התקדמות משמעותית בשוק המתקנים הסולאריים נרשמה לאחרונה, כאשר ביום 3.4.11, נכנסו לתוקף תקנות חדשות אשר נחתמו זה מכבר ע"י שר הפנים אלי ישי.
הודעת משרד הפנים על כניסתם, לתוקף של השינויים בתקנות חוק התכנון והבניה, תאפשר לקצר את ההליכים הבירוקרטיים המקדמיים שנדרשו עד כה ותאפשר קבלתם של היתרים להצבת מתקנים סולאריים על גגות בתי עסק, מבני תעשייה ומבנים חקלאיים, ללא צורך בקבלת היתרי בניה במסלול הרגיל, כפי שהיה נהוג עד כה.
השינוי בתקנות יאפשר ליזמים, אנשים פרטיים וחקלאים המעוניינים בכך, להציב מתקנים סולאריים שמייצרים עד 50 קילו וואט לשעה, לקבל את ההיתרים הנדרשים ביתר קלות, בזמן קצר וללא צורך בקבלת היתרי בניה כפי שהתחייבו לעשות עד כה.
על פי התקנות הישנות, נבחן גודלו של המתקן לייצור אנרגיה, ובהתאם לגודלו נדרשו ההיתרים, ואולם עקב ההבנה, כי בעתיד עם התקדמות הטכנולוגיה, לא יהא צורך במתקנים גדולים ליצירת אנרגיה, והאפשרות להצבת המתקנים תהיה זמינה גם על מבנים וגגות קטנים יחסית, הוחלט במסגרת התקנות החדשות להתייחס להספק הפקת האנרגיה מהמתקן ולא לגודלו.
כמו כן, ביום 3.4.11, אושרה הצעת ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות ובה אושררו מכסות סולאריות בהיקף של 500 מגאוואט.
החלטה זו מצטרפת להסרתם של חסמים בירוקרטיים נוספים אשר הקשו ומנעו למעשה את הצבתם של המתקנים הסולאריים על מבנים וגגות ועיכבה אישורים להצבת המתקנים, למרות ההענות הגדולה אשר היתה ליזמות עסקית זו במיוחד אצל בעלי נחלות במושבים, אשר ראו בכך אפיק כלכלי חלופי ו/או נוסף לשימוש החקלאי הנעשה בשטח הנחלה ובמבנים החקלאיים המצויים בה.
בשנת 2002 החליטה ממשלת ישראל, כי יעד אספקת החשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים יהיה בעתיד:
כ- 2% מאספקת החשמל לצרכנים בשנת 2007 .
כ- 5% מכלל משק החשמל בשנת 2014 .
כ- 10% מכלל משק החשמל בשנת 2020 .
למצער, כיום, מהווה האנרגיה המתחדשת בישראל רק 0.6% מכלל משק החשמל!!! עובדה העומדת בסתירה לכל התחזיות ותוכניות העבודה של משרדי הממשלה השונים, דבר המעיד על סבך הבירוקרטיה אשר היה המכשול העיקרי ומנע את התפתחותו של תחום חדשני זה.
כניסתן לתוקף של התקנות תקל אומנם באופן משמעותי על היזמים ותקצר את ההליכים לאישורן של תוכניות וקבלת היתרים להצבת מתקנים סולאריים, אך על משרד הפנים להמשיך ולפעול לשיפור וייעול הליכי ההסדרה של הצבת מתקנים שייעודם אנרגיה מתחדשת.
הכותב הינו עו"ד ומגשר, מומחה בדיני אגודות שיתופיות, מושבים ומשקים חקלאיים. http://www.gilad-law.co.il רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כיעוץ משפטי ו/או כתחליף ליעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת כל החלטה.