HTML היא שפה הבנויה בצורה של תגיות במבנה הבא ליצירת ולעיצוב עמודי אינטרנט בדומה ל CSS שקיים בקודים של היום. התוכן נשמר לרוב בתוך קובץ טקסט עם הסיומת .htm או .html. אותם תגים מראים לדפדפן המשתמש איך להציג את הדף, איך לעצב את הטקסט, איזה מאפיינים יש לדף, או בקיצור מעין קובץ הוראות מובנה – אותו מגדירים בעת בניית אתר.
ישנם כמויות גדולות של תגים ודפדפנים, כך שלפעמים נוצרת בעית תאימות בין הדפדפנים השונים להצגת אותו HTML. לשם כך ישנם תקנים. לHTML מספר תקנים (2.0 – הישן ביותר נובמבר 1995, 3.2 – ינואר 1997, 4.0 – ינואר דצמבר 1997, 4.01 – דצמבר 1999) ובהמשך השנים גם התווסף תקן XHTML – משנת 2000. אך מאמר זה לא עוסק בXHTML.
מה הם התקנים הללו? כל תקן מציג מה אפשרי ומה לא, מה אפשר להכניס בקוד ואיך להכניס לקוד. התקן קובע את האיך והמה. לדוגמה: בHTML 4.01 בכדי לרדת שורה נרשום
בעוד בXHTML נרשום
אם כי צורה זו תקינה גם בHTML לגרסאותיו. דוגמא נוספת: לפתיחת וסגירת תגים יש סדר הכרחי ב HTML.יוצג הקוד הבא כתקין
text text
text
. בעוד בXHTML יש לרשום
text text
text
. ישנן אינספור דוגמאות להשפעות של תקנים וניתן לראות כי התקנים יוצרים סדר והתאמה בין דפדפנים וממשקי תצוגה שונים. בעצם, ניתן לראות את הבניית תקן והצורך בו על מנת ליצור אחידות בשפה ותיקניות בעת בניית אתר.
על קביעת התקנים ממונה גוף בשם World Wide Web Consortium או בקיצור W3C שאחראי על בדיקת תקני HTML ובניית תקנים לפיהם יש לעבוד בעת בניית אתרי אינטרנט. גוף זה גם מאפשר בדיקה של תקינות אתרים. תקן זה חשוב מאוד לצרכי דירוג אתרים כיום ולצרכי קידום האתרים הללו בהתאמה.
למרבה הצער, מרבית האתרים לא בנויים לפי התקנים המקובלים. מרבית המפתחים מחפשים קיצורי דרך לא דרך, ובכך עוקפים את התקינה. כתוצאה מכך אנו הלקוחות / הגולשים והמשתמשים לא מקבלים את התוצאות הדרושות בהמשך הדרך מבניית האתר.
אם כך, כמעט לא במקרה ניתן לומר כי התקנים הם חלק חשוב והכרחי בבניית אתרים, ואין לכך תחליף אם רוצים שהאתר יהיה קיים. לצערנו, במצב הנוכחי אתרים רבים לא עומדים בתקן ובקלות רבה רואים זאת ע"י אי תאימות לכלל הדפדפנים ולפרמטרים נוספים שהאתר אמור לעמוד בהם.