"הצלחת שלי" נבחרה לייצג את ההמלצות התזונתיות בארה"ב במקום פירמידת המזון.
הצלחת ברורה ופשוטה להבנה וידידותית גם לילדים. הצלחת מעבירה מסרים ברורים לאכילה נכונה ומה צריך לאכול בכל ארוחה בריאה. "הצלחת שלי" מחולקת ל- 4 חלקים:
אדום לפירות וירוק לירקות – שני החלקים יחד צריכים להוות כמחצית מהארוחה. סגול לחלבונים, שתופסים את הנפח הקטן ביותר בצלחת וכתום לדגנים שתופסים נפח מעט גדול יותר. לצד הצלחת מופיע חלק כחול נפרד למוצרי חלב.
המלצות כלליות המלוות את "הצלחת שלי":
v לאזן את כמות האנרגיה שאוכלים - להנות מהאוכל, אך לאכול פחות ולהימנע ממנות גדולות מדי.
v מזונות שכדאי לאכול מהם יותר:
o חצי מהצלחת צריכה להכיל פירות וירקות
o מחצית מהדגנים צריכים להיות מלאים
o לשתות חלב נטול או דל שומן (1%)
v מזונות שכדאי לאכול מהם פחות:
o לבחור מזונות המכילים פחות מלח (נתרן) כמו לחם ומרקים
o לשתות מים במקום משקאות ממותקים
הצלחת שלי כוללת רק חלק מההמלצות התזונתיות החדשות שפורסמו בסוף שנת 2010 בארה"ב. המלצות אלה מהוות ציון דרך בכך שהן כוללות לראשונה התייחסות גם לאוכלוסייה חולה, שמנה ובעודף משקל. בנוסף יש דגש על תזונת ילדים ואיכות המזון המוגש בבתי הספר. המלצות עיקריות:
• הפחתת עודףמשקל והשמנה על ידי צריכת מזונות עתירי רכיבים תזונתיים ומופחתי קלוריותוהגברת הפעילות הגופנית.
• מעבר לתזונההמבוססת יותר על מזונות מהצומח כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים, אגוזיםוגרעינים, הגברת הצריכה של דגים ומוצרי חלב דלי ונטולי שומן. צריכהמתונה של בשר רזה, עוף וביצים.
• הפחתהבצריכת מזונות עם תוספת סוכר, מלח, שומנים מוצקים ודגנים מעובדים.
• ביצועפעילות גופנית מדי יום.
ההמלצות העיקריות המתייחסות למוצרי חלב:
• בדו"ח מתוארים דפוסי תזונה בריאים מרחביהעולם המתאימים להמלצות התזונתיות, כולל תזונה צמחונית וטבעונית. צריכת 3מנות של חלב ומוצרי חלב מופיעה ב- 3 מתוך 4 דפוסי התזונה האלה.
• מוצרי חלב נצרכים בחסר, כך שילדים ומבוגרים לא מגיעיםלצריכת הסידן המומלצת. קיימת חשיבות רבה להגברת צריכת חלב ומוצרי חלב דלישומן בתזונה:
• 3 מנות של מוצרי חלב ביום למבוגרים ולילדים מגיל 9 שנים.
• 2.5 מנות של מוצרי חלב ביום לילדים בגילאי 4-8 שנים.
• 2 מנות של מוצרי חלב ביום לילדים בגילאי 2-3 שנים.
• לאנשים עם אי-סבילות ללקטוז מומלץ לצרוך מוצרי חלבדלי או נטולי לקטוז, בהתאם לנייר העמדה של ה- NIH. http://consensus.nih.gov/2010/lactose.htm
• חלב בטעמים (כולל שוקו) לא מופיע ברשימת המשקאותהממותקים שיש להמנע מהם, אולם קיימת המלצה לשתות חלב דל שומן במקום שוקו.
• גבינות דלות שומן ונטולות שומן נכללות ברשימתהמזונות בעלי צפיפות תזונתית גבוהה (מזונות המכילים רכיבי תזונה רבים ובכמותמשמעותית ביחס לכמות הקלוריות שלהם).
• לראשונה מצויין בהמלצות כי חומצת שומן סטארית אינהמעלה את רמות הכולסטרול בדם. גבינה היא המקור השני לחומצת שומן סטאריתבתזונה.
• משקה סויה (המועשר בסידן ובויטמין D) נכלל בקבוצת החלב ונחשב כאלטרנטיבה לחלב ומוצרי חלב דליונטולי שומן.
מקור:
Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010
http://www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-DGACReport.htm
דיאטנית קלינית. בוגרת בית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות, האוניברסיטה העברית ירושלים. סטודנטית לתואר שני בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת בבי"ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב . ניסיון מקצועי עשיר בטיפול תזונתי בילדים ובבני נוער ( 1998-2007 במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל) , ייעוץ תזונתי לחברות ולגופים שונים, הנחיית סדנאות להרגלי אכילה ולתזונה נכונה, קידום נושאים בריאותיים ,הרצאות בתזונה .