קציצה הינה מאכל אשר עשוי או מבשר טחון או מבשר קצוץ (ומכאן הגיע השם "קציצה") . בשל צורתה מכונה העגלגלה היא קרוייה גם כדור בשר, ידועה כך בעיקר בשפה האנגלית meat ball. תבשיל קציצה יכול לכלול גם לחם, שום, פירורי לחם, בצל, עשבי תיבול שונים כגון פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום, כוסברה ועוד, תבלינים שונים כמו פלפל שחור ומלח, ולעתים גם ביצים. קציצות עשויות להיות מטוגנות, מבושלות במים או ברוטב או מאודות, לעיתים יש גם המבשלים אותם בתנור בתבנית עם מאכלים נוספים.
קיימיים גם סוגים נוספים של קציצות כמו: קציצות דגים (גפילטע פיש לדוגמא) וכופתאות שונות העשויות להשתלב עם בצק או עם ירקות שונים. ישנם גם לביבות אשר במילים אחרות הן קציצות העשויות מירקות או בשילוב ירקות. לביבות כמעט תמיד יהיו מטוגנות. ישנם גם לביבות אותם אוכלים ממותקות כמו לביבות תפוחי אדמה עם ריבות שונות וכו'.
קציצות קיימות כמעט בכל התרבויות ומסביב לעולם כולו ניתן למצוא גרסאות שונות שלהן, לרוב הן יוגשו כמאכל עממי או ביתי והמתכונים יהיו מגוונים מאוד כאשר לרוב הם גם יהיו מתכונים אשר עברו במשפחה מדור לדור. הרבה מתכונים יכללו בעיקר בשר (שאגב אם יש לכם אפשרות לבחור אז כדאי מאוד ללכת על בשר אדום העשיר בויטמינים, אומגה 3 וכו') וחומרי הצמדה (כמו ביצים או קמח, פרורי לחם וכו) וישנם אחרים אשר כוללים מגוון מרכיבים נוספים. ישנן גם כמובן קציצות מתחליפי עוף ובשר, אשר מיועדות בעיקר לצמחונים. הקציצות כמו שנאמר בפסקאות הקודמות הינן מאכל חוצה יבשות. ניתן למצוא גרסאות שונות של קציצות בכל מיני מדינות:
ביוון נוהגים המקומיים להוסיף לקציצות שלהם עלי מנטה.
בארצות הברית לקחו מהאיטלקים את הרעיון לשלב קציצות בספגטי .
באינדונזיה אוכלים את הקציצות שלהם בשילוב של נודלס וטופו.
ואילו באלבניה מגישים קציצות אשר במרכזן בושלו יחד עם גבינת פטה.
כמו שניתן לראות במספר הדוגמאות המצומצם הזה יחסית, ישנן גרסאות רבות של קציצות המושפעות מהתרבות והמיקום הגיאוגרפי, והגילגולים השונים של המתכונים לאורך השנים.