תסמונת כאב שמקורו בשריר או בשריר ורקמת החיבור העוטפת אותו והמקשרת אותו לעצם.
בלטינית: שריר- "מיו", מעטפת השריר- "פאסציה". בתסמונת זו השריר ו/או המעטפת מקוצרים, מכווצים ורגישים ביותר. הרגישות בשריר מופיעה בנקודות הקרויות נקודות הדק (trigger points)
זאת מכיוון שבעת לחץ על נקודות אלו המטופל מרגיש הפעלה של הכאב ממנו סובל (triggering
The pain).
כאב מיו-פסציאלי הוא סיבת הכאב השכיחה ביותר.
השרירים יכולים להיות מכווצים, פחות חזקים, רגישים ובד"כ יש הקרנה של הכאב- לעתים לאיזורים מרוחקים מאוד מן השריר עצמו.
הסיבות לכאב מיו-פסציאלי מגוונות ויכולות לנבוע ממתח שרירים כרוני, פגיעה שרירית, עומסים
בלתי תקינים על מערכת השלד, מתח נפשי ומגירוי שמקורו בעצבים היוצאים מחוט השדרה.
אם העצבים "סובלים" כתוצאה מלחץ או בעיות בתפקוד, אזי שרירים אותם הם מעצבבים
יפתחו ביתר קלות כיווץ כואב ו/או נקודות הדק.
לדוגמא כאב בכתף יכול להיות מוקרן משרירים באזור העורף או השכמה אשר התכווצו עקב לחץ על עצבי הצוואר. ולהיפך, כיווץ של שריר עקב חבלה או עומס מוגבר, מגביר הגירוי העצבי לכיוון חוט השדרה שבמעגל רפלקס מגביר את כיווץ השריר וחוזר חלילה וכך לאט לאט מתווספים שרירים נוספים באזור לבעיית הכאב. לפיכך, הבעיה הראשונית יכולה להיות בעמוד השדרה ו/או בשרירים.
איך מבוצע האיבחון ב מרפאת כאב?
האבחון נעשה באופן קליני- אין כל בדיקת הדמייה אשר יכולה לאשר או לשלול את הבעיה. צילום רנטגן, CT או מיפוי , אינן תורמים לאבחון הבעייה, אך הם שימושיים לשלילת סיבות אפשרויות נוספות או אחרות לכאב. בדיקת אולטרה-סאונד ובדיקת MRI יכולות להדגים פגיעה ברקמות הרכות, כגון קרע בשריר או בגיד, אך אינן יכולות להדגים נקודות הדק. רק בבדיקה קלינית ע"י המטפל המבוססת על עקרונות אנטומיים ניתן לאתר את הרקמה המעורבת בגרימת הכאב.
מהי שיטת הטיפול?
הטיפול מבוסס עד דיקור יבש או הזרקות מקומיות לשרירים המעורבים ולשרירים הנמצאים לצד החוליות בגובה אותו מאתר הרופא בבדיקה. דיקור יבש, או בשמו הנוסף "גירוי תוך שרירי", הינה טכניקה המבוססת על עקרונות הרפואה הקונבנציונלית- המערבית. הגירוי גורם להפעלה מחדש של השרירי- מעין ?reset" של המערכת. בתחילה בוצעו הטיפולים ע"י הזרקת חומרים כגון סטרואידים וחומרי הרדמה לשרירי או הרקמה הרכה המעורבת , אך עם הזמן נתגלה שעצם הדיקור לכשעמו לתוך רקמת השרירי הוא שמעורר את תהליך הריפוי בשרירי, וכך אומץ השימוש במחטים הסיניות לצורך הדיקור העמוק של השרירים.
במצבים מסויימים, משולבות זריקות המכילות תערובת של חומרי הרדמה וחומרים הומאופתיים ורק במצבים מסויימים מוספים לתערובת גם סטרואידים ("קורטיזון").
הטיפולים ב מרפאת כאב הינם קצרים וממוקדים ולעיתים כבר לאחר טיפול אחד מתקיימת חזרה לטווחי התנועה המקוריים. לעיתים ביום של הטיפול ובזה שלאחריו ממתקיימת החמרה של הכאב, בשל התגובה ה"דלקתית" הנוצרת באזור ההזרקה אך כאב זה בד"כ נסוג לאחר מכן. בדרך כלל נדרשים בין 4 ל 8 מפגשים על מנת להשיג הקלה משמעותית בכאב. כמובן שככל שבעיית הכאב חדשה יותר כך ניתן להקל במספר טיפולים קצר יותר ולעומתה, בבעיות כרוניות הנמשכות תקופה ארוכה ולעיתים מלוות במחלות נוספות או שינויים מבניים מורכבים, הטיפול ממושך יותר.
טיפול בכאב מיו-פאציאלי שימושי במגוון מצבים הקשורים למתח שרירי בינהם: כאבי ראש, צוואר וגב תחתון, צליפת שוט, כאב באיזור האגן ואברי המין, תסמונת התעלה הקרפלית, אצבע הדק, מרפק טניס, כאב קרסול וכף
דר' מוטי רטמנסקי
אחראי מרפאת כאב מומחה ברפואה פיזיקאלית ושיקום
טל- 035466234