העצמה אישית בשילוב דמיון מודרך
"לא מפני שהדברים קשים איננו מעיזים, מפני שאיננו מעיזים הדברים קשים", אמר סנקה, פילוסוף, מדינאי ומחזאי רומי מהמאה השלישית לפני הספירה.
במהלך חיינו אנחנו שומעים / קוראים ציטוטים ומשפטים שאמרו חכמים ופילוסופים, אלה שחקרו והבינו את משמעות העוצמה האנושית, העוצמה האישית; שהפנימו וביקשו להעביר הלאה את העובדה שבנו נמצאים כל הכלים, היכולות והמשאבים כדי להשיג ולהגשים את המטרות והחלומות שלנו.
לעתים משפטים אלה מעוררים, מעצימים, מהווים עבורנו דחיפה, מעניקים לנו כוח ומאפשרים לנו לצאת לדרך.
לעתים, כשאנו מרגישים מרוקנים, עייפים, מיואשים, ציטוטים אלה יחלפו לידנו מבלי שניתן עליהם את הדעת, נסכים להם או נלמד מהם כדי לגלות בנו את העוצמה האישית.
עוצמה מאפשרת כוח, חוזק, אנרגיה, המסוגלים להביא לתוצאה.
כאשר היא בתוכנו, היא מהווה כוח פנימי, תעצומות נפש, נחישות או תעוזה הבאים לידי ביטוי באופן ההתמודדות שלנו.
ולא סתם המילה עוצמה מקורה מהשורש ע.צ.ם, שמשמעותו, מלבד החלק הקשה בשלד, גם גוף, גרם או כל דבר שקיים בטבע. התמצית, היסוד, העיקר, הממש.
מאותו שורש נגזרת המילה עצום - כביר, חזק.
גם עצמי שמשמעותה: בו, גופו, לבדו, לחוד.
והמילה עצמאות, שהיא עמידה ברשות עצמי, אי-תלות באחרים.
כך שכאשר נרכז את המשמעות נוכל לראות שהתמצית, היסוד, הממש, בגופנו, בנו,
כשאנו ברשות עצמנו, מאפשרים את שיעור הכוח המתגלם, זה המאפשר לנו להגשים ולממש.
וכמו כל דבר בחיים הרשות נתונה, וכמו במילה בעצמי היא נתונה לנו, בנו.
ולמילה עצום יש פירוש נוסף - סגור. אנחנו יכולים לעצום את העיניים שלנו מלראות.
מלראות את עצמנו, מלראות את המצב, מלראות אחרים.
וכשסגור ובוחרים לצאת, חשוב לפתוח.
זכות הבחירה היא שלנו ונתונה בידינו - להתבונן בעצמנו, במה שיש בתוכנו, ומשם להחליט האם ובאיזה אופן אנחנו מתכוונים לפתוח, להגשים את מה שאנו מבקשים לעצמנו.
כך שכאשר אנו יודעים, מבינים שכל זה בעצמנו וזהו עצם העניין, נוכל להתחיל ולעשות עבודה.
דמיון מודרך ככלי לשינוי
ראשית, חשוב שתהיה מטרה, ומטרה יכולה להיות כל דבר שמשמעותי לנו בנקודה זו של הזמן: להרגיש טוב עם עצמנו, להיות בטוחים, שמחים, רגועים, למצוא זוגיות, להחליף עבודה ועוד.
בחירת המטרה והגדרתה מאפשרות אותה התמקדות, שהיא היסוד שממנו יתגלה שיעור הכוח.
ומכיוון שהתמקדות הינה נקודת מבט, להבדיל מ"מציאות אובייקטיבית", היא מאפשרת לנו לתפוס את מה שקורה כטוב או רע, שמח או עצוב, פותח או סוגר.
וכאן נוכל לעבור לשלב הבא, ולשלב את הדמיון שלנו כדי להעצים את הדרוש העצמה לשם השגת אותה מטרה.
ומתוך אותה נקודת מבט שאינה מציאות אובייקטיבית, כך גם הדמיון הינו נקודת מבט שאנו יוצרים מתוכנו, כאשר אנחנו מעלים בעיני רוחנו חוויות שחווינו ובהן הרגשנו, חזקים, בטוחים, שמחים, רגועים, אמיצים.
כי בעקבות חוויה שאפשרה לנו להרגיש את מלוא עוצמת הרגש, כאשר נעלה בעיני רוחנו את אותה חוויה, בשילוב כל חמשת החושים שלנו, בעצם נחווה אותה פעם נוספת.
כך אנחנו מאפשרים לעצמנו להפעיל בתוכנו מתג של אותה תחושה ולהרגיש אותה.
וכאשר אנחנו מתמקדים באותו רגע, באותה תחושה, לפתע הכול נראה אחרת.
המתג שהופעל מאיר את הדברים מנקודת מבט שונה, פותח אפשרויות, ומעצים את החלקים שהיו אולי קודם כבויים כי לא השתמשנו בהם כבר זמן רב.
כמו כן, אנו יכולים פשוט לדמות את עצמנו עושים את הדברים שאנו מבקשים לעצמנו, תוך חיבור לכל אותם משאבים מעצימים הקיימים בתוכנו – וכך, כאשר אנחנו משתמשים בדמיון, אנו יכולים לעשות כל מה שאנו רוצים.
וגם הפעם, כאשר אנחנו מדמיינים את עצמנו עושים בדיוק את מה שאנחנו מבקשים לעצמנו בשילוב החושים, נחוש את עוצמת ההישג, נראה בדיוק מה מתאים לנו ומה אינו מתאים לחלקים מסוימים שבנו - ונוכל לעשות את השינויים המתבקשים בתוכנו, עד שנגיע לתוצאה המתאימה לנו שאיתה אנחנו מרגישים הכי טוב שאפשר.
מועצמים ממנה, מוכנים ליצור את המציאות שלנו.
חוזה אורטגה אי גאסט, מחשובי הפילוסופים הספרדים במאה ה-20, אמר: "דימוי עשוי להיות אחת מן האפשרויות הפורות ביותר של האדם. יעילותו קסומה והוא נדמה ככלי לבריאה, אשר האל שכח בתוך אחד מיציריו כאשר ברא אותו".
ומתוך כך אסיים בציטוט של מרקוס אוריליוס, פילוסוף ואחד מקיסרי רומא: "אם דבר-מה קיצוני מעורר בך מצוקה, הכאב אינו נובע מהדבר עצמו, כי אם מהאופן שבו אתה מעריך אותו - ואת זה ביכולתך לשנות בכל רגע".
אסנת בוקופצר, מטפלת ומנחה בכירה, מוסמכת, מאסטר בדמיון מודרך, NLP, ריפוי מטראומה ותרפיית קו הזמן. טיפול אישי וזוגי. http://www.nlptherapy.co.il