נכון לעכשיו, כפי שמעיד משרד התשתיות הלאומיות, בישראל קיים ריבוי מדאיג של מבני מגורים שאינם חסינים דיים כדי להגן על דייריהם במקרה של רעידת אדמה רצינית. מדובר במבנים שנבנו לפני שנת 1980, שבה נקבעו תקנים מחמירים לגבי חסינות מבנים. משמעות הדבר חמורה במיוחד. במקום לשמש כמקום מקלט מהסכנה, דירה שנבנתה לפני 1980 ואינה חסינה צפויה להתמוטט על יושביה בעת רעידת אדמה ולגרום למותם. לשם כך, ועדת ההיגוי הבין-משרדית להיערכות לרעידות אדמה הגתה תוכנית מתאר ארצית, תמ"א 38, שמטרתה השבחת מבנים אלה.
המטרה הראשית של תמ"א 38 היא בפשטות חיזוק המבנים באמצעים שונים, לפי תנאי השטח. כמו כן, כאשר ניתן לעשות זאת, לדירות בבניין נוספים חדרי ממ"ד (מרחב מוגן דירתי). כאשר לא ניתן להוסיף חדר לכל דירה, החברה המבצעת בונה מרחב מוגן קומתי. בזכות אופן הבנייה שלו, הממ"ד מספק הגנה לבני המשפחה הן בפני רעידת אדמה והן בפני מצבי חירום אחרים כגון התקפת טילים.
כדי לממן את הפרויקט המורכב והיקר של חיזוק הבניין, תמ"א 38 כוללת בתוכה מגוון תמריצים כלכליים. ראשית נוספו זכויות בנייה על גג הבניין שניתן למסור לחברה המבצעת את השיפוץ, וזו בתמורה מבצעת את עבודות החיזוק, וכן תוספות נוספות כגון מעלית ושיפוץ אסתטי של הבניין, ללא שום השתתפות עצמית מהדיירים. בנוסף,
דיירי המבנה שזכאי למימוש תמ"א 38 רשאים להרחיב את דירתם ובכך מעלים את ערך הנכס שלהם, ואף מקבלים פטור מתשלום מס שבח על דירה שכזו. למרות היתרונות הכלכליים, חשוב לזכור שבראש ובראשונה מטרת התוכנית היא להציל חיי אדם.
החברה הישראלית להשבחת מבנים בע"מ מומחית במימוש זכויות תמ"א 38 לבנינים בישראל. החברה מנהלת מספר פרויקטים בתחום וניתן להתרשם באתר מאופי הפעילות.
פרוייקטים בתמ"א 38
טלפון ליצירת קשר - 074-7557506