מדוע אנחנו צריכים לאכול?
שאלה זו גורמת לוויכוחים בקרב אנשים רבים. האם אנחנו אוכלים על מנת לתפקד או שמא אנחנו אוכלים על מנת ליהנות?
אם התשובה הראשונה היא הנכונה, הרי שחשוב להקפיד על מה נכנס לנו לפה ועובר למערכות הגוף. כלומר, עלינו להקפיד לאכול דברים המזינים את הגוף והנפש לתפקוד אופטימלי.
אם התשובה השנייה היא הנכונה, אז לכאורה אין כל צורך להתחשב למה זקוק הגוף שלנו אלא לאכול רק מה שעושה לנו טוב- במקרה כזה נאכל כל מה שטעים לנו.
אם נצא מנקודת הנחה שבחירה בכל צד מקצוות הרצף היא עניין שלילי, הרי שהשילוב בין שתי התשובות הוא הנכון ביותר. ההחלטה לבחור בשילוב לא פוטרת אותנו מההבנה החשובה שקודם כל יש לתת לגופנו ומוחנו את הדברים הנכונים על מנת לאפשר להם תפקוד יעיל לאורך זמן. אם לאחר מכן יישאר לנו מספיק מקום בבטן, נוסיף מאכלים שיפנקו גם את הנפש.
מה מזיק למוח שלנו?
ישנם שני מרכיבים מזיקים שחייבים לסלק מהתזונה היום יומית שלנו בהקדם:
1) סירופ תירס עתיר פרוקטוז- חומר כימי ממתיק שנכנס לייצור המוני בענף המזון
ומשולב במאכלים רבים. הוא מיוצר בכמויות עצומות המספקות כ-33 ק"ג של פרוקטוז לאדם בשנה. סוכר זה מתוק מאוד, מגדיל את התיאבון ומזרז השמנת יתר. המרכיב ממכר כמו סם מסוכן. הוא נמצא כעשוי לגרום לשורה של מחלות קשות בהן סוכרת, דלקות במוח, חרדות ועוד. בענף המזון מחדירים אותו כמעט לכל אוכל. לדוגמא: משקאות ממותקים, ג'אנק פוד, רטבים, קטשופ, פסטרמות, יוגורט, חטיפי אנרגיה.
2) שומני טראנס- מכונים גם 'שומנים מוקשים'. מדובר בשמן צמחי שעבר תהליך הידרוגנציה על מנת להאריך את תפוגתו. שומני טרנס נמצאים לרוב במרגרינה, מזונות מאפה ועוד. בראש ובראשונה, שומני טראנס מצטברים בעורקים וכמו כן, הם מזיקים לתאי הגוף, גורמים להפרעות קשב וריכוז, דיכאון ואלצהיימר.
ומה כן כדאי לאכול?
לצורך תפקוד יעיל ובריא, מוחנו זקוק לאספקה מתמדת של חלבונים, פחמימות ושומנים.
שומנים בריאים וחשובים בכל ארוחה:
מוחנו זקוק לחומצות שומן EPA ו- DHA הנמצאות בשמן אומגה 3, דגי סלמון, סרדינים קטנים, הרינג, הליבוט. גם כאשר אנחנו אוכלים אותם מהקופסא, הם עדיין טובים מאשר דגים מעובדים ומוכנים למחצה.
חומצות שומן אילו משפיעים על התפתחות הרמה הקוגנטיבית, שיפור הראיה, שיפור הזיכרון, המערכת החיסונית ובריאות והתפתחות המוח.
פחמימות
פחמימות (או סוכרים) הן קבוצה של תרכובות אורגניות. הפחמימות הן התרכובות האורגניות הנפוצות ביותר על פני כדור הארץ ויש להן ארבעה תפקידים בעלי חשיבות עליונה: הפקת אנרגיה בתאי הגוף, בניית תאים, בניית DNA ו- RNA וזיהוי תאי. השתדלו להכין לעצמכם ארוחות בריאות ועשירות מקטניות בעלות ערך גליקמי נמוך. הערך הגליקמי משפיע על רמות הסוכר בדם. מזונות בעלי ערך נמוך מאטים את שחרור הסוכר לדם ומונעים הפרשת אינסולין עודפת. סוגי המזונות הבריאים הם: קטניות דוגמת חומוס, עדשים, פול, שעועית ועוד.
חלבונים- פריט חובה לכל ארוחה
החלבונים משמשים בין השאר כחומר בניין חשוב לבניית מוליכים עצביים- חיבורים במוח המעבירים אינפורמציה בין תאי העצב השונים. מכאן, עולה חשיבותם המכרעת בשיפור החוזק והכושר המוחי.
בין המזונות הבריאים המכילים רמות גבוהות של חלבונים ניתן למנות פולי סויה, קטניות, טופו, אגוזים, שקדים ואגוזי פקאן לא קלוי, זרעי פשתן, גרעיני דלעת וגרעיני חמנייה. חלבונים מן החי ניתן לצרוך מביצים מבושלות, וכן מדגי ים (עדיף טריים) שגם עשירים בשומן אומגה 3. כמו כן, מומלץ לצרוך עופות אורגניים שלא קיבלו טיפול אנטיביוטי. ניתן לצרוך בשר אדום, פעם בשבוע, בכמות שלא תגדל מ- 150 גרם בשר אדום.
ירקות ופירות
מומלץ לאכול כשמונה מנות ירקות ופירות ביום. אספרגוס, ברוקולי, כרוב, חסה, תרד מתוארים בשורה ש מחקרים כמזונות שמטהרים את הגוף.
בנוסף, כדאי להרבות באכילת דובדבנים, אפרסקים, שזיפים, תפוחי עץ, מלון, רימונים וקיווי. בפירות אלה קיימים נוגדי חמצון המפחיתים לחץ דם ומורידים את רמת הכולסטרול הרע LDL.
חשוב להשתדל להמעיט באכילת ירקות עמילנים מבושלים עם ערך גליקמי גבוה כגון תפוחי אדמה, תירס ואורז.
עשבים ותבלינים
עשבי תבלין ותבלינים מהווים נוגדי חמצון אפקטיביים ביותר וחומרים אנטי דלקתיים מהמעלה הראשונה. מבין אלה, ניתן למנות את הכורכום, הרוזמרין, הזנגוויל, השמיר, הבזיליקום והאורגנו כחלק מרשימה ארוכה של עשבים ותבלינים שמסייעים לגופנו. כדי לצרף לתפריט שוקולד מריר בעל תכולת קקאו של לפחות 70% במינון של עד 40-50 גרם ליום.
חשוב לציין, כי על מנת שנתקן בצורה מיטבית את פעילות המוח נזדקק לשנה שלמה של תזונה בריאה. הורים צעירים שרק עתה מתחילים להקנות הרגלי אכילה לילדיהם צריכים להקפיד בתזונה בריאה לילדיהם משום שהם מניחים את יסודות הבניין של חיי ילדכם.
במשך פעמים רבות ראיתי ילדים שגדלו במשפחות עם מודעות גבוהה לתזונה, אוכלים מזונות אלה מבלי לעקם את האף. מוחם של ילדים צעירים זקוק להרבה אנרגיה בריאה ובזמן שאדם בוגר צורך כ-20% מהאנרגיה לטובת מוחו, ילד צעיר צורך כ-35-80% מהאנרגיה לטובת המוח.
בדקו את רמת הזיכרון שלכם בתרגיל הזיכרון.
מאיה גויכמן, MBA, מרצה, יועצת, יזמת, מנהלת מרכז "כוח המוח- אימון המוח להצלחה".