כידוע, זה זמן מנהלת רשות המיסים בארה"ב מאבק רב עוצמה לחשיפת חשבונות בנק של אזרחי ותושבי ארה"ב שאינם מדווחים לרשויות. במסגרת זו, כבר לפני כשנה תוקן קוד המס האמריקאי והטיל דרישות גילוי נוספות על תושבים ואזרחים לגבי נכסים פיננסיים מחוץ לארה"ב.
חובת הדיווח חלה משנת המס שמתחילה לאחר חודש מרץ 2010 (בתנאים מסוימים, תושב או אזרח ארה"ב רשאי לבחור בשנת מס שאינה שנה קלנדרית), על יחידים המחזיקים בנכסים פיננסיים מסוימים מחוץ לארה"ב, ששווים הכולל עולה על 50,000 דולר. ה- IRS פרסם לאחרונה טיוטת טופס (מס' 8938) המיועד לדיווח על נכסים פיננסיים כאמור. אם בעת הגשת הדוח הראשון טרם פורסם הטופס בנוסחו הסופי (הנוסח שהופץ הינו עדיין בגדר גרסת ניסיון), יידרש היחיד לצרף את הטופס לגבי אותה שנת מס בדוח לשנת המס העוקבת. נישום ששנת המס החלה עליו היא השנה הקלנדרית יידרש לצרף את הטופס לדוח לשנת המס 2011 ואילך.
"נכסים פיננסיים" כוללים חשבונות בנק בחו"ל, מניות וזכויות בישויות זרות, ניירות ערך זרים, מכשירים פיננסיים ועוד. מייצגים רבים מותחים ביקורת על חובת הגילוי החדשה, בפרט בשל מורכבותה (מה בדיוק נכלל בגדר נכס פיננסי?), הדרישה המופרזת לאיסוף מידע מנישומים ובמיוחד מאזרחים הגרים מחוץ לארה"ב (נציין כי בארה"ב אין "הצהרת הון") והקנסות הכבדים שלצידה.
חובת הדיווח במסגרת דוח המס השנתי באה בנוסף לחובת הדיווח עפ"י כללי ה- FBAR (Report of Foreign Bank and Financial Accounts). בניגוד ל- FBAR, אחת ממטרות הטופס החדש היא ליצור זיקה בין הנכסים הפיננסיים בני הדיווח להכנסות המפורטות בדוח השנתי.
בשולי הדברים נציין כי רשות המיסים בארה"ב האריכה את המועד האחרון להגשת בקשה לגילוי מרצון (OVDI – Offshore Voluntary Disclosure Initiative) ב- 10 ימים נוספים, עד ל- 9 בספטמבר 2011, בעקבות התמודדות עם נזקי הסופה "איירין". "חנינת המס" מאפשרת לתושבי ואזרחי ארה"ב בעלי חשבונות בנק מחוץ לארה"ב אשר לא הצהירו עליהם לרשויות האמריקאיות, להצהיר על קיומם, לשלם את המיסים וקנסות ובכך להימנע מסנקציות פליליות.
נכתב ע"י רו"ח ועו"ד גדי אלימי