בדיקות תוכנה – מחוץ לקופסה
מנהלי הבדיקות של היום כבר יודעים לחשב ROI בכל פעם שהם נכנסים לתהליך בדיקות, ל"ספרינט" פיתוח וכשיש להם זמן לראות את התמונה הגדולה יותר – הם אפילו יודעים לחשב זאת ברמת המחלקה ובניהול השוטף.
חישוב ה ROI מורכב מנתוני משאבים, זמן ותוצרים, אל מול התועלת (כל פרוייקט הוא ייחודי בחישוב ה ROI שלו, היות והנתונים הנל הם דינאמיים).
בכל פרוייקט אנו משקיעים זמן ומשאבים ב 4 נושאים עיקריים: הבנת הדרישות וארכיטקטורת המערכת, תכנון הבדיקות וכתיבת מסמכים, הרצת הבדיקות (בין אוט' ובין ידניות), ותחקור תקלות.
אם נפרוס את הפרוייקט על ציר הזמן, בכל אחד ממודלי הפיתוח שאתם מכירים (scrum, waterfall, וכד)נוכל לראות שרוב הזמן שלנו מושקע בתכנון הבדיקות (הנכלל יחד עם הבנת המערכת), ובתחזוקת תסריטי הבדיקות.
התוצאות בפועל אינן מפתיעות:
כ 60% (!) מהזמן אנו משקיעים בתחזוקת תסריטים ובתכנון הבדיקות (בעיקר בגלל שינויי דרישות או אפיון).
רוב התקלות ה'איכותיות' נמצאות בבדיקות שלא נכתבות בתסריטי הבדיקות.
במילים פשוטות: התועלת (הבאגים) המרכזית איננה מגיעה מתכנון הבדיקות אלא מהבנת המערכת בפועל. אם הבודק שלי מבין את המערכת היטב – הוא ימצא את הבאגים הקריטיים הרבה לפני שיגיע להרצת הבדיקות מתוך המסמך. סביר להניח שהוא 'ישלוף' את ה STD רק לקראת סוף תהליך הבדיקות, וזאת ע"מ לוודא שהדרישות תוקפו כהלכה.
מחוץ לקופסא
אני מציע אם כן, לאזן בין העלות לתועלת ע"י מספר מהלכים:
א. השקעה אמיתית בהעברת ידע לאנשי הבדיקות (ידע בע"פ – ממהנדסי מערכת, ממפתחים וממנהלים). ביצוע sessions תחקור מקיפים, ודיונים קצרים על תכולות מרכזיות.
ב. שינוי שיטת ה STD לרמה הבאה:
• כתיבת נושאים ברמת תכולה – כראשי פרקים.
• פירוט הבדיקות ברמת test case ותו לא (ה steps אמורים להכיל את נושאי הבדיקות באופן מורחב, אך ללא נגיעה ברמת התפעול. ללא 'לחץ על... ווודא ש...')
• עדכון מסמכי הבדיקות ברמה חד שבועית – לא לרוץ ולעדכן את מסמכי הבדיקות בעקבות כל שינוי – לרכז את השינויים במקום אחד ואחת לשבוע – לערוך שינויים בתסריטי הבדיקות.
• הגדרת אורך מקסימאלי לבדיקות תכולה – אם הפיצ'רים של המערכת הם גדולים – להגביל את הכותב ל 20 שורות לכל מקרה בדיקה. אם הפיצ'ר הוא פשוט – 3 שורות יספיקו.
• זכור תמיד – מסמכי הבדיקות משרתים אותך. לא להיפך.
חלק נכבד ממנהלי הבדיקות אולי יתקשו לראות מסמך STD כתוב בצורה הזו, אך אני משוכנע כי התועלת שהם יקבלו לטווח ארוך תגבר על תחושת השינוי.
בהצלחה!
נתנאל מוחוני - מנכ"ל חברת קומיט מערכות תוכנה, בעל נסיון רב בהובלת בדיקות תוכנה, מומחה אוטומציה, ומרצה בכיר. נשוי ואב לתמר ורועי. Netanel Mohoni