פרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה, הידוע בכינויו פרויקט תמ"א 38, הוא פרויקט בעל היקף ארצי אשר נועד לחזק מבני מגורים מפני רעידות אדמה במימון קבלני וללא צורך בדמי השתתפות מצד דיירי הבניין. עם זאת, בשל אופיו של פרויקט זה של חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה, אין התקדמות רצינית בשטח. פרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה הוא אחד האמצעים הבסיסיים ביותר למניעת קריסת בניינים בשעת רעש אדמה והוא בעל ערך אנושי גבוה. במהלך רעידת אדמה, בניינים שלא חוזקו או נבנו על מנת שיוכלו לעמוד ברעש אדמה, עלולים לקרוס ולקבור תחתם את דיירי הבניין.
חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה באמצעות תמ"א 38
חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה באמצעות תמ"א 38 מתאפשר על ידי מתן אישורי בנייה לקבלנים אשר ישפצו את בניין המגורים ובתמורה, במקום תשלום מצד הדיירים, יקבלו היתר בנייה של עוד קומה נוספת בבניין. מהכסף שירוויחו הקבלנים בפרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה, זאת על ידי מכירת הדירות שבאותה הקומה, יוכלו לממן את הוצאות שיפוץ הבניין ואף להרוויח את שארית הסכום. עם זאת, על מנת שהיתר הבנייה יהיה משתלם באמת, צריכה להתקבל הסכמה של 100 אחוזים מדיירי הבניין לוותר על זכויות הבנייה שלהם ולהעבירם לקבלנים על מנת שאלה יתחילו בפרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה.
האם אנו באמת זקוקים לפרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה?
אף על פי שבעשרות השנים האחרונות לא התרחשה במדינת ישראל רעידת אדמה שיש בה כדי לסכן באופן ממשי בניינים קיימים, אין זה אומר שבעתיד הקרוב לא תתרחש רעידת אדמה כזו. מדינת ישראל נמצאת במיקום גיאוגרפי מועד לפורענות ואכן עלולות להתרחש באזורנו רעידות אדמה כאלה המצריכות את הפעלת פרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה. בעבר הרחוק התרחשו באזורנו רעידות אדמה בשיעור גבוה בסולם ריכטר, רעידות אשר גרמו למותם של מספר אנשים מצומצם. עם העלייה בשיעור האוכלוסין במדינת ישראל ועם עליית אחוז הבניינים הגבוהים, יש לשאר כי רעידת אדמה בסדר גודל כזה, תגרום לאבדות רבות בנפש. על מנת להימנע ממצב כזה, יש לעודד את דיירי הבניין והקבלנים להתחיל בפרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה. פרויקט חיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה יקטין באופן משמעותי ביותר את הסיכון לקריסת הבניין ועשוי בהחלט להציל את חייהם של מאות אולי אף אלפי אזרחים. המדינה אחראית אך ורק על חיזוקם של מבנים ציבוריים ולכן, האחריות לחיזוק הבניין הפרטי מוטלת על דייריו בלבד. המדינה מצידה, יכולה ואף מעודדת את הקבלנים והאזרחים לקום ולפעול למען עצמם.
תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים - תמ"א 38