בתאריך 11.9.2011 ניתן פסק דין תקדימי על ידי בית המשפט המחוזי אשר דן בשאלה האם הסכם ממון יכול לשמש גם כצוואה בעת פטירתו של מי מהצדדים? פסק דין חדש של השופטת צילה צפת בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, צריך להדליק נורה אדומה לכל אלו אשר דוחים או מותרים על חתימה על הסכם ממון וכתיבת צוואה. על כך במאמר הבא.
הערעור לבית המשפט המחוזי הוגש על ידי ילדיו של אדם, אשר התאלמן בשנת 1996. לאחר מות אמם, ויתרו הילדים על חלקם בירושת אימם לטובת אביהם והעניקו לו את הזכויות המלאות על דירת הזוג. בשנת 1997, נישא מחדש האב בנישואים אזרחיים וחתם על הסכם ממון עם אשתו החדשה, אשר מבהיר כי אין לאשתו בחייהם המשותפים של השניים, משום זכות בדירתו של האב.
מסע התביעות החל לאחר פטירתו של האב בשנת 2008, לאחר שהוא לא השאיר אחריו צוואה.
כאשר הגישה אלמנתו של האב בקשה לצו ירושה, הכולל חצי מעזבונו, לרבות הדירה, דחה בית המשפט למשפחה את התנגדותם של בני המשפחה וקבע כי אשתו החדשה של האב יורשת גם את זכויות המנוח בדירה.
אין לקרוא בהסכם את מה שאין בו
לאור פסיקה זו, ילדיו של המנוח הגישו ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, שם קבעה השופטת צילה צפת: כי התוצאה האופרטיבית במקרה שבפנינו היא, שעל פי הסכם הגישור בין המנוח לאלמנה, בהנחה שההסכם בר תוקף, הרי שלאלמנה אין זכות בדירה כיון שההסכם שלל זאת ממנה, מכח החיים המשותפים אך הדירה נשוא המחלוקת , כמו כל רכוש אשר על שם המנוח בלבד , מהווה חלק מעיזבון המנוח ובהעדר צוואה יחולק רכוש המנוח ליורשיו על פי דין, הם האלמנה ושלושת ילדיו.
"אילו התכוון המנוח להדיר את האלמנה מעיזבונו היה עליו לעשות זאת בצוואה ומשלא עשה כן היא אחת מיורשתו על פי דין".
חוק יחסי ממון תקף רק לימי החיים
פסק הדין שניתן על ידי השופטת, מהווה פסק דין חשוב ביותר, כאשר עד היום, מעולם לא נדרש בית המשפט העליון להתייחס לסוגיה זו. מפסק דין זה , ניתן להבין כי אין תוקף להסכם ממון בעת פטירתו של אחד מבני הזוג וכי חוק יחסי ממון והסכמי ממון הוא תחום ששולט על היקף העזבון מכורח החיים המשותפים. לעומת זאת, לאחר פקיעת הנישואין מכורח מוות – חוק הירושה שולט וקובע את זכויות היורשים.
יצויין, כי לאור חידושה של הסוגיה, החליטה השופטת שלא לחייב את התובעים בשכר טרחה ועו"ד.
מסקנה- יש לערוך הסכם ממון וצוואה
פסק דין זה צריך להוות נר לרגלי כל אלו אשר מתחתנים בפרק ב' של חייהם ומעוניינים להגן על זכויות ילדיהם בחייהם ולאחר אריכות ימיהם על עזבונם .כיצד יועבר עזבונם לאחר מותם. כיום בני זוג שנישאים בפרק ב' ומבקשים לשמור על זכויותיהם הרכושיות לחתום על הסכם ממון ולאשר בבית משפט למשפחה וכן להכין צוואה אשר תדאג להסדיר מה יעשה ברכושם לאחר אריכות ימים .
כיום לאור פסק דין זה , עורכת דין לגירושין אירית רייכמן ממליצה כי למרות שרבים אינם אוהבים לדבר על הנושא יש לערוך הסכם ממון וצואה אשר יכולים להקל על הקרובים ולחסוך סכסוכים כספיים רבים.
עו"ד אירית רייכמן – משרד עורכי דין, מגשרת ונוטריון.
אירית רייכמן - עו"ד ונטוריון - אירית רייכמן lawyer-r@zahav.net.il טל: 02-6541542 פקס: 02-6541544