לזניה בשרית - לא לאמיצים בלבד!
מעטים הם מי שיכולים לעמוד בפניו של המטבח האיטלקי על שפע הטעמים והניחוחות הגלומים בו. נכון, כשמדברים על מטבח איטלקי, חושבים רובנו על פסטה, אולם הפעם נדבר דווקא על לזניה בשרית, אותו מאפה מיוחד המשלב דפי פסטה, בשר ורטבים בצבעי הלאום האיטלקי (לבן, אדום וירוק).
לזניה בשרית עם רוטב בשמל (לשומרי כשרות - ראו התאמות בהמשך)
הכנת רוטב בשמל
להכנת רוטב בשמל, יש לערבב 50 גרם קמח אל תוך 50 גרם חמאה מומסת תוך כדי ערבוב בלתי פוסק. במקביל, מרתיחים 1 ליטר חלב עם מלח ופלפל, ורצוי גם מעט אגוז מוסקט. כשהחלב רותח, מוסיפים אותו אל תוך תערובת החמאה והקמח וממשיכים לערבב.
מעבירים את התערובת אל להבת הגז ומבשלים כרבע שעה, תוך כדי המשך הערבוב (על מנת למנוע היווצרות גושים). לאחר שמתקבלת תערובת סמיכה למדי, אפשר להורידה מהאש.
הכנת המלית
לזניה בשרית מבוססת, איך לא, על בשר, לשם כך יש לטגן קודם לכן בצל גדול קצוץ וכ-5 שיני שום קצוצות בשמן זית. לאחר שאלה משחימים מעט, מוסיפים חצי קילו בשר טחון (בקר בלבד, או בקר והודו) ומערבבים במזלג, על מנת לפורר את הבשר ככל האפשר. כשהבשר שחום ומבושל מספיק מוסיפים מלח ופלפל.
מחממים קופסה גדולה של עגבניות מרוסקות, מוסיפים אליה מעט שום כתוש ועלי בזיליקום. מתבלים במלח, פלפל ומעט סוכר.
הרכבת הלזניה
בתבנית משומנת מסדרים עלי לזניה בשכבה אחת. מעליהם מסדרים את הבשר, את רוטב העגבניות ורוטב הבשמל - וחוזר חלילה כ-3 פעמים. מסיימים בעלי לזניה, עליהם שופכים את רוטב הבשמל שנותר. ניתן לפזר גבינה מגוררת.
אופים בתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות) במשך כחצי שעה.
לשומרי כשרות
ניתן להחליף את רוטב הבשמל במרק בשרי וכמובן - לוותר על הגבינה הצהובה.
לזניה בשרית עם חצילים
החומרים הדרושים:
400 גר' בשר בקר טחון
חציל פרוס
1 בצל קצוץ
קופסה גדולה של עגבניות מרוסקות
4 כפות רסק עגבניות
4 שיני שום כתושות
עשבי תיבול - פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום (לא חובה).
עלי לזניה (כ-6 עלים)
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
• מחממים את התנור ל-180 מעלות.
• שופכים מעט שמן זית למחבת, מזהיבים בתוכה את הבצל והשום.
• מוסיפים את הבשר ומערבבים עד שמתבשל מכל צדדיו (יש לפורר באמצעות מזלג על מנת למנוע היווצרות גושים).
• מוסיפים את רסק העגבניות ואת העגבניות המרוסקות (יש להשאיר חצי כוס עגבניות מרוסקות).
• מתבלים, מוסיפים את עשבי התיבול ומורידים מהאש.
• משחימים את פרוסות החציל משני צדדיהם על מחבת משומנת קלות (רצוי מחבת פסים).
• מסדרים את הלזניה בתבנית בסדר הבא - מניחים שני עלי לזניה, עליהם כשליש מתערובת הבשר, מעליהם כמה פרוסות חציל וחוזר חלילה. בשכבה העליונה מסיימים בעלי לזניה.
• מדללים את העגבניות המרוסקות שנותרו במעט מים ושופכים מעל הלזניה.
• אופים את הלזניה בתנור שחומם מראש כ-30-40 דקות.
יונתן נווה