלתיים, עובדים, וכד', או כל הפרשה העלולה להפוך לחוב, שיש לשלם בשנה הקרובה.
ההפרש בין הנכסים השוטפים לבין ההתחייבויות השוטפות נקרא הון חוזר. הון חוזר הינו המנוע של העשייה העסקית שמיועדת ליצור רווחים מהפעילות הרגילה של העסק
איך מודדים את הנזילות?
קיימות שיטות שונות למדידת הנזילות של חברה. המקובלת ביותר מתבססת על יחסים בין נכסים שוטפים מסוימים לבין ההתחייבויות השוטפות:
- יחס שוטף: זאת השוואה בין סך הנכסים השוטפים לעומת סך ההתחייבויות השוטפות.
נכסים שותפים
התחייבויות שוטפות
יחס שוטף גדול מאחד יצביע על אפשרותה של הפירמה לעמוד בהתחייבויותיה.
אך חשוב לשים לב שיחס שוטף גדול מאחד הוא סימן טוב, אך לא מספיק, כי אינו מתייחס לתזמון: האומנם הפירמה תצליח לממש את נכסיה השוטפים בעת שיש לשלם את ההתחייבויות?
על מנת להתקרב לתשובה מחודדת יותר, אנו יכולים להשתמש ביחסים אחרים, המשלימים את התמונה:
- יחס מהיר: הוא מאפשר לנו להעריך את יכולתו של העסק לשלם את התחייבויותיו קצרות מועד ללא צורך למכור את המלאי. אין זה מן הנמנע שמכירת המלאי ייקח זמן, ומועד תשלום החובות יקדים את הפיכתו של המלאי למזומנים. לכן, נחשב:
נכסים שותפים ללא ערך המלאי
התחייבויות שוטפות
תוצאה גובהה מאחד תראה לנו שהחברה מסוגלת לסלק את חובותיה השוטפים באמצאות המזומנים ושווה מזומנים ברשותה בתוספת גבייה מהחייבים. כשהיחס קטן מאחד, יהיה צורך למכור מלאי ולגבות את התמורה על מנת לשלם את חובות העסק. גם ביחס זה היחס לא מגלה לנו אם המונה של הנוסחה מקדם את מועד התשלום של החובות. אומנם, פערי זמן ניתנים לפיתרון על ידי הלוואות גישור הניתנות להשיג בבנקים.
חשוב להדגיש שקיימים הבדלים במשקל התוצאות של מדדי הנזילות בין ענפים שונים של המשק. הנזילות במוסד בנקאי, לדוגמא, שונה בתכלית מהנזילות בתעשייה ושניהם שונים מהתוצאות באנף המזון בקמעונאות. בכל מקרה, יהיה עלינו להצטייד בנתונים הרלבנטיים להשוואה מתאימה.
נזילות גבוהה מהנדרש עלולה להשפיע לרעה להשגת רווחים מיטביים מחמת החזקת מלאי גדול מדי. יהיה צורך למדוד את מחזוריות המלאי ולייעל את זרימתו. גם מחזור גביית החובות ישפיע על הנזילות וגם על הרווחיות. מיותר לציין את היתרונות של קיצור הממוצע של ימי הגבייה.
נזילות היא פונקציה של רווחיות העסק, אך גם גורם מכריע ביצירת הרווחים. להרחבה בנושא, אני מציע לעיין במאמרי על הון חוזר ורוויות עסקית .
דוד גרוס תכנון, פתוח, לווי וניהול עסקי ייעוץ ארגוני, אימון מנהלים 054-6964499 http://www.gross-david.com david@gross-david.com