יהיה זה פחות ממפתיע לגלות שמכל הסלטים המונחים על השולחן הישראלי, הסלט המבוקש ביותר הוא חומוס. נכון, אין ספק שיש לא מעט סוגי סלטים - טחינה, סלטי חצילים, מטבוחה וסלטי כרוב שונים, אבל החומוס הוא עדיין הכוכב הראשי. החומוס עבר תהליכים ארוכים של תכנון, ניסוי ובישול, עד שהגיע למרקמו וטעמו הנוכחיים. אכן, יש לו מתחרים, אבל עדיין חומוס אחלה עומד בראש.
חומוס - מתי התחילו להכיר אותו בישראל?
החומוס כסלט, מוכר במזרח התיכון זה מאות בשנים. אפשר היה למצוא חומוס בכל אוהל בדואי, אצל התושבים הערביים ואצל משפחות שעלו לארץ ממדינות ערב. את הפופולאריות הרבה שלו, החל החומוס לצבור בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת, כאשר האוכלוסייה האשכנזית בישראל נחשפה לטעמו המיוחד במסעדות ערביות אותנטיות ומסעדות המזרחיות שהחלו קמות בערים הגדולות. זמן לא רב אחר כך, החלו ניסיונות להכין את החומוס במפעלים. ניתן היה להשיגו בקופסאות שימורים קטנות, מהן נהנו בעיקר בני הנוער שיצאו לטיולים במסגרת תנועות הנוער והגדנ"ע. במשך שנים רבות כיכבו אותן קופסאות חומוס קטנות במנות הקרב הצבאיות וכמעט שאין חייל שלא יוכל להביע את דעתו עליהן.
חומוס מצונן - מתי הוא הגיע לחנויות?
בשנים שאחרי מלחמת ששת הימים, חלה עלייה ניכרת ברמת החיים במדינת ישראל. אזרחי ישראל נחשפו עוד ועוד לחומוס טרי וטעים, כפי שזכו לאכול במסעדות קטנות בשטחים החדשים של המדינה. באותה תקופה החלו נשים רבות לצאת לשוק העבודה ולא היו פנויות להשקיע מזמנן בהכנת חומוס ביתי שיהיה דומה בטעמו לחומוס אותו אכלו במסעדות הערביות ובמסעדות המזרחיות. מפעלים רבים המחזיקים באמצעי קירור זיהו את הצורך הצרכני והחלו בניסיונות להכין חומוס שיהיה דומו בטעמו ובמרקמו לחומוס שבמסעדות. קופסאות החומוס הראשונות שווקו באריזות קטנות של כ-200-250 גרם ומחירם היה גבוה יחסית למוצרים אחרים. גם הטעם לא היה משובח, אבל היה טוב בהרבה מקודמו – החומוס בקופסת השימורים. מותגי חומוס רבים קמו ונפלו, עד שלשוק הישראלי הגיע החומוס החדש – חומוס אחלה. חומוס זה שווק לראשונה בשנת 1996 והפך מיד להצלחה מסחרית גדולה. לא היה זה סלט חומוס חדגוני ומשעמם כפי שהיו רגילים לו הלקוחות הישראליים: היה זה חומוס טחון דק, אך לא דק מדי והוא הגיע במגוון רב של טעמים שלא היו מוכרים עד אז מחוץ למסעדות המזרחיות. מאז שנחשף לראשונה, חומוס אחלה הולך ומשתפר ואפשר כיום למצוא טעמים רבים של חומוס: חומוס עם טחינה, חומוס עם גרגרי חומוס, חומוס עם סחוג והיד עוד נטויה.
יש עוד משהו לאכול ליד החומוס?
חומוס אחלה אינו בודד על המדפים במרכולים. לצידו עומדים סלטים רבים ומגוונים. החל בטחינה הזכורה לטוב, המשך בסלטי חצילים המתאימים בטעמם לבני כל העדות, עבור לסלטי כרוב חמצמצים ומתקתקים וכלה במטבוחה האהובה על כולם. כל אחד יימצא את הסלט האהוב עליו, אותו יאכל לתיאבון לצד חומוס אחלה.
אחלה - האם מתוכננות עוד הפתעות?
ההפתעות המתוכננות בקרוב הן הסוד השמור ביותר במפעל סלטי אחלה. רק הקרובים ביותר לצלחת, תרתי משמע, יודעים באיזה סלטים ניתקל בביקורנו הקרוב במרכול. במפעל הסלטים שוקדים במשך כל השנה על פיתוח סלטים הקרובים בטעמם לסלטים הביתיים המוכרים ולקראת החגים מגיעים לשווקים סלטים המתאימים לשולחן החג הישראלי. הסלטים מגיעים באריזות קטנות וגדולות, כך שכל משפחה תוכל לרכוש חומוס וסלטי אחלה כמויות המתאימות לה ולצרכיה.
רון לויני