בשנים האחרונות, עם עליית המודעות לחשיבות שבחיזוק בניינים ישנים, אזרחים רבים מתעניינים בייזום פרויקט פינוי בינוי בבניינם. עם ההתעניינות עולות שאלות רבות – מה זה פינוי בינוי? האם זה משתלם ולמי? האם יש צורך לשלם היטל השבחה על ביצוע פרויקט שכזה?
ראשית, מהו פרויקט פינוי בינוי? פינוי בינוי הינו פרויקט בו הורסים בניין או מתחם של בניינים לצורך בנייה מחודשת. זהו שטח בו הוחלט לפנות את כולו מדיירים, להרוס את בתי התושבים, ולבנות מעליהם בתי מגורים חדשים. פרויקט פינוי ובינוי הוכרז לראשונה על ידי משרד השיכון והבינוי בשנת 1998. מטרתו לעודד בנייה חדשה ורוויה יותר בערים, עקב מחסור בשטחים פתוחים.
בפועל, היות והוצאה לפועל של פרויקט פינוי בינוי שכזה הינה מסובכת לרוב, עד כה הושלם הביצוע של פרויקט פינוי בינוי אחד בלבד בארץ. פרויקט נוסף עומד בפניי התחלה. על מנת לעודד פרויקטים נוספים שכאלו, הוטל פטור מהיטל השבחה על פרויקטים של פינוי בינוי.
הסדרת פטורים שכאלו הינה דרך טובה של הממשלה לעידוד פיתוח פרויקטים של בנייה המקדמת הן את האינטרס הלאומי, והן את האינטרס האישי של האזרח. לדוגמא, תמ"א 38 – תוכנית מיתאר המעודדת חידוש וחיזוק בניינים לקראת רעידת אדמה, זכתה גם היא מפטור חלקי מהיטל השבחה.
עבור פרויקטים של תמ"א היטל השבחה הוא חלקי בלבד. הפטור עומד כיום על 90%, משמע שעל אף שלרוב הדייר מקבל דירה משודרגת ומשופצת, ולעיתים קרובות גדולה יותר – עם חדר נוסף ולפעמים אף מרפסת גדולה. בנוסף הבניין זוכה בשיפוץ מסיבי הן מבחוץ והן מבפנים, ואף למעלית משודרגת.
כלומר, הדיירים זוכים בדירות יקרות יותר אך בזכות חוק תמ"א 38 היטל השבחה משלמים באופן חלקי בלבד, רק 10%. יש לסייג כי הפטור עבור תמ"א 38 היטל השבחה הינו עבור בניינים שנקבעו על פי החוק, ויש לעמוד בתנאים מסויימים על מנת לזכות בפטור.
לסיכום, נראה כי החוק מעודד את האזרח לשפץ את מבני הדיור. חוק תמ"א 38 היטל השבחה מעודד את האזרח הקטן ומאפשר לו להרוויח בגדול מעריכת חיזוק המבנה לקראת רעידת אדמה.
אייל אנקורי - אקזיט גרופ