עבירות מס בישראל
אחת הבעיות הגדולות וכנראה האנונימיות ביותר בישראל היא בעיית עבירות מס. הכוונה שלי היא להתעלמות פושעת ומוקצנת לחלוטין בכל מה שקורה לדיני המסים. מספר עבירות המס בכל שנה נמצא בעלייה מתמדת וישראל היא מדינה עם האחוז הגבוה ביותר של מעלימי מס מבין מדינות המערב. האם המצב הזה הוא באמת עובדה שחייבים להכיר בו ולהשלים איתו?
מה זה עבירות מס?
כאשר מדברים על עבירות מס הכוונה היא לאי תשלום מס בניגוד לפקודת מס הכנסה או מע"מ או חוק החברות. ישנם אפיקים רבים ומגוונים המאפשרים הורדה והוזלה בתשלום כמות המיסים, מה שנקרא תכנוני מס, אך כאן אנחנו מדברים על צורה שונה לחלוטין של התחמקות מתשלום מס תוך כדי הבנה שמדובר בעבירה על החוק.
הבעיה הגדולה בתחום עבירות מס היא שבהרבה מאוד חברות עסקיות בישראל, האדם שאמון לעמוד על טיב הפעילות הפיננסית ולהחליט האם יש כאן עבירה או לא זה דווקא חשב שכר ולא עורך דין המתמחה בעבירות מסוג זה.
היכן זה יוצר בעייתיות?
הבעיה הגדולה היא שאדם בתפקיד חשב שכר, עד כמה שלא יהיה מקצועי ומיומן, לעולם לא יוכל להתמודד עם תחום דיני המסים באותה איכות כמו עורך דין, אנחנו לרגע לא טוענים נגד מקצועיותם של חשבי שכר בישראל, ההיפך הוא הנכון- אך ההכשרה עדיין חסרה.
שימו לב לרמת החומר בנדרש בקורס חשבי שכר לעומת לימודי משפטים:
ישנם מקרים, שהמעביד משלם לאלמנתו של עובד(17), אחרי פטירתו, תשלומים שונים הנובעים מעבודת הנפטר. אלה הם, כגון: הפרשי שכר למפרע, פדיון ימי חופשה וכדומה. תשלומים אלה הם הכנסת עבודה של הנפטר לתקופה שבעבורה שולמו, והם חייבים במס.
יש לחלק את התשלומים, כאמור, למספר השנים שבעדן שולמו, לצרפם להכנסות שהיו לנפטר בשנים אלה ולחייבם בהתאמה במס. לפי הוראות סעיף 8(ג) לפקודה, אין לפרוס את תשלומי הכנסת העבודה ליותר מ-6 שנים לאחור.
סעיף 8(ג) האמור לפקודה פותח במילים "לפי בקשת הנישום או יורשיו". קרי, דין היורשים כדין הנישום; ולפיכך, תותר להם החלופה של פריסה לאחור. אם אחד או יותר מן היורשים הם קטינים, שמן הסתם אין להם הכנסות אחרות, תהיה בכך הקלת מס, משום שהכנסותיו של הקטין יחושבו לפי שיעורי מס מדורגים ללא הכנסות אחרות.
כדי להקל על האלמנה, מאפשרים לה שלטונות המס, לעניין החיוב במס, לבחור באחת משתי הדרכים האלה.
מסקנות
הטענה היא בסך הכול מאוד פשוטה, אין לנו דבר וחצי דבר נגד המשימה המוטלת על חשבי שכר בישראל, אנחנו רק מעדיפים שיהיה עוד גוף מקצועי אחד שיהיה אחראי על השגחה בתחום דיני המס. חשבי שכר מוצפים בעבודה יום יומית רגילה ועמוסה, לא ייתכן שהם מקדישים לכך את הזמן ותשומת לב הראויה.