כל משבר בכלכלה מספק הזדמנויות רבות להתקדמות פיננסית. במאמר זה נבדוק את הנקודות העיקריות המשחקות לטובתנו כפרטים וכבעלי משפחות. נקודות שאם נתמקד בהן נצא מחוזקים וננצל ביעילות את הגאות העתידה להגיע.
נכסינו הפיננסיים מושקעים בארבעה ענפים עיקריים:
? ביטוח (חיים, מנהלים).
? בנקים (חסכונות, פקדונות).
? השקעות (מניות, אג"ח, קרנות).
? פנסיוני (גמל, השתלמות, פנסיה).
כל הנכסים שצברנו ונצבור בעתיד נועדו לשרת אותנו וכדי להצליח במשימה זו עליהם להיות מותאמים לחיינו.
לכל אחד מאיתנו מצב משפחתי שונה (נשואים, גרושים, מספר ילדים) וגם יעדים ורצונות שונים. השפל מגביר את המודעות ונותן לנו פסק זמן טבעי להיערך מחדש לעתיד, על ידי איזון והתאמת אפיקי ההשקעות לחיינו. כך שביציאה מהמיתון נכסינו יהיו מוכנים טוב יותר לעתיד.
בזכות השפל
החלף ישן בחדש: רבים מבינים שחלק מהמכשירים הפיננסיים הישנים מהדור הקודם אינם רלוונטיים לעתיד. לדוגמא: ברור לנו שקופות הגמל הכלליות אינן מתאימות לצעירים בני 30-20, או למבוגרים בני 60-50. ישנן קופות גמל משודרגות שבהן ניתן להתאים את אפיקי ההשקעה לגיל החוסך. קופות אלה נקראות קופות מסלוליות.
בתקנות לגבי קופות הגמל והפנסיה חלו שינויים משמעותיים בשנה האחרונה, והפיכת קופות אלו לקופות גמל לקצבה מחייבת בדיקה מקיפה והתאמת ההפרשות שלנו לאפיק הפנסיוני. אחרת נחויב במס הכנסה גבוה על קצבה אותה חסכנו מהכנסתנו הנקייה.
ישנה חשיבות ניכרת לביטוח החיים שלנו והחסכונות בפוליסות השונות.
ישנן פוליסות עם תנאים מצוינים וחובה עלינו להמשיך לחסוך בהן. אגב, לשמחתן של חברות הביטוח, רבים מפסיקים את ההפקדות לאותן פוליסות.
וישנן פוליסות שכבר אינן טובות עבורנו (הריסק יקר, הכיסויים לא רלוונטיים יותר) ואותן יש להפסיק.
גם בנושא ההשקעות ישנם מוצרים רבים שלא הוכיחו את עצמם ויש לשדרג את הכסף שלנו למוצרים טובים יותר.
ביציאה מהשפל עלינו להיות משודרגים למוצרים הפיננסיים המתאימים לנו שיהוו מנועי צמיחה לטובתנו בעת הגאות הבאה.
הסיכון שבסיכון
השפל חושף את אופיינו האמיתי ואת יכולתנו להתמודד עם סיכונים.
התחושות האמיתיות בעת הירידות וההפסדים נותנות לנו להבין באופן מוחשי מהו מדד הסיכון להפסד בו אנו יכולים להמשיך ולנהל את חיינו כרגיל ולא להיכנס לחיי מתח, חוסר שקט ועצבנות.
מי שהשקעותיו ירדו וחי באי שקט, מדד הסיכון היה גבוה עבורו ועליו להפחית את הסיכון בהשקעותיו.
בתקופות גאות מתייחסים לסיכון כמדד סטטיסטי תיאורטי. אבל בשפל, הסיכון מקבל משמעות רגשית ממשית. התוצאה של השפעה רגשית זו היא קבלת החלטות שגויה שתפגע בנו בעתיד.
לדוגמא: כ-20 מיליארד שקל נפדו מאפיקים פנסיוניים בעת הירידות וזאת כתוצאה מלחץ או פחד. הפודים לא יוכלו לשמור את כספם לגיל הזקנה ויחוו מחסור ואולי עוני כשיעברו את גיל 75.
רמת השירות שקיבלנו
השפל מאפשר לנו לבדוק בתקופה הגרועה את רמת השירות של יועצינו הפיננסיים - בנקים, ביטוח, השקעות.
כמה מהם הוכיחו את עצמם והתקשרו אלינו בזמן המשבר, במטרה לעשות שינויים בהשקעותינו ולספר לנו על היערכותם החדשה למצב? כמה מהם ניסו לתת לנו הרגשה, בזמן הגרוע ביותר, כי לאותו יועץ אכפת מתחושותינו והוא דואג לנו, מרגיע אותנו ויוצר בנו ביטחון שיש לנו על מי לסמוך?
אנו צריכים את היועצים למצב משבר. בגאות כולם חכמים ומרוויחים היטב.
שאלו את עצמכם: איזה שרות קיבלתם בשפל, וחפשו בעזרת חבריכם את היועצים שתמכו בהם.
השפל הוא הזדמנות לבדוק ולהתאים את השקעותינו, לאזן בין האפיקים השונים, לעבור למכשירים פיננסים חדשים, להתאים את הסיכונים בהשקעותינו ליכולת הרגשית שלנו ולבדוק את רמת השירות שאנו מקבלים מיועצינו הפיננסיים.
החשוב מכל הוא לא להתעצל, לקום ולעשות מעשה, להוציא את דפי החשבון שקיבלנו בדואר מתוך הקלסרים או המגירות ולהתחיל לבדוק, לברר ולשדרג את השקעותינו.
אנו חייבים לעשות זאת היום כדי שנוכל לדאוג לעצמנו מחר.
רק אם מענין אותך לתכנן נכון את השקעותיך, לחץ על הקישור ותקבל בחינם את הדו"ח המיוחד לבעלי הון, החושף את הדרכים להצליח בהשקעות בשוק ההון. לקבלת הדו"ח המיוחד – חינם – לחץ על הקישור:http://gemel.amir-drori.com/?page_id=129