כמות המזון אותה אנו אוכלים משפיעה על קצב חילוף החומרים - גופנו "חושב" במונחי הישרדות. אוגר את העודפים מהיום כי מחר אולי יהיה מחסור. זו היא תכונה שאפשרה לבני האדם לשרוד בתקופה בה המזון לא היה מצוי בשפע.
גם בתקופה בה אנו חיים כיום, למרות שפע המזון "המציף" אותנו בעולם המודרני, תכונה זו עדיין לא השתנתה. ככל שכמות המזון היומית שלנו גדלה , הדבר מעודד את הגוף לבזבז יותר אנרגיה וכתוצאה מכך עולה קצב חילוף החומרים.
כאשר אנו מתחילים בדיאטה ואוכלים פחות, הגוף אינו מבין שכוונתנו היא להפחית במשקל ומפרש זאת כתקופת "רעב" ומפעיל מנגנוני הגנה במטרה לשרוד. כתוצאה מכך הוא מוריד את חילוף החומרים (הוצאת הקלוריות הבסיסית) ומבזבז פחות אנרגיה כלומר: הופך ליעיל יותר.
אדם שאוכל כמויות קטנות מאוד עשוי להגיע למצב אבסורדי עד כדי עצירה בירידה במשקל. לכן, דיאטות דרסטיות בהן כמות הקלוריות עומדת על פחות מ-1000 קלוריות ליום עשויות לגרום לנזק יותר מאשר להביא תועלת.
דיאטות קיצוניות משפיעות לרעה על קצב חילוף החומרים ואם במשך שנים רבות אתם "עושים" דיאטה, סביר להניח שחילוף החומרים שלכם "יעיל". כלומר: גופכם ישרוף פחות קלוריות. לכן, כל דיאטה שמתחילים הופכת לקשה יותר והקילוגרמים יורדים לאט יותר.
כאמור תהליך ההרזיה גורם לגוף לפרש את המצב כמצב של רעב ועקב כך גורם לו לפתח מנגנוני הגנה. לכן, כדאי לחשוב היטב לפני שמתחילים בעוד דיאטה. וכשמחליטים באמת לעשות דיאטה חשוב לבצע אותה בצורה נכונה, מבוקרת ומאוזנת כדי לא לגרום נזק לגוף. גם לסוג המזון הנאכל יש השפעה על חילוף החומרים.
תהליך עיכול המזון עצמו הוא תהליך בו הגוף מבזבז אנרגיה. אחרי האכילה, מערכת העיכול מפרישה אנזימי עיכול , והגוף "עובד" קשה כדי לפרק את המזון. לכן, ישנה חשיבות רבה למשך הזמן שהמזון שוהה במערכת העיכול וכמה קשה היא עובדת במטרה לפרק אותו.
ככל שמערכת העיכול תעבוד קשה יותר על פירוק המזון כך היא תבזבז כמות אנרגיה גדולה יותר לצורך מטרה זו. למשל תהליך העיכול של סוכרים פשוטים (ממתקים ומוצרים המכילים סוכר) וקמח לבן הינו קצר במיוחד. כך שמערכת העיכול אינה עובדת קשה על פירוקו. לעומת זאת, תהליך העיכול של מזונות המכילים פחמימות מורכבות (לחם מקמח מלא, אורז מלא, פסטה מקמח מלא, בורגול וכיוצ"ב) הוא ממושך יותר. גם במקרה, שהמזון טבעי וחי ולא מבושל ובמקרה שהמזון במצב מוצק ולא בצורה נוזלית או בצורת מחית - תהליך העיכול שלו ארוך יותר .
לכן, ירק טרי עדיף על ירק מבושל, פרי עדיף על מיץ פרי ותפו"א עדיף על פירה. דבר נוסף, חשוב הוא צורת פיזור המזון על פני הארוחות לאורך היום והימנעות מארוחה אחת גדולה ודשנה, הגורמת לגוף לפרש את המצב כמצב רעב דבר המעודד אותו להוריד את הוצאת הקלוריות במהלך היום.
גם בתקופה בה אנו חיים כיום, למרות שפע המזון "המציף" אותנו בעולם המודרני, תכונה זו עדיין לא השתנתה. ככל שכמות המזון היומית שלנו גדלה , הדבר מעודד את הגוף לבזבז יותר אנרגיה וכתוצאה מכך עולה קצב חילוף החומרים.
כאשר אנו מתחילים בדיאטה ואוכלים פחות, הגוף אינו מבין שכוונתנו היא להפחית במשקל ומפרש זאת כתקופת "רעב" ומפעיל מנגנוני הגנה במטרה לשרוד. כתוצאה מכך הוא מוריד את חילוף החומרים (הוצאת הקלוריות הבסיסית) ומבזבז פחות אנרגיה כלומר: הופך ליעיל יותר.
אדם שאוכל כמויות קטנות מאוד עשוי להגיע למצב אבסורדי עד כדי עצירה בירידה במשקל. לכן, דיאטות דרסטיות בהן כמות הקלוריות עומדת על פחות מ-1000 קלוריות ליום עשויות לגרום לנזק יותר מאשר להביא תועלת.
דיאטות קיצוניות משפיעות לרעה על קצב חילוף החומרים ואם במשך שנים רבות אתם "עושים" דיאטה, סביר להניח שחילוף החומרים שלכם "יעיל". כלומר: גופכם ישרוף פחות קלוריות. לכן, כל דיאטה שמתחילים הופכת לקשה יותר והקילוגרמים יורדים לאט יותר.
כאמור תהליך ההרזיה גורם לגוף לפרש את המצב כמצב של רעב ועקב כך גורם לו לפתח מנגנוני הגנה. לכן, כדאי לחשוב היטב לפני שמתחילים בעוד דיאטה. וכשמחליטים באמת לעשות דיאטה חשוב לבצע אותה בצורה נכונה, מבוקרת ומאוזנת כדי לא לגרום נזק לגוף. גם לסוג המזון הנאכל יש השפעה על חילוף החומרים.
תהליך עיכול המזון עצמו הוא תהליך בו הגוף מבזבז אנרגיה. אחרי האכילה, מערכת העיכול מפרישה אנזימי עיכול , והגוף "עובד" קשה כדי לפרק את המזון. לכן, ישנה חשיבות רבה למשך הזמן שהמזון שוהה במערכת העיכול וכמה קשה היא עובדת במטרה לפרק אותו.
ככל שמערכת העיכול תעבוד קשה יותר על פירוק המזון כך היא תבזבז כמות אנרגיה גדולה יותר לצורך מטרה זו. למשל תהליך העיכול של סוכרים פשוטים (ממתקים ומוצרים המכילים סוכר) וקמח לבן הינו קצר במיוחד. כך שמערכת העיכול אינה עובדת קשה על פירוקו. לעומת זאת, תהליך העיכול של מזונות המכילים פחמימות מורכבות (לחם מקמח מלא, אורז מלא, פסטה מקמח מלא, בורגול וכיוצ"ב) הוא ממושך יותר. גם במקרה, שהמזון טבעי וחי ולא מבושל ובמקרה שהמזון במצב מוצק ולא בצורה נוזלית או בצורת מחית - תהליך העיכול שלו ארוך יותר .
לכן, ירק טרי עדיף על ירק מבושל, פרי עדיף על מיץ פרי ותפו"א עדיף על פירה. דבר נוסף, חשוב הוא צורת פיזור המזון על פני הארוחות לאורך היום והימנעות מארוחה אחת גדולה ודשנה, הגורמת לגוף לפרש את המצב כמצב רעב דבר המעודד אותו להוריד את הוצאת הקלוריות במהלך היום.
נעמי ברזילי-תאני, דיאטנית קלינית M.Sc, בוגרת לימודי "תזונה קלינית" מטעם ביה"ס למדעי התזונה הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית ירושלים. מרצה ומטפלת בתחום התזונה הקלינית, מתמחה בטיפול בבעיית עודף משקל והשמנה במבוגרים ובילדים.
בעלת קליניקה פרטית באזור השרון.
נייד: 052-2341748 , 09-8910688
אתר : http://www.lightneasy.net
דוא"ל : info@lightneasy.net
בעלת קליניקה פרטית באזור השרון.
נייד: 052-2341748 , 09-8910688
אתר : http://www.lightneasy.net
דוא"ל : info@lightneasy.net