ישנן דרכים רבות לשמור על תזונה נכונה, אך ניתן לייעל את המאבק במידה ושמים את הדגש על מרכיבי המזון אשר פוגעים בבריאות בצורה הבולטת ביותר. הנושא של שומן טרנס עורר את מודעות הצרכנים בשנים האחרונות בעיקר עקב הההשלכות שלו על הגוף. היכרות עם המושג שומן טרנס, וזיהוי הקשר בין תזונה נכונה לבין הפחתת צריכת שומן טרנס יכולה ליצור תפריט מאוזן עבור צרכני מזון בכל הגילאים.
העלאת הכולסטרול הרע על חשבון הכולסטרול הטוב
בניגוד לסוגים אחרים של שומן, כמו שומן רווי או שומן בלתי רווי, שומן טרנס נוצר בעקבות תהליך תעשייתי של חמצון. למעשה, בעת התהליך הופך השומן הצמחי ממצב נוזלי למצב מוצק בעזרת הידרוגנציה. התוצר המתקבל משמש את תעשיית המאפים והעוגות, וצריכה גבוהה של שומן טרנס יכולה להביא לעלייה משמעותית ברמת הכולסטרול LDL. בנוסף, שומן טרנס לא רק מעלה את רמת הכולסטרול הרע אלא גם פוגע בפעולתו של הכולסטרול הטוב. בחיי השגרה אפשר למצוא שומן טרנס גם במוצרי מזון יבשים ומעובדים, מוצרי מאפה תעשייתיים, מרגרינה ועוד. המטרה של יצרניות המזון בעת הפיכת השומן הנוזלי לשומן טרנס היא הענקת עמידות ויכולת שימור גבוהה יותר. התוצאה, לצערם של הצרכנים, היא פגיעה באיכות המזון, הגוררת גם פגיעה מיידית במד הבריאות. על חלק מאריזות המוצרים אפשר למצוא סימון של שומן טרנס כ"שומן מוקשה חלקית", ובכל מקרה אין בו שום צורך פיזי ולכן כדאי לצרוך אותו ברמה נמוכה ובהתאם לתפריט מאוזן. תזונה נכונה חייבת להפחית בצריכת השומן, אך עדיף לעשות זאת תחת פיקוח.
מה הן האלטרנטיבות לשומן טרנס?
זכרו כי צריכה של שמנים נוזליים מן הצומח, המגיעים בטמפרטורת החדר, תמיד עדיפה על פני צריכת מרגרינה או חמאה. כמו במקרים של השומן הרווי, בדקו כיצד אתם יכולים להגביל את צריכתו של שומן הטרנס או להחליפו במוצרים בריאים יותר. שומן טרנס הוא חלק בלתי נפרד מעוגות ועוגיות, סופגניות וקרקרים ולכן יש להגביל גם את צריכתו של המזון המטוגן. על מנת להילחם בכמות גדולה של שומן טרנס מומלץ במסגרת תזונה נכונה לדאוג לאספקה של סיבים תזונתיים מסיסים עבור הגוף, ולשלב בתפריט שיבולת שועל, אפונה יבשה, שעועית, אורז מלא ומוצרי קמח מלא אחרים. ישנם גם לא מעט מוצרים אשר מטבעם דלים בשומן, כמו דגנים מלאים, פירות וירקות, ולכן תזונה נכונה חייבת להתחיל בהם. כמו בהרבה דברים הקשורים למזונות בריאותיים, גם לשומן יש תפקיד חיוני בתפעול התקין של הגוף. מצד שני, הפרזה בכמות השומן או צריכה מוגברת מונעת את יתרונות השומן ומבליטה את החסרונות. נסו לזכור זאת בפעם הבאה שאתם בונים תפריט, ושמרו על עקביות והתמדה על מנת להבטיח רמת בריאות גבוהה.
יונתן נווה