תלות באלכוהול בגיל צעיר
במחקרים פרוספקטיביים (מתמשכים בעתיד) ורטרוספקטיביים (בדיקת נתונים מן העבר) בקרב בני אדם נמצא ששימוש באלכוהול הוא מנבא מהימן לשימוש בעייתי באלכוהול ולתלות באלכוהול ובסמים. בסקר מסוים נמצא שבקרב מי שהתחילו לצרוך אלכוהול בגיל 14 או פחות, שיעור התלות באלכוהול עמד על 40% ובקרב מי שצרכו אלכוהול מגיל 21 או פחות שיעור ההתמכרות עמד על 10% בלבד. עם זאת, עדיין לא ברור אם צריכת אלכוהול בגיל צעיר מתחילה באופן מקרי או כבר אז זהו סימן לצריכה בעייתית של אלכוהול בשלב מאוחר יותר בחיים.**
מהו אלכוהוליזם או תלות באלכוהול?
תלות באלכוהול (אלכוהוליזם) מורכבת מארבעה סימפטומים:
* תשוקה: צורך חזק או כפייתי לשתות.
* איבוד שליטה: חוסר היכולת להגביל את השתייה בכל מצב נתון.
* תלות גופנית: סימני גמילה כמו בחילה, הזעה, רעידות וחרדה קורים כשמפסיקים לצרוך אלכוהול לאחר תקופה של שתייה מופרזת.
תלות חזקה יכולה לגרום לתסמיני גמילה מסכני חיים לרבות עוויתות, שמתחילים שמונה עד שתים-עשרה שעות לאחר המשקה האחרון. דליריום טרמנס (פרק זמן של אי-שפיות חמורה) מתחיל שלושה עד ארבעה ימים מאוחר יותר והאדם נעשה נסער באופן ניכר, רועד, הוזה ומאבד מגע עם המציאות.
* עמידות: הצורך לצרוך כמויות גדולות יותר של אלכוהול על מנת להגיע לאופוריה מהשימוש.
שתיין כבד אומר לעיתים תכופות שהוא יכול להפסיק מתי שהוא יבחר – אבל הוא פשוט אף פעם לא "בוחר" לעשות זאת. אלכוהוליזם זה לא מצב סופי שמגיעים אליו, אלא התקדמות בנתיב ארוך של התדרדרות שבמהלכו מצב החיים מחמיר באופן רציף.
"כשניסיתי להפסיק לשתות הבנתי שהתלות של הגוף שלי באלכוהול היא כל-כך גדולה עד שלא יכולתי להפסיק. רעדתי כאילו שאני עומד להתמוטט, הייתי מתחיל להזיע, לא יכולתי לחשוב לפני שהייתי שותה עוד משקה. לא יכולתי לתפקד בלי זה.
את 8 השנים הבאות ביליתי כשאני נכנס ויוצא ממכוני גמילה ובתי-חולים, ומנסה להבין מה קרה לי, איך זה יכול להיות שאני לא מסוגל להפסיק. זה היה הסיוט הנורא והארוך ביותר שניתן לדמיין".- ג'אן. מתוך "האמת על אלכוהול" של "עולם ללא סמים".
ישראל אומרת לא לסמים- עמותה המפעילה תכנית חינוכית למניעת שימוש בסמים ואלכוהול
אף אחד אינו מטיל ספק בחומרתה של בעיית הסמים ובהשפעתה ההרסנית על הנוער. ירידה בציונים ואף גרוע מכך, סמים פוגעים בבריאות והורסים את חיי הצעירים.
הפתרון הטוב ביותר הוא להגיע לצעירים עם חינוך אפקטיבי נגד סמים המבוסס על עובדות, לפני שהם יתחילו להתנסות בסמים. הרבה פחות סביר שבני-נוער וצעירים אשר יודעים את האמת על סמים יתחילו להשתמש בהם. החלק העיקרי של התוכנית החינוכית של ארגון "עולם ללא סמים", המועברת על ידי עמותת "ישראל אומרת לא לסמים", מורכב מסרט תיעודי "האמת על סמים: אנשים אמיתיים, סיפורים אמיתיים." לסרט התיעודי מצורפות 13 חוברות ותשדירי שירות עטורי פרסים. יותר מ- 55 מיליון חוברות חינוכיות חולקו ביותר מ-60 מדינות ו-20 שפות שונות.
החבילה למחנך של "האמת על סמים" ממלאת את הצורך ההולך וגובר בכלים מעשיים כדי לעזור למורה, למדריך או למנהל לתקשר את האמת על סמים במהירות ובאפקטיביות. היא מספקת שיעורים, מטלות ופעילויות כיתתיות אשר יעודדו את השתתפות התלמידים וירתקו את תשומת הלב של הצעירים. התלמידים יקראו את החומר ברצון, ייצפו בו והכי חשוב ישתמשו בו כדי לקבל החלטות נכונות לגבי המנעות משימוש בסמים ואלכוהול.
ארגון "עולם ללא סמים" הינו ארגון עולמי של מתנדבים, ללא מטרות רווח, אשר הוקם על ידי סיינטולוגים, הפועל בתחום החינוך והבאת ידע אמיתי על סמים ואלכוהול לילדים ונוער ב- 125 מדינות.
http://il.drugfreeworld.org notodrugs.yestolife@gmail.com
אילת מליס כהן עמותת "ישראל אומרת לא לסמים"
** מתוך- ידע סמים ואלכוהול, מספר 10, הרשות למלחמה בסמים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.