ברשימה הקודמת (חלק ג) [http://www.articles.co.il/article/123171] עמדנו על מספר נושאים חשובים עליהם יש לתת את הדעת במהלך המשא-ומתן מול הקבלן לקראת רכישת הדירה, ביניהם: ביצוע שינויים במפרט הדירה, מחיר הדירה ותנאי תשלום, מועד מסירת הדירה לידי הרוכשים, בדיקת ליקויים בדירה במועד מסירתה לידיכם, ורישום הדירה כיחידה בבית משותף.
במאמר שלהלן, נעמוד על חשיבותו של מעמד חתימת חוזה הרכישה ועל המסמכים שמומלץ לבדוק שצורפו לחוזה הרכישה. כמו כן נדון בקצרה במשמעות שיש לייחס לפרוספקט ולמצגת שמספק הקבלן אודות הפרוייקט והדירות הנמכרות.
מעמד חתימת חוזה הרכישה –
• השתדלו להגיע למעמד החתימה ללא מחלוקות וסעיפים פתוחים. בכל מקרה מומלץ להגיע עם היועץ המשפטי שלכם למעמד חתימה על מנת לנהל את חלקו הסופי של המשא ומתן, אם נותרו עניינים פתוחים, ובעיקר, על מנת שידאג שלא תופתעו ברגע האחרון.
• בדקו שלחוזה הרכישה צורפו, בין היתר, המסמכים הבאים (קיימת חובה לצרפם מכוח חוק המכר (דירות)):
• נסח עדכני מלשכת רישום מקרקעין (או: אישור זכויות עדכני ממנהל מקרקעי ישראל);
• היתר בנייה – אם קיים (אם לא, דרשו לצרפו לחוזה במועד מאוחר יותר לכשינתן לקבלן).
• מפרט טכני של הדירה (על פי הפירוט המופיע בצו שהוצא מכוחו של חוק המכר הנ"ל).
• תוכנית/תשריט הדירה.
• תוכניות של המרתף/ קומת הכניסה/ חניות/ קומה טיפוסית בבניין/ והקומה בה מצויה הדירה הנרכשת/ גג.
• תוכנית המגרש עליו יוקם הבניין.
• תקנון הבית המשותף, כולל תיאור ההצמדות של השטחים המשותפים.
• פרוספקט ומצגת אינם מחייבים את הקבלן. רוכשים רבים מתלהבים מהפרוספקטים הצבעוניים המחולקים באתר המכירות של הפרוייקט ומהמצגות המרשימות והאיכותיות אודות הפרוייקט. זכרו שאתם רוכשים דירה על הנייר וכל המצגות נועדו למשוך ולפתות אתכם לרכוש את הדירה. הקבלן תמיד שומר לעצמו זכות בחוזה "לשנות" מהמצגות ולכן בדקו היטב האם קיים פער – ומהו – בין תיאור הדירה כפי שמופיע במצגות ובפרוספקטים, לבין התיאור שלה בפועל. עוד זכרו שכל המצגים, ההבטחות וההתחייבויות שמוסרים נציגי המכירות והשיווק באתר המכירות, אין להם תוקף משפטי מרגע שנחתם חוזה הרכישה, אם לא קיבלו ביטוי בכתב באותו חוזה. לכן גם לא תוכלו לתבוע את הקבלן על היעדר אותן התחייבויות ומצגים. לכן מומלץ להוסיף לנספח התוספות והשינויים לחוזה הרכישה, כל נושא שסוכם בעל פה מול נציג המכירות של הקבלן על מנת שלהתחייבות הקבלן יהיה תוקף משפטי.
סיכום. חוזה רכישת דירה הוא מן החוזים המורכבים שתתקלו בהם. אל תחסכו. שכרו שירותיו של עו"ד הבקיא בעסקאות מקרקעין על מנת שישמור על האינטרסים שלכם, וידאג ללוות אתכם כראוי במהלך המשא ומתן מול הקבלן ונציגיו (נציג המכירות ועוה"ד של הקבלן). רק כך תוכלו להבטיח את זכויותיכם ולרכוש דירה בראש שקט. תתחדשו!
* הכותב הינו עו"ד המתמחה בעסקאות נדל"ן מסחרי ופרטי, נדל"ן מניב, דינימקרקעין (לרבות תביעות במקרקעין), ליווי יזמי נדל"ן, ייעוץ למשקיעיםבנדל"ן, ומשפט מסחרי/אזרחי. ** המידע לעיל הינו כללי בלבד ואינו מהווה בשום מקרה חוות דעת למקרה כלשהו ו/או תחליף לייעוץ משפטי. מומלץ להתייעץ עם עורך דין בטרם נקיטת פעולה ו/או קבלת החלטה בכל דבר ועניין הקשור למאמר דלעיל. tal@3slaw.co.il