סימני עייפות הם האיתות של הילד או התינוק להוריו כי הגיע הזמן לישון. סביר להניח שזה מתנגש עם הרצון של הילד ( שבדרך כלל לא אוהב ולא רוצה ללכת לישון), אך הם בהחלט סממן ברור לכך שהגיעה העת.
על ההורים לזהות סימנים אלה ולהיענות להם בהקדם. היענות מוקדמת תקל על הליך ההירדמות ותביא לשנת לילה נעימה, רצופה ואיכותית החיונית מאד לכל המערכות בגוף.
לשינה איכותית חשיבות פיזיולוגית רבה, בין היתר תורמת להתגבשות הזיכרון, הגברת קצב חילוף החומרים, ריכוז וחיזוק מערכת החיסון.
כאשר הורים לא נענים בזמן לסימני העייפות של ילדיהם, מלבד הפגיעה באיכות השינה, ההירדמות של התינוק/ילד אורכת זמן, יש בכי רב ותסכול, או הירדמות מיידית. בעקבות זה ייתכנו התעוררויות רבות בחלקו הראשון של הלילה וזה יגרום בסופו של דבר למחסור בשעות שינה, מחסור זה עלול לפגוע בגדילה והתפתחות התקינה. בנוסף לפגיעה במערכת החיסונית עלולה להיות פגיעה בקצב חילוף החומרים, מה שעלול לגרום לעצירות, אקטיביות יתר וקושי בריכוז במהלך היום.
אחת הטעויות הנפוצות של הורים היא להשכיב את הילד במיטה מאוחר מדי ולגרור את העייפות על מנת לגרום לו לישון עד שעה מאוחרת יותר בבוקר. חשוב לזכור כי לשעת ההשכבה אין קשר לשעת היקיצה בבוקר. ילד שרגיל להתעורר בחמש וחצי בבוקר ומתוך כוונה לאחר לו את ההשכמה יושכב מאוחר יותר בלילה, סביר להניח שיתעורר באותה השעה אך הפעם יסבול מחוסר בשעות שינה ותפקודו במהלך היום ייפגע. לכן אם ילדיכם מתעורר בשעה מוקדמת בבוקר, שימו לב לכמות שעות השינה בלילה, אם יש צורך, הקדימו לו את שעת ההשכבה בהתאם לסימני העייפות. אל תחששו שהשכבה מוקדמת תביא להתעוררות דומה.
על מנת לדעת אם נעניתם בזמן לעייפות שימו לב כמה זמן לוקח לילד להירדם. זמן סביר להירדמות הוא עד 20 דקות כאשר יותר מכך מצביע על עייפות יתר כמו גם הירדמות מהירה ומיידית של פחות מדקות ספורות.
להלן כמה סימני עייפות של תינוקות וילדים: פיהוקים, שפשוף עיניים, גירוד באוזן או בראש, משיכת שיער עדינה. כאשר ילדכם מראה אחד מסימנים אלה או אחרים, זה הזמן להשכיבו. השתדלו לעשות זאת תוך מקסימום חצי שעה מרגע הגילוי. אם הילד בוכה, עצבני, חסר יציבות ושיווי משקל ומרבה ליפול הוא כבר בעייפות יתר- השתדלו לא להגיע למצב זה.
לסיכום, לשינה חשיבות מכרעת בחיי ילדינו, הקפדה על כמות מספקת של שעות שינה חשובה מאד ועליכם ההורים לזהות לכמה שעות ילדכם זקוק, כאשר יש ממוצע לפי גילאים שנע בין: 14-15 שעות ביממה ( כולל שנות יום ) בגיל 6-12 חודשים, 13-14 שעות ביממה בגילאי 12-18 חודשים, 13 שעות עד גיל שנתיים, 12-13 שעות בגיל שנתיים עד שלוש ו-11 עד 12 שעות בגיל שלוש עד חמש. כמובן שמספר השעות מילד לילד משתנה וכל ילד זקוק לכמות שונה של שעות, גם אם פחות מהממוצע. תפקיד ההורה כאן הוא לדעת לכמה שעות כל הילד זקוק אבל על מנת להעניק שינה איכותית, מחזקת, מבריאה ושקטה בה הגוף, הראש והנפש יקבלו את כל אשר זקוקים לו, על ההורים לזהות את סימני העייפות ולהיענות להם כמה שיותר מהר.