שיטות ניהול מלאי
בעידן של תחרות צרכנים מתמדת, ניהול מלאי נכון יכול להיות המפתח להצלחה כלכלית. ניהול מלאי נכון יכול להפחית בעלויות הבלאי, להפחית את הפסדי הלקוחות שתמיד רוצים לקבל הכל ועכשיו, ואף לתרום לנוחות ולסדר בארגון, בחברה או בחנות. פעמים רבות אנו מדברים על ניהול מלאי פיסי, ובעמוד זה נסקור מספר שיטות מרכזיות לניהול מלאי.
LIFO–Last In First Out
שיטה זו היא למעשה שיטת המחסנית. כמו במחסנית של רובה, שיטת ניהול מלאי LIFO היא שיטה בה המוצר האחרון שנכנס למלאי יהיה המוצר הראשון שיוצא. שיטה זו היא שיטה יעילה כאשר מדובר במוצרים בעלי חיי מדף בלתי מוגבלים, או שאורך חיי המדף לא משחקים תפקיד חשוב במוצר. שיטת ניהול מלאי זו יעילה עבור חברות או ארגונים ששומרים מלאי ביטחון של מוצרים בלתי מתכלים, או עבור ארגונים אשר תחלופת המוצרים שלהם מהירה ביותר. במצב כזה, נעדיף שלא להוציא את מלאי הביטחון מהמחסנים עד שנידרש לכך, ונעדיף דווקא לפזר ללקוחות את המוצרים החדשים ביותר שהתקבלו.
FIFO–First In First Out
שיטה זו היא שיטת ניהול מלאי ההפוכה לשיטה הקודמת שהוצגה כאן. על פי שיטת ניהול מלאי זו, המוצר הראשון שנכנס הוא המוצר האחרון שיצא. זוהי השיטה הנפוצה ביותר לניהול מלאי מכיוון שעיקרה הוא צמצום זמן הבלאי במחסנים. הרוב המוחלט של המוצרים המתכלים, שחל עליהם בלאי גבוה יחסית ינוהל על ידי שיטת ניהול מלאי זו. שיטת ניהול זו דומה למעשה לתור בבנק, בו האדם הראשון שהגיע לתור, הוא גם האדם הראשון שיקבל שירות, וזאת על מנת לצמצם את זמן שהייתו של הלקוח בתור.
ניתן לראות אזכור לשיטה זו גם בספרים הקדומים של היהדות במשפט: "ישן מפני חדש תוציא".
JIT–Just In Time
זוהי אחת משיטות ניהול המלאי הנפוצות בקרב מוצרים שעלויות האחזקה שלהן גבוהות. על פי שיטה זו נזמין מהיצרן מוצרים בדיוק בזמן הקנייה, ונחזיק מלאי ביטחון מזערי. שיטה זו תקפה לסוכנויות מכוניות, מטבחים ורהיטים. ניהול מלאי בשיטה זו הוא קשה יותר, כמו גם חיזוי תקופת ההזמנה למוצרים מסויימים.
קמא - בנייה וקידום אתרים